Polisin pandemi öncesi, pandemi dönemi ve sonrasında müdahale ettiği suç içeren olayların analizi
Analysis of criminal incidents responded to by the police before during and after the pandemic
  1. Tez No: 909435
  2. Yazar: AHMET FURKAN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi, Polis, Suç, Suçlu, Pandemic, Police, Crime, Criminal
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Polis teşkilatı toplumun huzur ve güvenliğini sağlamakla sorumlu en önemli kamu hizmeti sunan devlet organlarından birisidir. Polis teşkilatı 7 gün 24 saat halkın hizmetinde çalışmaktadır. Pandemi döneminde de uzaktan çalışamayan, 7/24 çalışmaya devam eden meslek gruplarından biri olan polis teşkilatı çalışmalarını sürdürmüş, suç ve suçlularla mücadele etmiştir. Bu çalışmada polisin müdahale ettiği kriminal suçlar ve adalete sevk ettiği suçlar, pandemi öncesi dönem, pandemi dönemi ve sonrası olarak incelenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla yapılan çalışmada çeşitli kamu kurumlarının istatistiklerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda pandemi döneminde ve öncesinde adalet bakanlığına polis tarafından sevk edilen suç ve suçluların sayısının pandemi sonrasında ciddi derecede artış gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The police force is one of the most important public service providers responsible for ensuring public peace and security. The police force works 24/7 in the service of the public. The police force, which is one of the professional groups that could not work remotely during the pandemic period and continued to work 24/7, continued its work and fought crime and criminals. In this study, the criminal crimes that the police intervened in and the crimes they referred to justice were examined in the pre-pandemic, pandemic and post-pandemic periods. For this purpose, the statistics of various public institutions were used in the study. As a result of the research, it was determined that the number of crimes and criminals referred to the Ministry of Justice by the police during and before the pandemic period increased significantly after the pandemic.