Bilier intraepitelial neoplazilerin uzun dönem takip sonuçları
Long-term follow up results of biliary intraepithelial neoplasias
- Tez No: 909273
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN KAHRAMANSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Displazi, intraepitelyal neoplazi, kolanjiyoselüler karsinom, kolesistektomi, Dysplasia, intraepithelial neoplasia, cholangiocellular carcinoma, cholecystectomy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Biliyer intraepitelyal neoplazinin (BilIN), kolanjiyoselüler karsinom (CCA) için prekürsör bir lezyon olduğu ve bir displazi-karsinom sekansı aracılığı ile invaziv karsinoma ilerleyen primer yol olduğu bilinmektedir. BilIN geçmişte displazi olarak tanımlansa da günümüzde WHO tarafından 2019'da yayınlanan gastrointestinal tümör sınıflandırmasında CCA için öncü lezyonlardan biri olarak sınıflandırılmıştır. Kolanjiyoselüler karsinomun kötü prognozlu seyretmesi nedeniyle CCA ile ilişkili risk faktörlerini belirlemek oldukça önemlidir. BilIN'in multifokalite göstermesi ve CCA ile birlikteliğinin sık görülmesi nedeniyle bu çalışmada benign sebeplerle kolesistektomi yapılan ve histopatolojik incelemesinde BilIN saptanan olguların klinikopatolojik özelliklerini ve uzun dönem takip sonuçları ile risk değerlendirmesini araştırmayı hedefledik. Gereç ve yöntem: Ocak 2008 ile Aralık 2018 arasında benign sebeplerle elektif kolesistektomi yapılan ve histopatolojik incelemesi S.B.Ü. İzmir Bozyaka SUAM'da yapılmış BilIN tanılı 66 olgunun kayıtları retrospektif olarak incelendi. Dışlama kriterleri uygulandıktan sonra 42 olgu çalışmaya dahil edildi. Olguların demografik özellikleri, preoperatif tanıları, patoloji raporları, kontrol abdomen MRMRCP raporları, EUS/ERCP raporları incelendi. Preoperatif ve kontrol AST, ALT, ALP, GGT, LDH, CEA, CA 19-9, AFP düzeyleri karşılaştırıldı. Bulgular: Merkezimizde anılan tarihler arasında incelenen 10390 kolesistektomi materyalinin 66'sında (%0,6) BilIN tespit edildi. 24 olgu (8'i exitus olması, 14'ü kontrole gelmemesi, 2'si hepatobiliyer sistem dışı malignite gelişmesi nedeniyle) çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya alınan olguların 28'i kadın (%66,6), 14'ü erkek (%33,3) ve yaşlarının ortancası 57,5 idi. BilIN tanı yaşı ortancası 48, olguların kontrol süresi ortancası 59,5 ay olarak hesaplandı. On beş olguda (%35,7) kolesistektomi öncesi geçirilmiş en az bir kolesistit atağı öyküsü mevcuttu. Olguların 35'inin (%83,3) laparoskopik, 3'ünün (%7,1) açık yöntemle opere edildiği, 4'ünde (%9,5) ise konversiyon ihtiyacı olduğu saptandı. Patolojik incelemelerinde 38 olguda (%90,5) düşük dereceli BilIN bulunmasına karşın 4 olguda (%9,5) yüksek dereceli BilIN mevcuttu. Lezyonların safra kesesinde en sık korpusta (%66,7) yerleştiği gözlemlendi. Preoperatif ultrasonografiler incelendiğinde 40 olguda (%95,2) kolelityazis, 1 olguda (%2,4) akut taşlı kolesistit, 1 olguda (%2,4) ise kronik taşlı kolesistit olduğu belirlendi. Dokuz olgunun (%22) kontrollerinde çekilmiş olan MRMRCP raporlarında anormal bulgu olarak koledok darlığı (n=4), koledokolityazis (n=2), karaciğer kist hidatiği (n=1), izole hepatomegali (n=1), koledokolityazis ile birlikte hepatomegali (n=1) rapor edildiği belirlendi. EUS/ERCP yapılmış 5 olgunun 3'ünde koledokolityazis, 1'inde patolojik bulgu olmadan dilate koledok saptanmış olduğu, 1'inde ise patoloji bulunmadığı belirlendi. Olguların preoperatif ve kontrol laboratuvar sonuçlarının karşılaştırılmasında kontrol dönemi lehine anlamlı değişiklikler tespit edildi. Bu anlamlılığın olasılıkla operasyon öncesinde mevcut olan hepatobiliyer patolojilerin yarattığı uç değerlerden kaynaklı olduğu düşünüldü. Anormal MR-MRCP bulguları olan olguların preoperatif ve kontrol laboratuvar sonuçlarının karşılaştırılmasında ise anlamlı farklılık bulunmadı. Sonuç: Çalışmamızda uzun dönem takipte BilIN ilişkili benign/malign safa yolu patolojisi tespit edilmemiştir. Sonuç olarak rastlantısal BilIN tespit edilen kolesistektomi olgularının rutin kontrolü gerekli bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Biliary intraepithelial neoplasia (BilIN) is known to be a precursor lesion for cholangiocellular carcinoma (CCA) and the primary pathway that progresses to invasive carcinoma via a dysplasia-carcinoma sequence. Although BilIN was defined as dysplasia in the past, it is now classified as one of the precursor lesions for CCA in the gastrointestinal tumor classification published by WHO in 2019. Since cholangiocellular carcinoma has a poor prognosis, it is very important to determine the risk factors associated with CCA. Since BilIN is multifocal and is frequently associated with CCA, in this study we aimed to investigate the clinicopathological characteristics, long-term follow-up results and risk assessment of cases who underwent cholecystectomy for benign reasons and whose histopathological examination detected BilIN. Material and Methods: The records of 66 cases diagnosed with BilIN, who underwent elective cholecystectomy for benign reasons between January 2008 and December 2018 and whose histopathological examination was performed at SBU İzmir Bozyaka SUAM, were retrospectively examined. The demographic characteristics of the cases, preoperative diagnoses, pathology reports, control abdominal MR-MRCP reports, EUS/ERCP reports were examined, and preoperative and control AST, ALT, ALP, GGT, LDH, CEA, CA 19-9, AFP levels were compared. Results: BilIN was detected in 66 (0.6%) of 10,390 cholecystectomy materials examined in our center between the mentioned dates. 24 cases (8 due to exitus, 14 due to not coming for follow-up, 2 due to malignancy outside the hepatobiliary system) were excluded from the study. Of the cases included in the study, 28 were women (66.6%), 14 were men (33.3%), and the median age was 57.5 years. The median age at diagnosis of BilIN was calculated as 48 years, and the median follow-up period of the cases was calculated as 59.5 months. Fifteen cases (35.7%) had a history of at least one cholecystitis attack before cholecystectomy. It was determined that 35 (83.3%) of the cases were operated laparoscopically, 3 (7.1%) were operated by the open method, and 4 (9.5%) required conversion. In pathological examination, 38 cases (90.5%) had low-grade BilIN, whereas 4 cases (9.5%) had high-grade BilIN. It was observed that the lesions were most frequently located in the corpus of the gallbladder (66.7%). When preoperative ultrasonography was examined, it was determined that 40 cases (95.2%) had cholelithiasis, 1 case (2.4%) had acute calculous cholecystitis, and 1 case (2.4%) had chronic calculous cholecystitis. In the MR-MRCP reports taken during the follow-up of nine cases (22%), abnormal findings were common bile duct stenosis (n=4), choledocholithiasis (n=2), liver hydatid cyst (n=1), isolated hepatomegaly (n=1), choledocholithiasis and choledocholithiasis. It was determined that hepatomegaly (n=1) was reported together. Of the 5 cases in which EUS/ERCP was performed, 3 were found to have choledocholithiasis, 1 had dilated choledocha without pathological findings, and 1 had no pathology. When comparing the preoperative and control laboratory results of the cases, significant changes were detected in favor of the control period. It was thought that this significance was probably due to extreme values created by hepatobiliary pathologies present before the operation. No significant difference was found when comparing the preoperative and control laboratory results of cases with abnormal MR-MRCP findings. Conclusion: In our study, no BilIN-related benign/malignant biliary tract pathology was detected during long-term follow-up. As a result, routine control of cholecystectomy cases with incidental BilIN was not found necessary.