İdare Hukuku yönüyle internet hizmeti ve internet güvenliği
Internet service and internet security in terms of Administrative Law
  1. Tez No: 908882
  2. Yazar: EGEMEN KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ SANCAKDAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Hizmeti, İnternet Güvenliği, Siber Güvenlik, Siber Dayanıklılık, İnternet Yönetişimi, Elektronik Haberleşme, Internet Service, Internet Security, Cybersecurity, Cyber Resilience, Internet Governance, Electronic Communication
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 297
Özet
Küresel bir iletişim aracı olan internet, günümüz toplumunda vazgeçilmez bir araç haline gelmiştir. Oldukça geniş kullanım alanına sahip olan internetin, idari faaliyet yönüyle incelenmesi bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu çerçevede internet; idarenin kamu hizmeti faaliyeti yönüyle internet hizmeti, kolluk faaliyeti yönüyle ise internet güvenliği kapsamında ele alınmaktadır. İnternet hizmeti hem elektronik haberleşme hizmeti hem de evrensel hizmet olarak mevzuatımızda düzenlenmektedir. Evrensel hizmet ve elektronik haberleşme hizmetleri, kamu hizmeti olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle internet hizmeti evrensel hizmet ve elektronik haberleşme hizmeti kesişiminde kalan kamu hizmeti niteliğini haiz bir hizmettir. Buna bağlı olarak hem elektronik haberleşme hizmetinin hem de evrensel hizmetin yükümlülüklerine tabi olmaktadır. İnternet hizmeti, özelleştirme politikalarının da etkisiyle günümüzde yalnızca özel hukuk tüzel kişileri tarafından görülmektedir. Bu hizmeti gören özel hukuk tüzel kişileri hukuken işletmeci olarak adlandırılmakta ve yetkilendirme adı verilen bir usul ile hizmeti görmektedir. İnternet hizmeti özelinde ise internet servisini abonelere sunma hizmeti internet servis sağlayıcısı adı verilen işletmeciler tarafından gerçekleştirilmektedir. İnternet güvenliği, internet kolluğu tarafından yerine getirilen idarenin özel idari kolluk faaliyetidir. Siber güvenliğin bir alt kavramı olarak nitelendirilebilecek internet güvenliği, dijital kamu düzenini temin ve tesis etmeyi amaçlamaktadır. Ağ ortamındaki güvenliği korumak için çeşitli hukuki vasıtalar geliştirilmiş olup internet kolluk faaliyeti çerçevesinde bu araçlar kullanılabilmektedir. Çalışma kapsamında ulaşılan en temel sonuç ise ülkemizde bilişim sektörüne ve buna bağlı olarak internete yönelik hukuki düzenlemelerin çağa ayak uydurabilmesi için geliştirilmesine ihtiyaç olduğudur. Bütüncül bir bakış açısı için bilişim mevzuatının tedvin edilmesi düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
The internet, as a global communication tool, has become an indispensable part of modern society. This study focuses on examining the internet from the perspective of administrative activities. Within this framework, the internet is addressed in two contexts: as an internet service in terms of public service activities and as internet security in terms of law enforcement activities. Internet service is regulated in Turkish legislation both as an electronic communication service and as a universal service. Universal services and electronic communication services are considered public services. Consequently, internet service is a public service characterized by its intersection with universal service and electronic communication service. Accordingly, it is subject to the obligations of both electronic communication services and universal services. Influenced by privatization policies, internet services today are exclusively provided by private legal entities. These private legal entities are legally referred to as operators and deliver their services through an authorization procedure. Specifically for internet services, the provision of internet access to subscribers is carried out by operators known as internet service providers. Internet security, on the other hand, is a specialized administrative law enforcement activity performed by internet law enforcement authorities. As a subset of cybersecurity, internet security aims to ensure and maintain digital public order. Various legal instruments have been developed to safeguard security in the network environment, and these tools can be utilized within the framework of internet law enforcement activities. The most fundamental conclusion reached in this study is that the legal regulations concerning the information technology sector and the internet in Turkey need to be developed to keep pace with the modern era. For a more holistic approach, it may be worth considering codifying information technology legislation.