Genç yetişkinlerde romantik ilişkide otantikliğin incelenmesi
Examining authenticity in romantic relationships among young adults
  1. Tez No: 909072
  2. Yazar: İRFAN İREM YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM EVİN AKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Genç yetişkinlik, İlişkide otantiklik, Öz-şefkat, Psikolojik esneklik, Romantik ilişkilerde öz-yeterlik, Young adulthood, Relationship authenticity, Psychological flexibility, Selfcompassion, Self efficacy in romantic relationships
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı 18-30 yaş arası bireylerin romantik ilişkilerindeki otantikliklerine etki eden yapıyı incelenmektir. Bu amaç kapsamında iki araştırma sorusuna yanıt aranmaktadır. Bunlar; öz-şefkat ve ilişkide otantiklik arasındaki ilişkide psikolojik esnekliğin aracı rolünü ve psikolojik esneklik ve ilişkide otantiklik arasındaki ilişkide romantik ilişkilerde öz-yeterliğin aracı rolü olup olmadığıdır. Araştırmanın örneklem grubu romantik ilişki deneyimi olan 532 genç yetişkinden oluşmaktadır. Araştırma kapsamında verileri toplamak için ''Kişisel Bilgi Formu'' ''İlişkide Otantiklik Ölçeği'', ''Psikolojik Esneklik Ölçeği'' ''Öz Şefkat Ölçeği Kısa Formu'', ''Romantik İlişkilerde Öz-Yeterlik Ölçeği'' kullanılmıştır. Çalışma ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Çalışmada yer alan aracılık analizi Bootstrapp yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular, oluşturulan modellerin istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermektedir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, psikolojik esnekliğin öz şefkat ve ilişkide otantiklik arasındaki ilişkide tam aracı rol üstlendiği görülmektedir. Psikolojik esneklik ve ilişkide otantiklik arasındaki ilişkide romantik ilişkilerde öz yeterliğin kısmi aracı rol üstlendiği görülmektedir. Elde edilen bulgular alan yazın çerçevesinde tartışılarak, gelecekte yapılacak çalışmalara ve uygulayıcılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the structure that affects the authenticity of individuals between the ages of 18-30 in their romantic relationships. Within the scope of this purpose, two research questions are sought. These are; the mediating role of psychological flexibility in the relationship between self-compassion and authenticity in relationships and whether selfefficacy in romantic relationships has a mediating role in the relationship between psychological flexibility and authenticity in relationships. The sample group of the study consists of 532 adults with romantic relationship experience. ''Personal Information Form'' ''Relationship Authenticity Scale'', ''Psychological Flexibility Scale'' ''Self-Compassion Scale Short Form'', ''Self-Efficacy Scale in Romantic Relationships'' were used to collect data how her study. The study was conducted using the relational screening model. Pearson correlation analysis was used to examine the relationship between the variables. The mediation analysis in the study was conducted using the Bootstrapp method. The findings of the study how that all models are statistically significant. According to the findings obtained from the research, psychological flexibility is seen to have a full mediating role in the relationship between self-compassion and authenticity in relationships. Self-efficacy in romantic relationships is seen to have a partial mediating role in the relationship between psychological flexibility and authenticity in relationships. The findings are discussed within the framework of the literature, and suggestions are made for future studies and practitioners.