Erken başlangıçlı omurga eğriliklerinde uzayabilen rod uygulamaları
Growing rod techique on the treatment of early onset scoliosis
- Tez No: 281070
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNSAL DOMANİÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Erken başlangıçlı omurga eğriliği, subkutan, uzayabilen rod, füzyonsuz cerrahi, pedikül vidası, scoliosis, early onset, infantile, growing rod, instrumentation without fusion, growing spine, pedicle screw
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Erken başlangıçlı omurga eğrilikleri sık görülen ortopedik patolojilerden olmadığı için bu hastalıkta uygulanan tedavileri standardize etmek güçtür. Çalışmamızda erken başlangıçlı omurga eğriliklerinin cerrahi tedavisinde tekli veya çiftli uygulanan uzayabilen subkutan rod uygulamaları ve sonuçlarını değerlendirdik.İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda, Mayıs 2003 ile Aralık 2009 tarihleri arasında erken başlangıçlı omurga eğriliği nedeniyle tekli veya çiftli uzayabilen rod uygulanmış dokuz (%39) erkek, 14 (%61) kız olmak üzere toplam 23 hasta çalışmaya alındı. İlk operasyonlarında hastaların sekizine çiftli rod, 15'ine ise tekli rod sistemi uygulandı. Çalışmaya alınan hastaların tedavi başlangıcındaki yaş ortalaması 7,5±2,2 yıl, ortalama takip süresi 36,5±21,2 ay olarak hesaplandı. Hastaların tanıları sırasıyla 9 infantil, 2 juvenil, 10 konjenital, 2 nöromüsküler omurga eğriliğiydi. Hastaların Cobb açıları, operasyon öncesi ve sonrası çekilen ortoröntgenlerde koronal ve sagital planlarda ölçüldü. Ortalama 1,9 (0-5) kez uzatma ameliyatı yapılan hastaların uzatma süre aralıklarının ortalama 13 (2-28) ay olduğu saptandı.Hastaların tedavi başlangıcında frontal plandaki Cobb açıları ortalama 64,8 (30-100) derece, torakal kifoz açıları ortalama 26 ((-35)-90) derece, lomber lordoz açıları ortalama 35,2 ((-2)-80) derece ölçüldü. Operasyon sonrası Cobb açıları ortalama 39,7 (17-80) derece, kifoz ve lordoz değerleri sırasıyla ortalama 26 ((-13)-77) ve 28,1 (5-60) derece ölçüldü. Tek rod uygulaması yapılan hastaların ameliyat öncesi frontal plandaki Cobb açıları ortalama 68 (44-100) derece, uzatma ameliyatlarından sonra erken dönemde ölçülen Cobb açıları ise ortalama 44,8 (30-76) derece olarak hesaplandı. Tek rod uygulanan hastaların son kontrol veya nihai operasyon öncesi yapılan ölçümlerindeki ortalama Cobb açı değerlerinin 62,3 (30-130) derece olduğu görüldü. İkili rod uygulaması yapılan hastaların ameliyat öncesi frontal plandaki Cobb açıları ortalama 58,7 (30-75) derece, uzatma ameliyatlarından sonra erken dönemde ölçülen Cobb açıları ise ortalama 30,2 (17-60) derece olarak hesaplandı. İkili rod uygulanan hastaların son kontrol veya nihai operasyon öncesi Cobb açı değerleri 38 (24-60) derece ölçüldü.Rod sayısına göre preop ve postop Cobb açısı ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı (p>0,05). Tek rod uygulanan olgularda postop erken dönem ölçülen Cobb açısı değerlerinin kontrollerde anlamlı ölçüde arttığı saptandı. Cobb açısındaki ortalama 10,9±19,3 derecelik değişme istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0,05).Tekli uzayabilen rod uygulanan 8 hastada nihai operasyon yapılırken, 3 hastada çiftli rod uygulamasına geçildi. Tekli rod uygulanan bir hastada takipler sırasında spontan füzyon geliştiği saptandı. Tekli rod uygulanan 7 hastada toplam 9 adet rod kırılması görüldü.Tekli veya ikili rod sistemleri şeklinde uygulanabilen bu yöntemde ikili rodlarla eğrilikte daha iyi kontrol sağlanıp, tekli rod sistemine oranla daha az komplikasyon görülmektedir. Uzayabilen ikili subkutan rod uygulamasının, erken başlangıçlı omurga eğriliklerinin cerrahi tedavisinde başarılı bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Background. Early onset scoliosis are rare conditions and their treatments are controversial. The aim of the study is to determine the safety and effectiveness of single and dual growing rod techniques while achieving and maintaining scoliosis correction for growing spine.Methods. From 2003 to 2009, 23 patients (9 male and 14 female) underwent single or dual growing rod procedures in İstanbul University Faculty of Medicine Department of Orthopaedics and Traumotology. We performed 15 single growing and 8 dual growing rod operations. Initial average age was 7,5+/-2,2 years. Average follow-up time was 36,5 +/-21,2 months. Patients diagnosis were 9 infantile, 2 juvenile idiopathic, 10 congenital and 2 neuromuscular scoliosis. Number and frequency of lengthenings, and complications were recorded. Radiographic evaluation included measured changes in scoliosis Cobb angle, kyphosis, lordosis, frontal and sagittal balance. Average number of lengthenings was 1,95 (0-5 ) per patient. Average time between two lengthenings were 13 (2-28) month.Results. The mean initial frontal Cobb angle was 64,8° (range 30°-100°), and it was measured 39,78° (range 17°-80°) after the last surgery. The mean kyphosis and lordosis improved from 26° (range (-35°)-90°), 35,2° (range (-2°)-80°) to 26° (range (-13°)-77°) ve 28,1° (range 5°-60°) after initial surgery. İn single growing rod group mean scoliosis angle improved from 68° (range 44°-100°) to 44,8° (range 30° -76°) after initial surgery and was measured 62,3° (range 30°-130°) at the last follow-up or final fusion. In dual growing rod group mean scoliosis angle improved from 58,7° (range 30° -75°) to 30,2° (range 17° -60°) after initial surgery and was measured 38° (range 24° -60°) at the last follow-up.No statistically significant difference was found according to preoperative and postoperative Cobb angle measurements between two groups (p>0,05). A statistically significant difference was found between the early postoperative and the control Cobb angles in single rod group. The average increase in Cobb angle was found (10,9°±19,3°). No statistically significant difference was found between the preoperative and postoperative kyphosis and lordosis measurements (p>0,05).In dual growing rod group, one can obtain and maintain the correction of scoliosis compared with the single rod group.In single growing rod group eight patients reached final fusion, 3 patients were revised by dual growing rod and one patient had spontan fusion. During the treatment 9 complications occurred in 7 patients.Conclusion: Dual growing rods are effective and safe in the treatment of early onset scoliosis compared to the single rod construct. Dual rods maintain the correction obtained at initial surgery while allowing the spinal growth. Dual growing rod construct has an acceptable rate of implant associated complications and unplanned surgery.