Hücresel etkileşimlerinin incelenmesi için dipeptit temelli nanopartiküllerin hazırlanması ve karakterizasyonu
Preparation and characterization of dipeptide-based nanoparticles for the study of their cellular interactions
- Tez No: 909530
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ODABAŞI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Dipeptit Nanomateryaller, Eksozom, Fmoc-Lys, siRNA, Kanser, Sitotoksisite, Dipeptide Nanomaterials, Exosome, Fmoc-Lys, siRNA, Cancer, Cytotoxicity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Benzersiz kimyasal, fiziksel ve biyolojik özellikleri, sentez ve işlevsellik kolaylığı ve doğal biyouyumlulukları sayesinde peptit bazlı nanomateryaller son derece dikkat çekici olup kendiliğinden düzenlenen nanomateryaller, çeşitli biyomedikal uygulamalar için yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Biyolojik olarak parçalanabilir, toksik olmamaları ve birçok ilacı kanser hücrelerine verimli bir şekilde taşıma yeteneğine sahiptir. Bu çalışma kapsamında öncelikle N-(florenilmetoksikarbonil)-Llizin (Fmoc-Lys) nanomateryaller (NM'ler) sentezlendi ve karakterize edildi. Daha sonra hücre toksisitesi ve hücre içselleştirme testleriyle devam edildi. Sonuçlar, FmocLys-siRNA' nın Mcl-1 ekspresyonunu ve BCL-2 ekspresyonunu inhibe edebildiğini, dolayısıyla kanser hücrelerine taşınmanın ardından kanserli hücrenin apoptozuna yol açabildiğini gösterdi. Bu nedenle bu çalışma, yeni bir anti-kanser ajanı (Fmoc-LyssiRNA-Mcl-1) hazırladığı için gelecekte kanser tedavisi için araçlar sunmaktadır. Hücre dışı kesecikler olan eksozomlar, çapı 30 ila 150 nm olan ve fizyolojik koşullar altında negatif yüke sahip olan yapılardır. Bazı proteinlerin ve biyolojik bileşiklerin sulu ortamlarda eksozomlara bağlanarak protein korona katmanı oluşturduğu öne sürülse de, biyoakışkanlarda protein korona oluşumuna katkıda bulunan faktörlerin anlaşılması sınırlı kalmaktadır. Bu amaçla, protein koronanın eksozomun nanomateryal toksisitesi üzerindeki etkilerini araştırmaya yönelik çalışıldı. NM'lerin eksozomlarla etkileşim çalışmaları da yapıldı. Ayrıca, model kanser hücrelerinden elde edilen eksozomlar kullanılarak hücre canlılığı deneyleri yapıldı. Ek olarak FmocLys NM'lerin koloidal stabilitesi de araştırıldı. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda Fmoc-Lys-Exo yapılarının biyokorona oluşturduğu ve toksisiteyi azalttığı gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
Thanks to their unique chemical, physical and biological properties, ease of synthesis and functionality, and inherent biocompatibility, peptide-based nanomaterials are extremely remarkable, and self-assembled nanomaterials are being intensively investigated for various biomedical applications. They are biodegradable, nontoxic, and have the ability to efficiently transport many drugs to cancer cells. Within the scope of this study, N-(fluorenylmethoxycarbonyl)-L-lysine (Fmoc-Lys) nanomaterials (NMs) were synthesized and characterized. It was then continued with cell toxicity and cell internalization tests. The results showed that Fmoc-Lys-siRNA could inhibit Mcl-1 expression and BCL-2 expression, thus leading to apoptosis of the cancerous cell after transport to cancer cells. Therefore, this study provides tools for future cancer treatment as it prepared a new anti-cancer agent (Fmoc-Lys-siRNA-Mcl1). Exosomes, extracellular vesicles, are structures that are 30 to 150 nm in diameter and have a negative charge under physiological conditions. Although it has been suggested that some proteins and biological compounds bind to exosomes in aqueous environments to form protein corona layers, understanding of the factors contributing to protein corona formation in biofluids remains limited. For this purpose, an effort was made to investigate the effects of protein corona on the nanomaterial toxicity of the exosome. Interaction studies of NMs with exosomes were also performed. Additionally, cell viability experiments were performed using exosomes obtained from model cancer cells. Additionally, the colloidal stability of Fmoc-Lys NMs was also investigated. In line with the results obtained, it was observed that Fmoc-Lys-Exo structures formed biocorona and reduced toxicity.