18 ay–72 ay arasındaki yaygın gelişimsel bozukluğa sahip bireylerle çalışan öğretmenlerin depresyona eğilim düzeyleri ile normal gelişim gösteren bireylerle çalışan öğretmenlerin depresyona eğilim düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of depression tendency levels of teachers working with individuals with common developmental disorders between 18 months – 72 months and depression tendency levels of teachers working with normally developing individuals
- Tez No: 909401
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜNİR YALÇIN ORTAKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikiyatri, Psikoloji, Education and Training, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Yaygın Gelişimsel Bozukluk, Öğretmen, Depression, Pervasive Developmental Disorder, Teacher
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Depresyon hayatın her alanında ve anında kendini sıklıkla gösterebilen bir ruhsal sağlık sorunudur. Depresyonun en belirgin kriteri, en az iki hafta ve gün içerisinde sık görülen duygu değişimidir. Depresyonun bireyde var olması aile sorunlarına ve sosyal davranış sorunlarına yol açar. Bu araştırmada yaygın gelişimsel bozukluk, yaygın gelişimsel bozukluğa sahip bireylerle çalışan ve çalışmayan öğretmenlerin depresyona eğilim düzeylerinin karşılaştırılması yapılacaktır. Araştırma bulguları yaygın gelişimsel bozukluk tanışma sahip 18 ay - 72 ay arasındaki çocuklarla çalışan öğretmenlerin depresyona eğilim düzeyleri ile normal çocuklarla çalışan öğretmenlerin depresyon eğilimleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığını ortaya koymuştur. Ayrıca araştırma bulguları yaş, cinsiyet ve çalışma saati değişkenlerinin, bu sonuçlar üzerinde bir etkisinin olmadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Depression is a mental health problem that can often manifest itself in every aspect and moment of life. The most obvious criterion for depression is frequent mood changes within at least two weeks and days. The presence of depression in an individual leads to family problems and social behavior problems. This is the main reason why the concept of depression is discussed in the main topic of this thesis. In this thesis, fırstly the concept of depression, then the concept of pervasive developmental disorder, and finally the articles will be shared by comparing the depression tendency levels of teachers who work with individuals with pervasive developmental disorder and those who do not. Research findings not revealed that there is a significant relationship between the depression tendency levels of teachers working with children aged between 18 months and 72 months with a diagnosis of pervasive developmental disorder and the depression tendencies of teachers working with nonnal children. In addition, research findings revealed that age, gender and working hours variables had no effect on these results.