Travma Sonrası Stres belirtileri ve Travma Sonrası Büyümenin dini başa çıkma ile ilişkisi
Post-Traumatic Stress symptoms and the relationship of Post-Traumatic Growth with religious coping
- Tez No: 909597
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KANDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Psikoloji, Travma, Travma Sonrası Stres Belirtileri, Travma Sonrası Büyüme, Dini Başa Çıkma, Psychology of Religion, Psychology, Trauma, Post-Traumatic Stress Symptoms, Post-Traumatic Growth, Religious Coping
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Araştırmada travma sonrası stres belirtileri ve travma sonrası büyümenin dini başa çıkma ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, teorik ve ampirik olmak üzere iki temel bölümden meydana gelmektedir. Araştırmanın örneklemi Erzincan ile Ordu illerinde yaşayan bir veya birden fazla travmatik deneyime maruz kalmış 650 bireydir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Travma Sonrası Stres Belirtileri Ölçeği, Travma Sonrası Büyüme Ölçeği, Dini Başa Çıkma Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verileri bilgisayar ortamında SPSS 25 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada, katılımcıların travma sonrası stres belirtileri, travma sonrası büyüme ve dini başa çıkma düzeyleri; cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, çocuğu olma, çocuk sayısı, çalışma durumu, kronik hastalığı olma, psikiyatrik / psikolojik (ilaç, psikoterapi, vs.) tedavi alma ve yaşadığı olaylardan olumsuz etkilenme değişkenleri temelinde değerlendirilmiştir. Araştırmada cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, çocuğu olma, çocuk sayısı, çalışma durumu, kronik hastalığı olma, psikiyatrik / psikolojik tedavi alma ve yaşadığı olaylardan olumsuz etkilenme değişkenleri ile travma sonrası stres belirtileri, travma sonrası büyüme ve dini başa çıkma düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Araştırmada ayrıca travma sonrası stres belirtileri, travma sonrası büyüme, olumlu dini başa çıkma ve olumsuz dini başa çıkma arasında pozitif yönlü düşük düzeyde bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to examine the relationship between post-traumatic stress symptoms and post-traumatic growth and religious coping. The study consists of two main parts: theoretical and empirical. The sample of the study consists of 650 individuals who have been exposed to one or more traumatic experiences living in Erzincan and Ordu provinces. Personal Information Form, Post-Traumatic Stress Symptoms Scale, Post-Traumatic Growth Scale, Religious Coping Scale were used as data collection tools in the study. The research data were analyzed in a computer environment using SPSS 25 package program. In the study, the participants' post-traumatic stress symptoms, post-traumatic growth and religious coping levels were evaluated based on the variables of gender, age, marital status, education level, having a child, number of children, employment status, having a chronic disease, receiving psychiatric / psychological (medication, psychotherapy, etc.) treatment and being negatively affected by the events experienced. In the study, it was determined that there were significant differences between the variables of gender, age, marital status, education level, having a child, number of children, employment status, having a chronic disease, receiving psychiatric/psychological treatment and being negatively affected by the events experienced and the levels of post-traumatic stress symptoms, post-traumatic growth and religious coping. In the study, it was also concluded that there was a positive and low-level relationship between post-traumatic stress symptoms, post-traumatic growth, positive religious coping and negative religious coping.