Down sendromlu bireylerde eğitsel sportif oyunların sosyalleşmeleri üzerine etkisi
The effect of educational sports games on socialization of individuals with down syndrome
- Tez No: 960327
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ILKIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Down sendromu, Eğitsel oyun, Sosyalleşme, Spor, Down syndrome, Educational games, Socialization, Sports
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Down sendromlu bireylerin eğitsel sportif oyunlara katılımının sosyalleşme ve diğer gelişim alanları üzerindeki etkilerini incelemektir. Materyal ve Metot: Bu bağlamda, eğitsel sportif oyunların Down sendromlu bireylerin sosyal etkileşimlerini, kişisel gelişimlerini ve topluma uyumlarını nasıl etkilediği araştırmanın temel sorunsalı olarak ele alınmıştır. Araştırmanın evrenini, Malatya ilinin Yeşilyurt ilçesinde yaşayan 80 Down sendromlu bireyin ebeveynleri oluşturmaktadır. Örneklem grubu ise Malatya Down Sendromlular Derneği'ne üye 30 Down sendromlu bireyin ebeveynlerinden oluşmaktadır. Katılımcılar gönüllülük esasına göre belirlenmiş ve örneklem seçkisiz atama yöntemiyle oluşturulmuştur. Veri toplama sürecinde, Demografik Bilgi Formu ve Sporda Sosyal Bütünleşme Ölçeği (SSBÖ) kullanılmıştır. Çalışmaya katılacak olan Down sendromlu bireylerin ailelerine araştırma öncesinde SSBÖ uygulanmış, ardından 12 hafta boyunca haftada 4 gün, günlük 80 dakika süresince eğitsel sportif oyun programı uygulanmıştır. Program kapsamında bireylere 30 dakika uygulama, 20 dakika dinlenme süreleri içeren aktiviteler sunulmuştur. Sürecin sonunda ölçek tekrar uygulanarak bireylerin sosyalleşme düzeylerindeki değişimler analiz edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 26.0 programı kullanılarak analiz edilmiş ve istatistiksel değerlendirmeler yapılmıştır. Bulgular: Down sendromlu bireylerin eğitsel sportif oyunlara katılımının sosyalleşme, fiziksel gelişim, psikolojik iyi oluş ve toplumsal bütünleşme açısından anlamlı iyileşmeler sağladığını göstermiştir. Özellikle bireylerin sosyal etkileşim düzeylerinde artış gözlemlenmiş, grup içi iletişim becerilerinin geliştiği ve toplumsal aidiyet duygularının güçlendiği tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırma, eğitsel sportif oyunların Down sendromlu bireyler üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koymakla birlikte, belirli sınırlılıklara sahiptir. Çalışmanın tek bir bölgeyle sınırlı olması ve örneklem büyüklüğünün geniş popülasyonu temsil etme konusunda kısıtlı olması nedeniyle, gelecekte farklı bölgelerde ve daha büyük örneklem gruplarıyla benzer çalışmalar yapılması önerilmektedir. Ayrıca, eğitsel sportif oyunların uzun vadeli etkilerini değerlendirebilmek için uzun süreli takip çalışmalarının ix gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to examine the effects of participation in educational sportive games on socialization and other developmental areas of individuals with Down syndrome. Material and Method: In this context, how educational sportive games affect the social interactions, personal development and social adaptation of individuals with Down syndrome is considered as the main problematic of the research. The population of the study consists of the parents of 80 individuals with Down syndrome living in Yeşilyurt district of Malatya province. The sample group consists of the parents of 30 individuals with Down syndrome who are members of the Malatya Down Syndrome Association. Participants were determined on the basis of volunteerism and the sample was formed by random assignment method. In the data collection process, Demographic Information Form and Social Integration Scale in Sport (SSIS) were used. The families of individuals with Down syndrome who participated in the study were administered the SSI before the study, and then an educational sportive game program was implemented for 80 minutes a day, 4 days a week for 12 weeks. Within the scope of the program, activities including 30 minutes of practice and 20 minutes of rest were presented to the individuals. At the end of the process, the scale was applied again and the changes in the socialization levels of the individuals were analyzed. The data obtained were analyzed using SPSS 26.0 program and statistical evaluations were made. Findings: Participation of individuals with Down syndrome in educational sportive games provided significant improvements in terms of socialization, physical development, psychological well-being and social integration. In particular, an increase in the social interaction levels of individuals was observed, in-group communication skills improved and their sense of social belonging was strengthened. Conclusion: Although the study reveals the positive effects of educational sportive games on individuals with Down syndrome, it has certain limitations. Since the study was limited to a single region and the sample size was limited to represent a large population, it is recommended that similar studies be conducted in different regions and xi with larger sample groups in the future. In addition, long-term follow-up studies should be conducted to evaluate the long-term effects of educational sportive games.