Sporda psikolojik iyi oluş ölçeği: Ölçek geliştirme, geçerlik ve güvenirlik çalışması
Psychological well-being scale in sports: Scale development, validity and reliability study
- Tez No: 908929
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞDAŞ CAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Ġyi oluĢ, Psikoloji, Sports, Well-being, Psychology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Daha sonra alıĢmanın amacı, sporda psikolojik iyi oluĢu belirlemeyi amaçlayan bir ölçek geliĢtirmek, geçerlik ve güvenirlik çalıĢmalarını yapmaktır. Mevcut çalıĢmaya toplamda 719 öğrenci (449 erkek, 270 kadın) katılım göstermiĢtir. OluĢturulan madde havuzu uzman görüĢüne sunulmuĢ, uzman görüĢü sonrası 65 madde analiz için hazır hale getirilmiĢtir. Taslak ölçeğe açımlayıcı faktör analizi uygulanmıĢ, elde edilen yapı doğrulayıcı faktör analizi ile doğrulanmıĢtır. Doğrulanan yapıya test tekrar test yöntemi ve iç tutarlılık analizi uygulanmıĢtır. Taslak ölçeğe uygulanan açımlayıcı faktör analizi sonucunda 3 faktör ve 31 maddeden oluĢan bir ölçme yapısı elde edilmiĢtir. Bu yapı doğrulayıcı faktör analizi ile test edilmiĢ ve nihai ölçek 3 faktörlü, 23 maddelik yapıya dönüĢmüĢtür. Ölçeğin güvenirliği, test tekrar test yöntemi ve iç tutarlılık analizi ile incelenmiĢtir. Analizler, Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayılarının 0,933 ile 0,974 arasında olduğunu göstermiĢtir. Sonuç: Mevcut ölçeğin, kapsam ve yapı geçerliğine bakımından güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiĢtir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to develop a scale that aims to determine psychological well-being in sports and to conduct validity and reliability studies. A total of 719 students (449 male, 270 female) participated in the current study. After expert opinion of the created item pool, 65 items were made ready for analysis. Exploratory factor analysis was applied to the draft scale and the obtained structure was verified by confirmatory factor analysis. Test-retest method and internal consistency analysis were applied to the verified structure. As a result of the exploratory factor analysis applied to the draft scale, a measurement structure consisting of 3 factors and 31 items was obtained. This structure was tested with confirmatory factor analysis and the final scale became a 3-factor, 23-item structure. The reliability of the scale was examined with test-retest method and internal consistency analysis. The analyses showed that Cronbach Alpha internal consistency coefficients were between 0.933 and 0.974. Conclusion: It was determined that the current scale is a reliable measurement tool in terms of scope and construct validity.