Anonim ortaklıklarda pay rehni
Share pledge in joint stock companies
- Tez No: 909440
- Danışmanlar: PROF. DR. EMREHAN İNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anonim ortaklıklarda pay rehni, pay rehni, çıplak pay rehni, pay senetlerinin rehni, kaydi pay rehni, Share pledge in joint stock companies, pledge of shares, pledge of uncertified shares, pledge of share certificates, pledge of dematerialized shares
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 371
Özet
Anonim ortaklığın esas veya kayıtlı sermayesinin en küçük parçasını oluşturan ve sahibine pay sahipliği statüsü ile haklar sağlayan ve borçlar yükleyen anonim ortaklık payı üzerinde pay sahibi tarafından üçüncü kişiler lehine rehin hakkı kurulabilir. Pay ortaklığın tescili ile kendiliğinden doğduğu andan itibaren rehin hakkına konu olabilirken, söz konusu rehnin hukuki niteliği, kurulabilmesi için gereken tasarruf işlemleri, kapsamı, pay sahibinin malvarlığı ve yönetim haklarına etkisi ve sonuçları, payın çıplak pay veya TTK'da öngörülen unsurları içeren kıymetli evrak niteliğinde bir pay senedine bağlanmış pay veyahut kaydileştirilerek MKK nezdindeki elektronik ortamda tutulan kaydi pay olmasına göre önemli ölçüde farklılaşmaktadır. Bu farklılar, özünde çıplak payın hak niteliğinin, nama veya hamiline yazılı pay senedinin kıymetli evrak niteliğinin ve kaydileştirilmiş payın ise elektronik ortamda tutulan kaydi bir değer niteliğinin diğer özelliklerine göre öne çıkmasının sonucu olarak ortaya çıkar. Pay üzerinde rehin alan lehine kurulmuş olan rehin, rehin alana payı paraya çevirmeyle sınırlı bir yetki vermekte olduğundan, rehin alanın payı kullanma ve yararlanması söz konusu olmayacaktır. Öte yandan pay sahibinin paya bağlı olarak elde ettiği malvarlığı haklarının bir kısmı payın kullanımı veya paydan yararlanılması niteliğinde değil, payın özüne ilişkin haklardır. Hakkın özüne ilişkin olan söz konusu malvarlığı değerlerinin de payın kendisi ile birlikte taraflarca ayrıca ve açıkça mutabık kalınmamış dahi olsa kendiliğinden rehnin kapsamında kabul edilmesi gerekir. Anonim ortaklığın sermaye ve kurumsal yapısında gerçekleşen sermaye artırımı, sermaye azaltımı, birleşme, bölünme ve tür değişikliği gibi payı ve dolayısıyla pay sahiplerinin ortaklıktaki haklarını etkileyen değişiklikler, pay üzerinde rehin hakkına sahip olan rehin alacaklısının da rehin hakkını ve rehin ile elde etmeyi beklediği menfaatlerini etkilemektedir. Bu çalışmada, rehnin konusu olan pay ve pay üzerindeki rehnin hukuki niteliği, kurulması, kapsamı, hüküm ve sonuçları doktrindeki görüşler çerçevesinde incelenmiş, eşya hukuku ve ortaklıklar hukuku bağlamında uygulamada ortaya çıkan ve çıkabilecek sorunlar ortaya konulmuş ve bunlara de lege lata ve de lege ferenda çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The pledge may be established by the shareholder in favor of third parties on the share of a joint stock company, which constitutes the smallest part of the principal or registered capital of the joint stock company and which grants the shareholder rights and imposes obligations as a shareholder. While the share may be subject to the right of pledge from the moment it arises automatically with the registration of the company, the legal nature of such pledge, the disposals required for its establishment, its scope, its effects and consequences on the shareholder's assets and management rights vary significantly depending on whether the share is an uncertified share or a share attached to a share certificate in the nature of a security containing the elements stipulated in the TCC, or a dematerialized share kept electronically by the CRA. These differences essentially arise as a result of the fact that the characteristics of an uncertified share as a right, the characteristics of a registered or bearer share certificate as a security, and the characteristics of a dematerialized share as a dematerialized value kept electronically prevail over other characteristics. The pledgee will not be able to utilize and benefit from the share, since the pledge established on the share in favor of the pledgee grants the pledgee a limited power to liquidate the share. However, some of the rights to assets obtained by the shareholder in connection with the share are not in the nature of utilizing or benefiting from the share, but are the rights related to the essence of the share. Such assets, which are related to the essence of the right, should be automatically considered within the scope of the pledge together with the share itself, even if not agreed upon separately and explicitly by the parties. Changes to the capital and corporate structure of a joint stock company, such as capital increases, capital decreases, mergers, demergers and changes of type, which affect the shares and thus the rights of the shareholders, also affect the right of pledge of the pledgee, who has the right of pledge on the share, and the interests which the pledgee expects to acquire through the pledge. This study theoretically examines the legal nature, establishment, scope, provisions and consequences of the shares subject to the pledge and the pledge over the shares in accordance with the opinions in the doctrine, sets forth the problems that have arisen and may arise in practice in the context of property law and corporations law, and presents de lege lata and de lege ferenda solutions to such problems.