Uygulanan oyun karmasının yönetim süreçleri açısından değerlendirilmesi: Yönetici ve çalışan görüşleri
Evaluation of the applied game mix in terms of management processes: Manager and employee views
- Tez No: 909434
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDA ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Oyun, Yönetsel Süreçler, Yönetici, Çalışan, Game, Managerial Processes, Manager, Employee
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırmanın amacını, yönetici ve çalışanlara uygulanan oyun karmasının yönetim süreçleri açısından değerlendirilmesi oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubundaki katılımcılar, seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden biri olan ölçüt örnekleme kullanılarak belirlenmiştir. Araştırmada örneklem grubu, geniş iş alanlarına hitap edebilmesi adına çeşitliliğe önem verilerek, turizm, sağlık, spor, eğitim, teknoloji, hizmet, pazarlama gibi farklı alanlarda faal olarak iş süreçlerini yürüten 7 yönetici ve 7 çalışandan oluşturulmuştur. Araştırma nitel araştırma yaklaşımlarından olan fenomenoloji modeli ile gerçekleştirilmiş ve araştırmada ''yarı yapılandırılmış görüşme formu'' kullanılmıştır. Katılımcılar ile yapılan görüşmeler online ''Microsoft Teams'' programı ile yapılmış ve 10 saatlik sesli görütü ile kayıt altına alınmıştır. Araştırmadaki tüm veriler ''MAXQDA Plus Pro 2020'' programına aktarılmıştır. Oluşturulan kodlar mevcut temalara bağlı kalınarak alt temalara yönlendirilmiştir. Araştırmadaki veriler, Strateji Oyunları - Laser Tag, Sportif oyunlar - Oryantiring, Aksiyon Oyunları - Sanal gerçeklik VR, Rol Yapma Oyunları – Drama / Doğaçlama, Puzzle / Yapboz Oyunları - Egg Drop şeklinde kategorize edilerek hazırlanan beş aşamalı oyun karması programının öncesinde ve sonrasında katılımcılara sorulan sorulara verilen cevaplardan elde edilmiştir. Katılımcıların araştırma kapsamında vermiş oldukları cevaplar kodlama yöntemi ile cümleler ve paragraflar halinde kodlanarak yeni bir kod türemeyene kadar alt temalara ayrıştırılmıştır. Tümevarım yöntemi kullanılarak oluşturulan kodlar, tüm çıktıları detaylıca incelenerek temaların ve alt temaların altına eklenmiştir. Araştırmada yapılan veri analizi sonucunda 3 ana tema altında toplam 75 kod olarak belirlenmiştir. Araştırmanın geçerlik ve güvenirliğini sağlamak amacıyla Δ= C ÷ (C +∂ )×100 formülü kullanılarak kodlayıcılar arası uzlaşma yapılmış ve uzman ile kodlar arası oluşan görüş birliği oranı % 85,7 olarak bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; Araştırma kapsamında uygulanan oyun karmasının öncesinde ve sonrasında yönetici ve çalışanların yönetim süreçleri ile ilgili belirtmiş olduğu görüşlerin değerlendirmeleri yapılmıştır. Buna göre; Deneyimlenen oyun karmasının, faaliyet gösteren işletmelerde, yönetici ve çalışanların sürdürdüğü yönetsel süreçleri iyileştirebileceği ve geliştirebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca yöneticilerin ve çalışanların, iş süreçlerinde gereksinim duydukları ihtiyaçlar ve beklentiler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the game mix applied to managers and employees in terms of management processes. The participants in the sample group of the research were determined using criterion sampling, which is one of the non-random sampling methods. In the research, the sample group was composed of 7 managers and 7 employees who actively carry out business processes in different fields such as tourism, health, sports, education, technology, service, marketing, etc. by giving importance to diversity in order to address a wide range of business areas. The research was conducted with the phenomenology model, one of the qualitative research approaches, and a“semi-structured interview form”was used. The interviews with the participants were conducted with the online 'Microsoft Teams' program and recorded with 10 hours of audio-video. All data in the research were transferred to the ''MAXQDA Plus Pro 2020'' program. The codes created were directed to sub-themes by adhering to the existing themes. The data in the study were obtained from the answers given to the questions asked to the participants before and after the five-stage game mix program, which was categorized as Strategy Games - Laser Tag, Sportive Games - Orienteering, Action Games - Virtual Reality VR, Role Playing Games - Drama / Improvisation, Puzzle / Jigsaw Puzzle Games - Egg Drop. The answers given by the participants within the scope of the research were coded as sentences and paragraphs with the coding method and divided into sub-themes until a new code could not be derived. The codes created using the inductive method were added under the themes and sub-themes by examining all outputs in detail. As a result of the data analysis conducted in the study, a total of 75 codes were determined under 3 main themes. In order to ensure the validity and reliability of the research, inter-coder consensus was made using the formula Δ= C ÷ (C +∂)×100 and the consensus rate between the expert and the codes was found to be 85.7%. According to the results obtained from the research; the opinions of the managers and employees about the management processes before and after the applied game mix were evaluated. Accordingly, it has been concluded that the experienced game mix can improve and develop the managerial processes carried out by managers and employees in operating organizations. In addition, the needs and expectations of managers and employees in business processes were determined.