Müşkilü'l-Kur'ân bağlamında el-Keşşâf, Mefatîhu'l-Gayb ve hak dini Kur'ân dili tefsirlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of Qur'an language commentaries of al-Kashshaf, Mafatihu'l-Ghaib and true religion in the context of Muskhilul-Qur'an
  1. Tez No: 909155
  2. Yazar: ABDURRAHMAN NURSAÇAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFULLAH CEBECİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Müşkilü'l-Kur'ân, Zemahşerî, Râzî, Elmalılı, Tafsir, The Mushkil al-Qur'an, Zemahşerî, Râzî, Elmalılı
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Kur'ân-ı Kerîm'in indiği dönemden itibaren günümüze kadar Kur'ân'ın daha iyi anlaşılması için her dönemde bu konuda birçok çalışma yapılmıştır. Bu bağlamda Kur'ân'ı anlama faaliyetleri kapsamında zaman içerisinde Kur'ân ilimleri oluşmuştur. Kur'ân ilimlerinin amacı, âyetlerde verilmek istenen mananın doğru bir şekilde verilmesini sağlamaktır. Kur'ân ilimlerinden olan müşkilü'l-Kur'ân da bu amaca hizmet etmekte ve bu ilim sayesinde âyetlerde çelişkilerin ve zıtlıkların bulunmadığı izah edilmiş olmaktadır. İslâm âlimlerinin bu çalışmaları hem İslâm muhaliflerini susturucu bir cevap olmuş hem de müslümanların bu düşüncelerden uzaklaşmasını sağlamıştır. Bu çalışma, Zemahşerî'nin (ö. 538/1144) el-Keşşâf 'An Hakā'ikı Ğavâmidı't-Tenzîl Ve 'Uyûni'l-Ekāvîl Fî Vucûhi't-Te'vîl, Fahreddin er-Râzî'nin (ö. 606/1210)“Mefâtîhu'lGayb”ve Elmalılı Hamdi Yazır'ın (ö. 1361/1942)“Hak Dini Kur'ân Dili”adlı tefsirlerinde müşkil âyetlerin mukayeseli olarak incelenmesinden oluşmaktadır. Bizim bu üç müfessiri seçmemizin sebebi, Zemahşerî'nin hem düşünceleriyle hem de yöntem ve yorumlama metedolojisiyle Râzî'yi ve Elmalılı'yı etkilemesidir. Elmalılı da Zemahşerî ve Râzî'den oldukça yararlanmıştır. Ayrıca aradan geçen yüzyıllarda bu meselelere yaklaşımda bir farklılık olup olmadığını görmek istedik. Bu çalışmayla bu üç tefsir karşılaştırmalı olarak okunarak sûreler incelenip müşkil âyetler tesbit edildi. Ayrıca bu çalışmayla bu üç eser müşkilü'l-Kur'ân bağlamında birbiriyle mukayese edilmiş ve bu üç müfessirin müşkil olduğu düşünülen âyetlere bakış açıları tesbit edilip birbirlerine benzeyen ve birbirlerinden farklı olan yönleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
From the time the Qur'an was revealed, many studies have been conducted on this subject in every period in order to better understand the Qur'an. In this context, Quranic sciences have emerged over time within the scope of activities to understand the Qur'an. The aim of Quranic sciences is to ensure that the intended meaning in the verses is conveyed. Mushkilu'l-Qur'an, one of the Quranic sciences, also serves this purpose and thanks to this science, it is explained that there are no contradictions and oppositions in the verses. These works of Islamic scholars were an answer to silencing the opponents of Islam and enabled Muslims to move away from these thoughts. This study includes Zamakhshari's (d. 538/1144) el-Keşşâf, er-Râzî's (d. 606/1210) It consists of a comparative examination of the difficult verses in the commentaries“Mefâtîhu'l-Gayb”and Elmalılı's (d. 1361/1942)“Hak Dini Qur'an Language”. The reason we chose these three commentators is that Zamakhshari influenced Râzî and Elmalılı both with his thoughts and his methodology and interpretation methodology. Elmalılı also benefited from Zamakhshari and Râzî. We also wanted to see whether there was a difference in the approach to these issues over the centuries. These three tafsir were read comparatively, the suras were examined and the difficult verses were determined. In this study, these three works were compared with each other in the context of the difficult Qur'an and the perspectives of these three commentators on the verses considered to be difficult were determined and their similarities and differences were revealed.