Beyrut Polis Mektebi
Beirut Police School
- Tez No: 909378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA TURHAN SARIKÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Beyrut, Zabtiye, Polis, Eğitim, Polis Mektebi, Beirut, Zabtiye, Police, Education, Police School
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Tarihsel süreçte güvenlik ihtiyacı insanların en temel ihtiyaçları arasında yer almıştır. Bireylerin kendi çaba ve yöntemleriyle sağlamaya çalıştıkları güvenlik zaman içinde teşkilatlı bir yapıya kavuşmuştur. Zamanla güvenlik devlet eliyle sağlanmaya başlanmış ve buna yönelik kurumlar oluşturulmuştur. Bu kurumlar sonra kurulan devletler tarafından örnek alınarak geliştirilmiştir. Diğer Türk devletlerinde olduğu gibi Osmanlı Devleti'nde de zamanla güvenlikle ilgili kurumlar ortaya çıkmıştır. Osmanlı Devleti'nin ilk zamanlarında asayiş ve güvenlik yeniçeri ve tımarlı sipahiler gibi askeri sistem ile sağlanmaya çalışılmıştır. XIX. yüzyılla birlikte asayiş ve güvenliğin sağlanması için“Zabtiye Teşkilatı”kurulmuştur. Güvenlik işlerinin daha sistemli hale gelmesi için 1845 yılında yayımlanan polis nizamnamesi ve iç güvenlikle ilgili önemli bir düzenleme yapılmıştır. Yeniçeri Ocağı'nın ve tımar sisteminin kaldırılmasıyla merkez ve taşrada güvenlik işleri için yeni kanuni ve idari düzenlemeler yapılmıştır. Vilayet ve sancaklarda asayiş ve güvenlik sorunlarının artması ile polislerin görev ve sorumlulukları da artırmıştır. Güvenlik kuvvetlerinin bu görev ve sorumlulukları iyi bir şekilde yerine getirebilmeleri için eğitim almaları zorunlu hale gelmiştir. İlk olarak 1907'de Selanik'te açılan polis mektebinin başarı sağlamasıyla 1909'da İstanbul'da da polis mektebi açılmıştır. Daha sonra Beyrut, Bağdad, Erzurum, Adana ve Trabzon vilayetlerinde de polis mektepleri açılmıştır. Bu çalışmamızda ve Beyrut Polis Mektebi'nin kuruluşu, gelişimi, işleyişi, eğitimi öğrenci durumları Osmanlı Arşiv belgelerine göre değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the historical process, the need for security was among the most basic needs of people. Security, which individuals try to provide with their own efforts and methods, has gained an organized structure over time. Over time, security started to be provided by the state and institutions were created for this purpose. These institutions were developed by taking examples by the states established afterwards. As in other Turkish states, security-related institutions emerged in the Ottoman Empire over time. In the early days of the Ottoman Empire, it was tried to be provided with a military system such as public order and security janissary and groomed sipahi. In XIX. th century, the“Zabtiye Organization”was established to ensure public order and security. In order to make security affairs more systematic, an important regulation was made regarding internal security with the police regulation published in 1845. With the abolition of the Janissary Quarry and the grooming system, new legal and administrative arrangements were made for security works in the center and the countryside. With the increase in public order and security problems in the provinces and banners, the duties and responsibilities of the police have also increased. It has become mandatory for security forces to receive training in order to perform these duties and responsibilities well. With the success of the police school, which was first opened in Thessaloniki in 1907, a police school was opened in Istanbul in 1909. Later, police schools were opened in Beirut, Baghdad, Erzurum, Adana and Trabzon provinces. In this study, the establishment, development, operation and education of the Beirut Police School were evaluated according to the Ottoman Archive documents.