Dijital liderlik, çalışan yetkinliği ve dijital olgunluk: Dijitalsürdürülebilirlik bağlamında turizm sektörü incelemesi
Digital leadership, employee competence and digital maturity: Tourism sector research in the context of digital sustainability
- Tez No: 908896
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN DENİZ ERİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Dijital Liderlik, Çalışan Yetkinliği, Dijital Olgunluk, Dijital Sürdürülebilirlik, Digital Leadership, Employee Competence, Digital Maturity, Digital Sustainability
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle eğitim, sağlık, bankacılık gibi çeşitli hizmet sektörlerinde olduğu gibi turizm sektöründe de klasik iş süreçlerine göre değişimler yaşanmaktadır. Bu değişimler, işletmelerin geleneksel yapılarına teknolojinin dâhil edilmesiyle çevrimiçi hizmetler, bilgi aktarımlarının dijitalleşmesi ve mobil uygulamalar olarak kabul edilmektedir. Turizm sektörü bağlamında da hem örgütsel düzeyde hem de çalışanlar düzeyinde değişimlerin olduğu kabul edilmektedir. Bu değişimlerin, işletmelerin dijital altyapılarının değişmesi sonucunda dijital sürdürülebilir olmasına neden olduğu kabul edilmektedir. Çalışma kapsamında işletmelerde dijital sürdürülebilir strateji oluşturma sürecinde, dijital liderlik, çalışan yetkinliği ve dijital olgunluk değişimleri ile arasındaki ilişkiyi ortaya koymaya çalışılmıştır. Turizm işletmeleri özelinde dijital sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekilirken, bu işletmelerde yöneticilerin de dijital liderlik düzeyleri incelenmektedir. Dijitalleşen bir işletmenin sadece liderlerinin değil aynı zamanda çalışanlarının da yetkinliklerinin önemi vurgulanmaktadır. Bu faktörlere ek olarak işletmenin dijital olgunluğunun da dijital sürdürlebilirlik için etken rol oynadığı incelenmektedir. Araştırmanın doğasına uygun olmasından ötürü nicel araştırma yötemi tercih edilerek, anket tekniği ile 419 adet katılımcıdan veri toplanmıştır. Çalışmada kullanılan ölçeklerin iç tutarlılık güvenirliğini sınamak için Cronbach Alpha güvenirlik katsayıları hesaplanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri için SAS version 9.4 paket programından faydalanılmıştır. Değişkenlerin birbirleriyle doğrudan, dolaylı ve aracı ilişkilerin olup olmadığı incelenmiştir. Dijital Liderlik, Çalışan Yetkinliği, Dijital Olgunluk ve Dijital Sürdürebilirlik kavramlarının teorik bir yapısal eşitlik modeli ile açıklanıp açıklanamayacağı ortaya koyulmuştur. Yapılan analizler sonrasında Dijital Liderlik ve Çalışan Yetkinliği kavramlarının Dijital Sürdürülebilirlik ile doğrudan ilişkisi bulunmazken Dijital Olgunluğun bu ilişkide aracılık etkisi bulunduğu görülmüştür. Aynı zamanda Dijital Olgunluk kavramının tek başına Dijital Sürdürülebilirlik ile ilişkisi olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, there are changes in the tourism sector compared to classical business processes, as in various service sectors such as education, health and banking. These changes are accepted as online services, digitalisation of information transfer and mobile applications with the inclusion of technology in the traditional structures of enterprises. These changes are accepted as online services, digitalisation of information transfers and mobile applications with the inclusion of technology in the traditional structures of enterprises. It is accepted that these changes cause businesses to become digitally sustainable as a result of the change in their digital infrastructure. Within the scope of the study, it has been tried to reveal the relationship between digital leadership, employee competence and digital maturity changes in the process of creating a digital sustainable strategy in businesses. While drawing attention to the importance of digital sustainability in tourism enterprises, the digital leadership levels of managers in these enterprises are also examined. In addition to these factors, it is examined that the digital maturity of the business also plays a factor for digital sustainability. Since it is suitable for the nature of the research, quantitative research method was preferred and data were collected from 419 participants with the survey technique. Cronbach Alpha reliability coefficients were calculated to test the internal consistency reliability of the scales used in the study. SAS version 9.4 package programme was used for statistical analyses of the data obtained. SAS version 9.4 package programme was used for statistical analyses of the data obtained. It was analysed whether the variables have direct, indirect and mediating relationships with each other. It was revealed whether the concepts of Digital Leadership, Employee Competence, Digital Maturity and Digital Sustainability can be explained by a theoretical structural equation model. After the analyses, it was found that the concepts of Digital Leadership and Employee Competence do not have a direct relationship with Digital Sustainability, while Digital Maturity has a mediating effect in this relationship. At the same time, it was concluded that the concept of Digital Maturity alone has a relationship with Digital Sustainability.