Nöromusküler tip skolyoz nedeniyle cerrahi işlem yapılan hastalarda preoperatif ve postoperatif dönemde sagital dengenin değerlendirilmesi
Evaluation of sagittal balance in preoperative and postoperative periods in patients who had surgery due to neuromuscular type scoliosis
- Tez No: 908919
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ IŞIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Nöromusküler skolyoz, sagital balans, pelvik tilt, Neuromuscular scoliosis, sagittal balance, pelvic tilt
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Bizim bu çalışmadaki amacımız kliniğimize başvuran nöromusküler skolyozlu hastalarda preoperatif ve postoperatif sagital dengeyi karşılaştırıp sagital dengenin önemini ortaya koyarak hastalarda yaşam kalitesini artırmak ve duruş dengesizliklerini en aza indirmektir. Aynı zamanda nöromusküler skolyoz, tarihçesi, etyolojisi, sınıflandırması, sagital balans parametreleri, cerrahisi ve vertebra anatomisi hakkında genel bilgilerin sunulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'ne 2015-2024 tarihleri arasında skolyoz şüphesi ile omurga polikliniğimize başvurup ve nöromusküler skolyoz nedeniyle cerrahi olan 24 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar 17 tane kadın, 7 tane erkekten oluşmaktaydı. Hastaların preoperatif ve postoperatif sagital balans parametreleri, cobb açısı ve koronal balans mesafesi değerlendirildi. Bulgular: Ameliyat sonrası Sakral Slop, Cobb, Torakal Kifoz, Koronal Balans ve Sagital Balans değerlerinde ise anlamlı değişiklikler gözlemlenmiştir. Özellikle Cobb, Torakal Kifoz, Koronal Balans ve Sagital Balans değerlerinde bağımlı örneklem t-testi ve Wilcoxon işaretli sıralar testi sonuçlarına göre belirgin bir düşüş meydana gelmiştir. Bu azalmalar, ameliyatın bu değerler üzerinde düzeltici bir etki oluşturarak pozitif değişiklikler meydana getirdiğini göstermektedir. İstatistiksel olarak görülen bu anlamlı düşüşler, ameliyatın bu parametrelerde iyileştirici bir etki oluşturduğu sonucuna varılmıştır (p < 0.05). Cinsiyete ve hastalık tipine bağlı yapılan ameliyat öncesi ve sonrası değişim istatistiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Yapılan cerrahi şekli ve pelvik fiksasyon yapılma tercihi, preoperatif ve postoperatif değerleri değişimi Mann-Whitney U testi ile değerlendirilmiştir. Yapılan cerrahi şekline göre sakral slop, pelvik tilt, lomber lordoz ve koronal balans değerlerinin değişimde p değeri 0.005'ten küçük çıkmıştır. Bu değere göre yapılan cerrahi türüne göre sakral slop, pelvik tilt, lomber lordoz ve koronal balans değerlerinde anlamlı düzeyde ameliyat sonrası değişim görülmektedir. Bu değerlerin tesadüfi bir durumla gelişmediği görülmektedir. Posterior enstrümentasyon ve füzyon yapılan hastalarda lomber lordoz ve pelvik tilt artmış olup manyetik rod uygulanan hastalarda bu değer azalmıştır. Sonuç: Yaptığımız çalışmada nöromusküler tip skolyoz nedeniyle cerrahi olan hastalarda sagital balans parametreleri ameliyat öncesine göre değerlendirildiğinde ameliyat sonrası anlamlı sonuçlar vermiştir. İdeal duruşun sağlanması için sagital balans ve koronal balansın beraber uyum içinde çalışması gerekmektedir. İdeal denge için sagital balans üzerine daha fazla hastaya, yeterli sayıda çalışmaya ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim in this study is to compare preoperative and postoperative sagital balance in patients with neuromuscular scoliosis who apply to our clinic and to reveal the importance of sagittal balance to improve the quality of life and minimize postural imbalances in patients. It is also aimed to present general information about neuromuscular scoliosis, its history, etiology, classification, sagital balance parameters, surgery and vertebral anatomy. Material and Method: 24 patients who applied to our spine polyclinic with suspicion of scoliosis and underwent surgery due to neuromuscular scoliosis at Bolu Abant İzzet Baysal University Faculty of Medicine Training and Research Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic between 2015 and 2024 were included in the study. The patients consisted of 17 women and 7 men. Preoperative and postoperative sagittal balance parameters, Cobb angle and coronal balance distance of the patients were evaluated. Findings: Significant changes were observed in Sacral Slope, Cobb, Thoracic Kyphosis, Coronal Balance and Sagittal Balance values after the surgery. Particularly, there was a significant decrease in Cobb, Thoracic Kyphosis, Coronal Balance and Sagittal Balance values according to the dependent sample t- test and Wilcoxon signed-rank test results. These decreases show that the surgery creates positive changes by creating a corrective effect on these values. These statistically significant decreases concluded that the surgery had a curative effect vii on these parameters (p < 0.05). No statistically significant difference was found in the pre- and postoperative change statistics based on gender and disease type. The type of surgery performed and the choice of pelvic fixation, and the change in preoperative and postoperative values were evaluated with the Mann-Whitney U test. The p value for changes in sacral slope, pelvic tilt, lumbar lordosis and coronal balance values was less than 0.005 depending on the type of surgery performed. According to this value, there is a significant postoperative change in sacral slope, pelvic tilt, lumbar lordosis and coronal balance values depending on the type of surgery performed. It seems that these values did not develop by chance. Lumbar lordosis and pelvic tilt increased in patients who underwent posterior instrumentation and fusion, and this value decreased in patients who underwent magnetic rod. Results: In our study, sagittal balance parameters in patients who underwent surgery for neuromuscular type scoliosis gave significant postoperative results when evaluated compared to preoperative results. To ensure ideal posture, sagittal balance and coronal balance must work together in harmony. We think that more patients and a sufficient number of studies are needed on sagittal balance for ideal balance.