Etik liderlik davranışlarının sanal kaytarma davranışlarına etkisinde iş tatmininin aracı rolü: sağlık çalışanları üzerine bir araştırma
The mediating role of job satisfaction in the effect of ethical leadership behaviors on cyberloafing behaviors: a study on health care workers
  1. Tez No: 909125
  2. Yazar: ERDOĞAN GÜÇTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. POLAT YÜCEKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik Liderlik, Sanal Kaytarma, İş Tatmini, Ethical Leadership, Virtual Shirking, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, sağlık sektöründe görevlerini icra eden kişilerin etik liderlik davranışlarının sanal kaytarma davranışlarına etkisinde iş tatmininin aracı rolünü belirlemektir. Araştırmanın evrenini, Türkiye'de görevlerini icra eden sağlık çalışanları oluşturmaktadır. Evrenin büyük olmasından dolayı“Kolayda Örneklem Yöntemi”kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan veriler anket aracılığı ile toplanmıştır. Verilerin elde edilmesinde kullanılan anketler Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi'nde görevlerini icra eden sağlık personellerine uygulanmıştır. Araştırmada kullanılmış olan anketler 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde 10 maddeden oluşan etik liderlik ölçeği yer almaktadır. İkinci bölümde 12 maddeden oluşan sanal kaytarma ölçeği yer almaktadır. Üçüncü bölümde 5 maddeden oluşan iş tatmini ölçeği yer almaktadır. Dördüncü bölümde ise çalışmaya katılım gösteren kişilerin sosyo demografik özelliklerinin ölçülebilmesi için 5 adet soru yer almaktadır. Anket aracılığı ile toplanan verilere normal dağılım analizi, geçerlilik ve güvenilirlik analizleri, faktör analizi, korelasyon ve regresyon analizleri, aracılık etki analizi ve demografik değişkenlere yönelik farklılık olup olmadığının tespit edilebilmesi amacıyla T testi ve ANOVA analizi uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara istinaden, etik liderlik ve sanal kaytarma davranışları arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmektedir. Etik liderlik davranışlarının, çalışanların sanal kaytarma davranışlarına etkisinde iş tatmininin aracı rolü olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerine göre farklılıkları tespit etmek amacı ile yapılan T-testi ve ANOVA analizlerin bulgularına göre, katılımcıların cinsiyetleri bakımından herhangi bir farklılaşmanın olmadığı belirlenmiştir. Katılımcıların çalışma süreleri ile sanal kaytarma davranışları arasında anlamlı bir farklılaşmanın olduğu saptanmıştır. Ek olarak sanal kaytarma davranışları ve iş tatmini ile medeni durum arasında anlamlı farklılıkların olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the mediating role of job satisfaction in the effect of ethical leadership behaviours on cyberloafing behaviours of healthcare professionals. The population of the research consists of health care professionals performing their duties in Turkey. Due to the large size of the population, 'Convenience Sampling Method' was used. The data used in the research were collected through questionnaires. The questionnaires used in obtaining the data were applied to health personnel performing their duties in Çanakkale Mehmet Akif Ersoy State Hospital. The questionnaires used in the research consist of 4 sections. The first section includes the ethical leadership scale consisting of 10 items. In the second part, there is a cyberloafing scale consisting of 12 items. In the third section, there is a job satisfaction scale consisting of 5 items. In the fourth section, there are 5 questions to measure the socio-demographic characteristics of the people participating in the study. Normal distribution analysis, validity and reliability analyses, factor analysis, correlation and regression analyses, mediation effect analysis, T test and ANOVA analysis were applied to the data collected through the questionnaire in order to determine whether there is a difference in demographic variables. Based on the results obtained in the study, it is seen that there is a significant relationship between ethical leadership and cyberloafing behaviours. It was found that job satisfaction does not play a mediating role in the effect of ethical leadership behaviours on employees' cyberloafing behaviours. According to the findings of T-test and ANOVA analyses conducted to determine the differences according to the demographic characteristics of the participants, it was determined that there was no difference in terms of gender of the participants. It was determined that there was a significant difference between the working hours of the participants and their cyberloafing behaviours. In addition, it was determined that there were significant differences between cyberloafing behaviours and job satisfaction and marital status.