Robotik mitral kapak replasmanı ve konvansiyonel mitral kapak replasmanı yapılan hastalarda uzun dönem yaşam kalite ve psikoemosyonel durum değerlendirilmesi
Quality of life and psychoemotional health after robotic and conventional mitral valve replacement: A comparative study
  1. Tez No: 909461
  2. Yazar: LOKMAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASİN AY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mitral kapak replasmanı, robotik cerrahi, yaşam kalitesi, psikoemosyonel sağlık, minimal invaziv cerrahi, Mitral valve replacement, robotic surgery, quality of life, psychoemotional health, minimally invasive surgery
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş: Mitral kapak replasman (MVR) cerrahisi, son yıllarda önemli ilerlemeler kaydetmiş olup, robotik teknikler konvansiyonel yöntemlere kıyasla minimal invaziv yaklaşımlar sunmaktadır. Robotik MVR'nin anatomik ve teknik avantajları yaygın olarak çalışılmış olsa da, uzun dönem yaşam kalitesi (QoL) ve psikoemosyonel sağlık üzerindeki etkileri daha az incelenmiştir. Amaç: Bu çalışmanın amacı, robotik ve konvansiyonel mitral kapak replasman cerrahisi uygulanan hastalarda uzun dönem yaşam kalitesi ve psikoemosyonel sonuçların karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: 2019-2023 yılları arasında izole MVR uygulanan toplam 194 hasta çalışmaya dahil edildi. Propensity score matching (PSM) kullanılarak 97 robotik ve 97 konvansiyonel MVR hastası eşleştirildi. Uzun dönem sonuçlar EQ-5D-5L, Görsel Analog Skala (VAS), Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği-Anksiyete (HADS-A) ve Depresyon (HADS-D) alt ölçekleri ile Travma Sonrası Stres Bozukluğu (PTSD) skalası kullanılarak değerlendirildi. Yaş, cinsiyet, vücut yüzey alanı (BSA), pulmoner arter basıncı (PAB), sol ventrikül çapları, eşlik eden hastalıklar (ör., diyabet, pulmoner hastalık) ve operasyonel değişkenler (ör., kross klemp süresi) gibi demografik, ekokardiyografik ve klinik parametreler ile sonuç ölçütleri arasındaki ilişkiler analiz edildi. Bulgular: Robotik MVR, konvansiyonel cerrahiye kıyasla EQ-5D-5L skorları aralarında anlamlı fark bulunmadı. Sosyal aktivite ve mobilizasyon gibi günlük aktivite açısından uzun dönem sonuçlarında anlamlı bir farklılık olmadığı saptandı. Bununla birlikte VAS skorları, robotik grupta daha iyi kişisel sağlık algısını ortaya koyarken, pulmoner hastalık, PAB, diyabet ve ileri yaş gibi faktörlerin iyi yaşam algısıyla negatif korelasyolu olduğu gözlemlendi. HADS-A skorları cerrahi yöntem, BSA, NYHA sınıfı ve pulmoner hastalık tarafından anlamlı şekilde etkilenirken, robotik cerrahi grubunda anksiyete düzeyleri daha düşük bulundu. Benzer şekilde, HADS-D skorları robotik cerrahi ile daha düşük olup, pulmoner hastalık depresyon seviyelerini artıran önemli bir faktör olarak tespit edildi. PTSD skorlarında gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamakla birlikte, düşük BSA ile PTSD semptomları arasında ters bir ilişki olduğu görüldü. Sonuç: Robotik MVR, konvansiyonel yöntemlere kıyasla uzun dönem yaşam kalitesi ve psikoemosyonel iyilik hali açısından özelikle anksiyete, depresyon ve kişisel sağlık algısı yönünden üstün sonuçlar göstermiştir. Bu bulgular, minimal invaziv tekniklerin, kısa dönem cerrahi başarıların ötesinde hasta odaklı sonuçları iyileştirmedeki önemini vurgulamaktadır. Bu avantajların mekanizmalarını ve cerrahi karar alma süreçlerine etkilerini incelemek için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Mitral valve replacement (MVR) surgery has achieved significant advancements in recent years, with robotic techniques offering minimally invasive approaches compared to conventional methods. While the anatomical and technical advantages of robotic MVR have been widely studied, its impact on long-term quality of life (QoL) and psychoemotional health remains less explored. Objective: This study aims to comparatively evaluate long-term QoL and psychoemotional outcomes in patients undergoing robotic and conventional mitral valve replacement surgery. Materials and Methods: A total of 194 patients who underwent isolated MVR between 2019 and 2023 were included in the study. Propensity score matching (PSM) was used to pair 97 robotic and 97 conventional MVR patients. Long-term outcomes were assessed using the EQ-5D-5L, Visual Analog Scale (VAS), the Hospital Anxiety and Depression Scale-Anxiety (HADS-A) and Depression (HADS-D) subscales, and the Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD) scale. Relationships between demographic, echocardiographic, and clinical parameters, such as age, gender, body surface area (BSA), pulmonary artery pressure (PAP), left ventricular dimensions, comorbidities (e.g., diabetes, pulmonary disease), and operative variables (e.g., cross-clamp time), and outcome measures were analyzed. Results: There was no significant difference in EQ-5D-5L scores between robotic and conventional MVR groups, with no notable differences observed in long-term outcomes regarding daily activities such as social engagement and mobilization. However, VAS scores indicated a better perception of personal health in the robotic group, while factors such as pulmonary disease, PAP, diabetes, and advanced age were negatively correlated with QoL perceptions. HADS-A scores were significantly influenced by the surgical approach, BSA, NYHA class, and pulmonary disease, with anxiety levels being lower in the robotic group. Similarly, HADS-D scores were lower in the robotic group, while pulmonary disease was identified as a key factor exacerbating depression levels. Although there was no significant difference in PTSD scores between the groups, a negative correlation was observed between low BSA and PTSD symptoms. Conclusion: Robotic MVR demonstrated superior long-term QoL and psychoemotional well-being outcomes, particularly in anxiety, depression, and personal health perception, compared to conventional methods. These findings highlight the significance of minimally invasive techniques in improving patient-centered outcomes beyond short-term surgical success. Further research is warranted to explore the mechanisms underlying these advantages and their implications for surgical decision-making.