Salnamelere göre Beyrut (H.1310/M.1893- H. 1326/ 1908)
According yearsbooks Beirut [h.1310/m.1893- h. 1326/ 1908)
  1. Tez No: 277189
  2. Yazar: HAYRİYE BAYAZIDOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. A. ENDER GÖKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Beyrut, Vilâyet, Salname, H. 1310, Beirut, Province, Yearbooks, H. 1310
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
Salnamelere göre Beyrut (H.1310/M.1893- H. 1326/ 1908)H. 1326 (M.1908) Tarihli Beyrut Vilâyeti Salnamesini yeni harflereçevirdik ardından incelenebilecek kadar sayıda bilgi bulunduran konularıntespitini yaptık, Salnamemizi; Beyrut idari taksimatı, askerî yapı, eğitimsistemi, ekonomik yapı, nüfus, idari yapısı, sağlık, ulasım, dinî müesseseler,tarihi baslıkları altında değerlendirmeye karar verdik.Osmanlı Devleti'nde Salnameler yayınlanırken amaç edinilen temeldüsünce bütün çevrelerin bilgilendirilmesidir. Merkez idare ile tasra idaresiarasındaki iletisimi sağlamaya çalısırken yönetenler ve yönetilenler ile birliksağlamayı da amaç edinmistir. Amacımız burada Osmanlı devletini sadecebüyük topraklara hakim olmus bir devlet olarak değil büyük bir yönetimkurmus, halkı içersinde refah sağlamayı amaçlamıs bu amaç doğrultusundaMüslüman olmayan kesimleri asla göz ardı etmemis, yönetime ortak etmis birdevlet olarak gelecek kusaklarca da tanınmasında yardım etmektir.Çalısmamızı hazırlarken ana kaynağımız H. 1326 (M.1908) tarihliBeyrut Vilâyeti Salnamesi olmustur. Ayrıca Milli Kütüphanede bulunan BeyrutVilâyeti ile ilgili H. 1310 (M. 1892/ 1893) Salnamesinden de faydalandık. H.1326 (M.1908) dönemi ile ilgili kurumlar ve bunların tarihî gelisimi hakkındaaçıklamalar yapılırken tetkik eserler ve ansiklopedi gibi kaynaklardan,Salnamenin yeni harflere çevirisini yaparken de imlâ kılavuzu ve sözlüklerdenfaydalandık. Salnamede bahsedilen konuları ana hatlarıyla belirtmeyeçalısırsak su sonuçlar ortaya çıkmaktadır:Salname ve o dönemi anlatan tetkik eserler birlestirildiğinde karsımıza,kötü gidisten kurtulmak isteyen bunu gerçeklestirmek için yenilesmehareketlerine hız veren ancak çağa ayak uydurmaya çabalarken bir takımolumsuzluklarla karsılasan bir Osmanlı Devleti çıkmaktadır. Bir taraftan yenidüzenin getirdiği kurumlar yer alırken diğer taraftan eski düzene ait kurumlarkalmıs bu da bir takım ikiliklerin ve çatısmaların yasanmasına sebep olmustur1908 yılında Beyrut vilayetinde idari taksimat dâhilinde Vilâyetsancaklara, sancaklar kazalara, kazalarda nahiyelere ayrılmıstır. Vilâyetinbasında vali, sancağın basında mutasarrıf, kazanın basında kaymakam,nahiyenin basında ise nahiye müdürü bulunmaktadır. Müslümanların nüfusolarak çoğunlukta olduğu görülmektedir. En kalabalık Müslüman nüfusuBeyrut sancağındadır. Gayrimüslimlerin yasadıkları bölgelerde yer alanibadethaneleri dinlerini özgürce yasadıklarını göstermektedir. Posta ve telgrafsistemi gelismistir. Aynı zamanda pek çok gazete çıkarılmaktadır.
Özet (Çeviri)
according yearsbooks beırut [H.1310/M.1893- H. 1326/ 1908)H. 1326 (M.1908), dated Beirut Province Yearbooks new letters havetranslated and then studied the far many details that have taken mattersdetermined to have done, Yearbooks us, Beirut, administrative divisions, themilitary structure, education system, economic structure, population,administrative structure, health, transportation, religious institutions, historyand geography, we decided to evaluate the structure under the headlines.Yearbooks of the Ottoman Empire, while aiming to be broadcast allaround the basic idea is to inform. Central administration and the provincialadministration of the communication between tries to satisfy the rulers andthe ruled with the union to ensure that the aims. Our purpose here, theOttoman state, only large land dominated state and not as a managementfounded, the people within the welfare to ensure that aimed at this purpose,the non-Muslim parts never observed not be dismissed, as a state have acommon administration inhibits the recognition is to help future generations.Getting ready for our work, our main source of H. 1326 (M.1908) wasdated Beirut Province Yearbooks. The Province also related to the NationalLibrary in Beirut, H. 1310 (AD 1892/1893) also benefited from theYearbooks. H. 1326 (M.1908) to the related institutions and they areexplanations about the history of investigations of sources such as books andencyclopedias, Yearbooks of the new translation of the letters while doing sowe benefit from speller and dictionary. Yearbook issues mentioned in thewater if we try to outline the results are emerging:Yearbooks, and at that time describing investigations of workscombined against us, bad going to get rid of seeking to accomplish thisreform movement accelerated, but age to keep up efforts while somedisadvantages faced by an Ottoman Empire stands out. The one hand, thenew order imposed by the institutions located on the other hand, the oldorder the corporation remains dualities and conflicts of a team that has led tothe emergenceIn 1908, the administrative divisions within the province of BeirutProvince to starboard, starboard accidents, accidents in the township isdivided into. Governor of the province in the press, the governos press flag,won the governor?s press, the district director in the distirct are the press. Asthe Muslim population was observed in the majority. Most populous Muslimpopulation is located in Beirut. Located in areas inhabited by non-Muslimplaces of worship is that they live their religion freely. Postal and telegraphsystems were developed. At the same time, many newspapers are removed.