Spatial dynamics of Turkish automobile suppliers
Türk otomotiv yan sanayinin mekansal dinamikleri
  1. Tez No: 90961
  2. Yazar: OYTUN DELİKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN BERKMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: otomobil, sanayi, yan sanayi, mekansal vı t^^i, automobile, industry, suppliers, spatial IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
oz TÜRK OTOMOTİV YAN SANAYİNİN MEKANSAL DİNAMİKLERİ Deliktaş, Oytun Doktora, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gülden Berkman Ocak 2000, 247 sayfa Bu tez, dünya deneyimleri kapsamında Türk otomotiv yan sanayinin üretim örgütlenmesi ve mekansal dinamikleri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Türk otomotiv sanayi bir çok defa incelendiği halde, sektörün mekansal dinamikleri yeterli ilgiyi görmemiştir. Bu boşluğu doldurmak amacı ile, TOFAŞ'm Bursa'da bulunan yan sanayi firmalarının yarısı ile bir anket yapılmıştır. Anket sonuçları firma büyüklüğü ile hem üretim örgütlenmesi, hem de mekansal eğilimler arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır. Uluslararası deneyimin tersine, büyük yan sanayi firmaları ana firmaya daha yakın, küçük firmalar ise daha uzak mesafelerde yer seçmektedir. Türk otomotiv yan sanayi, dünyada gözlemlenen esnek ve anında üretim tekniklerini uygulamaktan uzaktırlar. Bu yeni üretim teknikleri, arz ve talebin sürekli değiştiği küresel ekonomide var olabilmek için önkoşuldur. Firma büyüklüğü, yan sanayinin üretim örgütlenmesini belirleyen önemli bir etkendir.Dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise, üretim ve mekan örgütlenmesi arasındaki ilişki düzeninin ortaya konulmasındaki zorluklardır. Birincisi, ana firmanın ilişkide bulunduğu yan sanayi firma sayısı düzenli olarak azalma eğilimindedir. İkincisi, yan sanayi firma sayısı sabit kalsa bile, firmalar değişimektedir. Bazı firmalar piyasayı terk ederken yerini yeniler almaktadır. Bu dinamik ve sürekli değişen ilişkiden başka, bir tüketim malı olarak otomobilin karmaşık yapısı da üretim örgütlenmesi ve mekansal örgütlenme arasında bir ilişki modeli ortaya konmasını oldukça güçleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPATIAL DYNAMICS OF TURKISH AUTOMOBILE SUPPLIERS Deliktaş, Oytun Ph.D., Department of City and Regional Planning Supervisor: Doç. Dr. Gülden Berkman January 2000, 247 pages This thesis analyses the relationship between production organisation and spatial dynamics of Turkish automobile suppliers within the scope of World experience. Although the Turkish automotive industry has been investigated by several authors, spatial dynamics of the sector did not received sufficient attention. In order to fill in this missing gap, a survey was carried out among half of TOFAŞ's suppliers in Bursa. The survey results indicate a close relationship between firm size and both production organisation and locational tendencies. Contrary to the international experience, bigger automobile suppliers are located at closer distances to the assembler, whereas smaller firms are located at longer distances. Turkish automobile suppliers are far from utilising flexible and just-in -time production techniques as observed in other parts of the World. Application of these new production methods are preconditions to survival in a global economy where demand and supply are changing continuously. Firm size is again an important factor determining production organisation of suppliers. jiıLj Lljjî.^It should also be noted that there are some major difficulties in establishing any pattern of relationship between production organisation and spatial organisation. First, the number of suppliers of the assembler tend to decrease regularly, which can also be observed strikingly in the Turkish case. Second, even if the total number of suppliers remain stable, some suppliers leave the market while new ones enter continuously. Besides this dynamic and ever changing relationship, the complex nature of automobile as a consumption good make the establishment of patterns of relationship between production organisation and spatial organisation extremely difficult.