Kırgızistan orijinli bazı elma genotiplerindeki uyuşmazlık durumunun moleküler markır tekniği ile belirlenmesi
Determination of incompatibility allels profiles of some apple genotypes originated from Kyrgyzstan using molecular marker techniques
  1. Tez No: 565642
  2. Yazar: LEVENT ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: elma, Kırgızistan, s allel, uyuşmazlık, apple, Kyrgyzstan, s allele, incompatibility
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada Kırgızistan'ın bazı bölgelerinden toplanan farklı elma çeşit ve genotiplerinde uyuşmazlık allellerinin (s allel) belirlenmesi amaçlanmıştır. Kullanılan elma materyalleri 4 farklı türe ait olup (M. domestica, M. kirghisorum, M. sieversii, M. niedzwetzkyana), toplamda 137 genotip çalışma kapsamında değerlendirilmiştir. Yapılan moleküler çalışmalar ile 11 s allel primerinde skorlanabilir bant elde edilmiş olup, bu primerlere ait bantlar 210±50 bp ile 700±+50 bp arasında değişim göstermiştir. Çalışma sonuçlarına göre genotiplerde en fazla S46 alleli bulunmaktadır. Sonuç olarak elma koleksiyon bahçesinde yer alan genotiplerin ve farklı türlerin S allel durumunun belirlenmesi, bu materyaller ile yapılacak ıslah çalışmalarında ve tozlayıcı belirleme amacıyla yol gösterici nitelik taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the incompatibility alleles (s alleles) in different apple species and genotypes collected from some regions of Kyrgyzstan. The apple materials used belong to 4 different species (M. domestica, M. kirghisorum, M. sieversii, M. niedzwetzkyana and) and a total of 137 genotypes were evaluated in the study. Molecular studies revealed a scoreable band of 11 s allele primer, and bands of these primers ranged from 210 ± 50 bp to 700 ± + 50 bp. According to the results of the study, most genotypes have the S46 allele. As a result, the determination of the genotypes and the allelic status of different species in the apple collection garden is guiding in the improvement studies.