Life-time concers of buildings: Critical appraisal of a housing estate in Ankara
Bina ömrü: Ankara'daki bir toplu konut yerleşkesinin eleştirel değerlendirmesi
- Tez No: 90955
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARDA DÜZGÜNEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bina yıpranması/hatası, Bina ömrü, Bakım/onanm, Bakım/onanm bilgileri, Performans, Toplu konut. vı, Building Failure, Buildings' Life-time, Maintenance, Maintenance Information, Performance, Building Construction, Mass Housing. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
öz BİNA ÖMRÜ: ANKARA'DAKİ BİR TOPLU KONUT YERLEŞKESİNİN ELEŞTİREL DEĞERLENDİRMESİ Vuslat Demirçay Doktora, Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Arda Düzgüneş Eylül 2000, 112 sayfa Bu çalışmanın amacı toplu konutlarda yapı malzemeleri ve bina bileşenlerinin yıpranma/hatalarını ve performansını araştırmaktır. Bir yapının uzun ve verimli bir nızmet ömrünün olması için düzenli ve özenli ^înespit/teşhis ve uygun bir bakım/onarım işleminin gerekliliği varsayılmıştır. Yıpranma/hata tiplerini tespit etmek ve bakım/onanm işlerinin zaman içindeki dağılımını irdeleyip belirlemek amacıyla, MESA A.Ş. tarafından projelendirilip inşaa edilen dört konut bloğundaki 372 daire, kullanıcısına tesliminden başlayarak belirli bir zaman aralığı için incelemeye alınmıştır. Burada gösterge, 'kullanıcı memnuniyeti'dir. Yıpranma/hataların tesbiti için MESA A.Ş.'nin kaydettiği bakım/onanm tutanaklan ve araştırmacının yaptığı alan çalışmasının verileri kullanılmıştır. Bu veriler sıraya dizilmiş, yıpranma/hata tiplerine göre sınıflandırılmış ve genel eğilimleri belirlemek üzere analiz edilmiştir. Analizler yıpranma/hata nedenlerinin beklenen ayrıntıda tanımlanamadığı sonucunu ortaya çıkarmıştır. Bu sonuç önemli ölçüde bakım/onarım tutanaklanndaki bilgi yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Alan çalışmasının sonuçlan ise kullanıcıların özellikle, sürekli tekrarlanan hata/yıpranmaları bildirme konusunda çekimser davrandıklarını göstermiştir. TkC YÜKSEKÖĞRETİM KÜMÜM!Bina ömrü ile ilgili ölçütlerin tesbitinde bakım/onanm bilgilerinin önemi büyüktür. Gerekli ayrıntı ve nitelikteki bu bilgilerin tasanm, yapım ve bakım/onanm ekiplerine geri dönüşümü sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LIFE-TIME CONCERNS OF BUILDINGS: CRITICAL APPRAISAL OF A HOUSING ESTATE IN ANKARA Vuslat Demirçay Ph.D. in Building Science, Department of Architecture Supervisor Arda Düzgüneş, Ph.D., Assoc. Prof. September 2000, 112 pages The objective of this study was to investigate the failure patterns and as-built performance of building materials and components in mass housing. It was basically assumed that an extended and efficient service life of a building can be provided by regular, careful inspection and appropriate maintenance work. To determine failure types and to investigate their temporal aspects, a total of 372 dwelling units, located in four different housing blocks, built by MESA, Inc., were surveyed from the beginning of their lifespan, i.e. occupation, covering a variety of periods. The indicating factor was 'user satisfaction'. Failures on site were assessed using both the recorded maintenance data made available by MESA, Inc., and data obtained from a field survey devised by the investigator. All data were classified according to failure types, then analysed to determine general tendencies. Analysis revealed that causes of failure could not be identified with the specificity expected, essentially due to information shortfalls in the maintenance records. Results of the field survey indicated a reluctance on the part of the residents to report failures, particularly where persisting ones were concerned. IllThe study concludes that maintenance information and its feedback to the members of the design, construction, and maintenance teams have a significant contribution in establishing life-cycle criteria for buildings.