Felsefe Dergisi'nin sistematik incelemesi: Felsefe araştırmalarındaki yeri ve önemi (1972-1990)
Systematic review of philosophy journal: Its place and importance in philosophy research (1972-1990)
  1. Tez No: 909502
  2. Yazar: AKAY YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECATİ ÇAVDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Tarih, Philosophy, History
  6. Anahtar Kelimeler: Felsefe, Dergi, Tarih, Süreli Yayın, Düşünce Hayatı, Philosophy, Magazine, History, Periodicals, Thought Life
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu yüksek lisans tezi Afşar Timuçin öncülüğünde 1972-1990 yılları arasında çıkarılan Türkiye'nin önde gelen felsefe dergilerinden olan Felsefe Dergisi'nin tasnifini yapmak, yazarlarını, yazılan konu başlıklarını analiz etmek ve nihayetinde literatüre kaynak olarak sunmayı amaçlayan bir çalışmadır. Felsefe Dergisi çeşitli zamanlarda yayın hayatı sekteye uğrasa da Türk fikir hayatına katkı sunan devrin felsefe alanındaki sınırlı sayıdaki süreli yayınlarından olmuştur. Dergiyi incelemeyi konu edinen bu çalışma, ana hatlarıyla şu amaçlara ulaşmayı hedeflemiştir: Dünyada ve Türkiye'de fikir hayatında felsefenin gelişimini incelemek, söz konusu derginin içerik analizi yapmak, yazarlar ve içindekiler dizini oluşturmak, derginin tüm sayılarında yayınlanan felsefi içeriklere dayanarak felsefi eğilimleri saptamaya çalışmak, derginin Türk felsefi düşünce hayatındaki yerini belirlemeye çalışmak, derginin Türk düşünce yaşamına kazandırdıklarını anlamaya çalışmak. Sırasıyla tezin bölümlerinde: İlk Çağdan günümüze dünyada felsefenin ortaya çıkışı, gelişimi ve önemi üzerinde durulmuş, Batı'da ve Osmanlı Devleti'nde felsefe çalışmaları ele alınmış, nihayetinde Türkiye'de felsefi düşüncenin temelleri üzerinde durulmuştur. Dünyada ve ülkemizde dergiciliğin gelişimi ele alınmış, daha sonra felsefe dergiciliği özelinde araştırmamızın temelini oluşturan“Felsefe Dergisi”tanıtılmıştır. Teze konu olan derginin analizi yapılarak, derginin iç ve dış özellikleri, öne çıkan yerli ve yabancı yazarları üzerinde durulmuş, felsefi yazıların analizinin yapılmasına çalışılmıştır. Ayrıca Felsefe Dergisi'nin kuruluşu, yayın hayatına girişi, kurucuları ve görüşlerine dair değerlendirmeler yapılmış, metinlerin fiziksel görünümü ve organizasyonu incelenmiştir. Dergide genel olarak yazılara konu olmuş, üzerinde en çok durulan felsefi akımlar tanıtılmış, bunlarla ilgili yazarların felsefi eğilimleri saptanmaya çalışılmıştır. Yayın tarihine göre dizin, yazar adına göre dizin, geçmişten günümüze kapak resimleri tablosu gibi çalışmalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis aims to classify the leading philosophy journal of Türkiye, Philosophy Journal, published between 1972-1990 under the leadership of Afşar Timuçin, to analyze its authors and the topics written, and ultimately to present it as a source for literature. Although the publication life of Philosophy Journal was interrupted at various times, it was one of the limited number of periodical publications in the field of philosophy that contributed to Turkish intellectual life. This study, which examines the journal, tried to find answers to some questions in general. These questions are: To examine the development of philosophy in intellectual life in the world and in Turkey. To analyze the content of the journal in question, to create an index of authors and contents. To try to determine the philosophical tendencies of the philosophical contents published in all issues of the journal. To try to determine the place of the journal in Turkish philosophical thought life. To try to understand what it has brought to the thought life of our country. In the sections of the thesis, respectively: The emergence and development of philosophy in the world from ancient times to the present is emphasized, philosophical studies in the West and the Ottoman Empire are discussed, and finally, the foundations of philosophical thought in Turkey are emphasized. The development of journalism in the world and in our country is discussed, and then the“Philosophy Journal”, which forms the basis of our research specifically in philosophy journalism, is introduced. The journal that is the subject of the thesis is analyzed, the internal and external features of the journal, prominent local and foreign writers are emphasized, and an attempt is made to analyze philosophical articles. In addition, the establishment of the Philosophy Journal, its entry into publication life, its founders and their views are evaluated, and the physical appearance and organization of the texts are examined. The journal generally introduces the most emphasized philosophical movements that have been the subject of articles, and attempts are made to determine the philosophical tendencies of the authors. Studies such as an index by publication date, an index by author name, and a table of cover images from past to present are included.