Hemşirelik öğrencilerinde ruh sağlığı danışmanlığı aramadaki engeller ve ilişkili faktörler
Barriers and associated factors in seeking mental health counseling among nursing students
- Tez No: 909503
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜ TEKİN ULUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ruh sağlığı danışmanlığı, ruh sağlığı danışmanlığı arama, ruh sağlığı danışmanlığı aramadaki engeller, hemşirelik öğrencileri
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma hemşirelik öğrencilerinde ruh sağlığı danışmanlığı aramadaki engeller ve ilişkili faktörleri araştırma amacıyla yapıldı. Bir devlet üniversitesinin hemşirelik bölümünde eğitim gören 316 öğrenci ile Aralık 2023- Temmuz 2024 tarihleri arasında yapıldı. Veriler Bilgi Formu ve Ruh sağlığı Danışmanlığı Aramanın Önündeki Engeller Ölçeği aracılığı ile toplandı. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Packagefor Social Sciences) for Windows 25.0 programı kullanılarak analiz edildi. Verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlar kullanıldı. Pearson korelasyon testi, parametrik ve non-parametrik testler uygulandı. Katılımcıların Ruh Sağlığı Danışmanlığı Aramanın Önündeki Engeller Ölçeği ve Alt Ölçekleri Puan Ortalamalarının Dağılımı incelendiğinde; Negatif Algılanan Değer Alt ölçeği puan ortalaması 13,71±3,93, Duygulardan Rahatsızlık Alt ölçeği puan ortalaması 14,82±4,02, Grup İçi Stigma Alt ölçeği puan ortalaması 15,66±3,74, Bilgi Eksikliği Alt ölçeği puan ortalaması 9,49±3,44, Erişim Eksikliği Alt ölçeği puan ortalaması 12,47±3,73, Kültürel Engeller Alt ölçeği puan ortalaması 15,10±4,41, Ruh Sağlığı Danışmanlığı Aramanın Önündeki Engeller Ölçeği puan ortalaması 81,81±14,98 bulundu. Öğrencilerdeki damgalanma duygusu ne kadar yüksekse, psikolojik destek alma ihtimalleri o kadar azaldığı görülmüştür. Kendi veya çevresin ruh sağlığı danışmanlığı alan öğrencilerin bir ruhsal problem ile karşılaştığında profesyonel destek alma olasılıklarının daha yüksek olduğu ortaya konmuştur. Erkek öğrencilerin ruh sağlığı danışmanlığı arama konusunda riskli grup olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the barriers and associated factors in seeking mental health counseling among nursing students. It was conducted between December 2023 and July 2024 with 316 students studying in the nursing department of a state university. Data were collected through the Information Form and the Barriers to Seeking Mental Health Counseling Scale. The data obtained in the study were analyzed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 program. Descriptive statistical methods were used to evaluate the data. Pearson correlation test, parametric and non-parametric tests were applied. When the Distribution of the Mean Scores of the Barriers to Seeking Mental Health Counseling Scale and Subscales of the Participants is examined; The mean score of the Negative Perceived Value Subscale was 13.71±3.93, the mean score of the Emotional Discomfort Subscale was 14.82±4.02, the mean score of the In-Group Stigma Subscale was 15.66±3.74, the mean score of the Lack of Information Subscale was 9, 49±3.44, Lack of Access Subscale mean score was 12.47±3.73, Cultural Barriers Subscale mean score was 15.10±4.41, and Barriers to Seeking Mental Health Counseling Scale mean score was 81.81±14.98. It was observed that the higher the sense of stigmatization in the students, the less likely they were to seek psychological support. It was revealed that students who received mental health counseling from themselves or their environment were more likely to receive professional support when they encountered a mental problem. Male students were found to be a risky group in terms of seeking mental health counseling.