Kırgızistan orjinli kayısı genotiplerinin kayseri koşullarında morfolojik, pomolojik ve fenolojik özellikleri
Morphological, pomological and phenological characteristics of kyrgyzstan originated apricot genotypes in kayseri conditions
- Tez No: 909178
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kayısı, Pomoloji, Fenoloji, Morfoloji, Apricot, Pomological, Phenological, Morphological
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Kırgızistan bölgesinde yürütülen 4 yıllık bir proje çalışması neticesinde sağlıklı olan farklı pomolojik özellikte 48 adet kayısı genotipi ile 19 adet bazı bilinen yerli ve yabancı çeşitlerin aynı anaçlara aşılanması ile oluşturulan 67 çeşitten oluşan parselde 2023-2024 yıllarında fenolojik, pomolojik ve morfolojik gözlemler altında yürütülen bu çalışmada ; meyve ağırlığı 62,65 g , meyve yüksekliği 51,22 mm ile Roxana çeşidi öne çıkmakta iken SÇKM değerinde 28 ile Hacıhaliloğlu çeşidi dikkat çekmektedir. İlk hasat 5 Haziran tarihinde Aurora çeşidinde yapılmış olup son hasat edilen çeşit 54 nolu genotip olmuştur ve hasat tarihi 16 Temmuzdur. Ağaçların morfolojik gelişimlerine bakıldığında; 12 nolu genotipin iki yıllık çalışma süreci içinde gövde çapında %73,3 gelişme , taç boyunda ise %119 uzama olduğu görülmüştür. 28, 48 ve 34 nolu genotiplerin tüysüz mevveler olduğu ve farklı aromaları ile öne çıktığı görülmüştür. Yapılan çalışmalar neticesinde elde edilen verilerin kayısı ıslah çalışmalarında ve bu genotipler ile yapılacak yeni çalışmalarda büyük önem arz edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study carried out under phenological, pomological and morphological observations in 2023-2024 in a plot consisting of 67 varieties formed by grafting 48 apricot genotypes with different pomological characteristics and 19 known domestic and foreign varieties on the same rootstocks as a result of a 4-year project carried out in the Kyrgyzstan region; While the Roxana variety stands out with a fruit weight of 62.65 g, fruit height of 51.22 mm, Hacıhaliloğlu variety stands out with 28 in SÇKM value. The first harvest was made on June 5 in Aurora variety and the last harvested variety was genotype 54 and the harvest date was July 16. Considering the morphological development of the trees; it was observed that genotype 12 had 73.3% improvement in trunk diameter and 119% elongation in crown length within the two-year study period. Genotypes 28, 48, and 34 were found to have glabrous fruits and stood out with their distinct aromas. It is thought that the data obtained as a result of the studies will be of great importance in apricot breeding studies and new studies to be carried out with these genotypes.