Arteriyel switch operasyonu yapılan yenidoğanlarda profilaktik veya erken periton diyalizi uygulamasının sonuçları
Outcomes of prophylactic or early peritoneal dialysis use in neonates undergoing arterial switch operation
  1. Tez No: 909460
  2. Yazar: EMİNE ALEYNA EROĞLU POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. İSMİHAN SELEN ONAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Kardiyoloji, Çocuk Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery, Cardiology, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük arter transpozisyonu, periton diyalizi, akut böbrek yetmezliği, Arterial switch operation, peritoneal dialysis, acute kidney injury
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Kompleks konjenital kardiyak cerrahi sonrası akut böbrek hasarı kalıcı sonuçlara sebep olabilir. Pediatrik popülasyonda periton diyalizi uygulaması etkin bir tedavi yöntemidir. Profilaktik periton diyalizinin faydası ise halen tartışmalıdır. Çalışmamızda profilaktik veya erken periton diyalizinin arteriyel switch operasyonu(ASO) geçiren hastalarda yoğun bakım takipleri ve akut böbrek yetmezliği üzerine daha iyi sonuçlarla ilişkisini ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Hastanemizde Mayıs 2018 ve Aralık 2023 tarihleri ​​arasında arteriyel switch operasyonu geçiren 128 ardışık hasta üzerinden tek merkezli retrospektif analiz yapıldı. 122 hasta çalışmaya dahil edildi. Periton diyalizi uygulanan (n= 43) ve uygulanmayanlar (n= 79) arasında laboratuvar sonuçları, yoğun bakım takipleri, morbidite ve mortaliteler karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastalar iki grup olarak incelendiğinde preoperatif özellikleri arasında preop mekanik ventilatör ihtiyacı (p=0,006) dışında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Operatif verilerde periton diyalizi yapılan hastalarda bypass sürelerinin anlamlı olarak daha uzun (p=0,03) ve UF-MUF volümlerinin daha yüksek (p=0,006) olduğu saptanmıştır. Postoperatif verilerde ise daha erken periton diyalizi takılan hastaların mekanik ventilatör sürelerinin anlamlı olarak daha kısa olduğu (P < .01) ve ileri derecede akut böbrek yetmezliği gelişme riskinin daha düşük (P=0,04) olduğu saptanmıştır. Sonuç: Arteriyel switch ameliyatı uygulanan hastalarda profilaktik veya erken periton diyalizi kullanımı güvenlidir ve ameliyat sonrası sonuçların iyileşmesiyle ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Background: Acute kidney injury after complex congenital cardiac surgery may cause permanent results. Peritoneal dialysis is an effective treatment method in the paediatric population. The benefit of prophylactic peritoneal dialysis is still controversial. In our study, we hypothesized that prophylactic or early peritoneal dialysis would be associated with better outcomes in intensive care follow-up and acute renal failure in patients undergoing arterial switch operation (ASO). Methods: A single-center retrospective analysis was performed on 128 consecutive patients who underwent arterial switch surgery in our hospital between May 2018 and December 2023. 122 patients were included in the study. Laboratory results, intensive care follow-up, morbidity and mortality were compared between those who received peritoneal dialysis (n= 43) and those who did not (n= 79). Results: Demographics were similar between groups, except for the need for preoperative mechanical ventilation (p=0.006). In the operative data, it was determined that bypass times were significantly longer (p=0.03) and UF-MUF volumes were higher (p=0.006) in patients who underwent peritoneal dialysis. In the multıvarıable analysis, patients who underwent peritoneal dialysis earlier had significantly shorter mechanical ventilation times (P < .01) and a lower risk of developing advanced acute renal failure (P=0.04). Conclusions: The use of prophylactic or early peritoneal dialysis in patients undergoing arterial switch surgery is safe and associated with improved postoperative outcomes.