Modern Türk milliyetçiliğinde dini düşüncenin konumu
The position of religious thought in modern Turkish nationalism
- Tez No: 909605
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ ERTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Din, İslamcılık, Etnisite, Çağdaş, Nationalism, Religion, Islamism, Etnicty, Contempor
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Modern öncesi çağda insanın dünyayı ve çevresini anlamlandırışının sınırlarını çizen din milliyetçi tasavvurları etkilemiştir. Bunun yanı sıra modern toplumların oluşum sürecinde milli kimlik inşası da dinin toplumsal varoluşunu etkilemiştir. Milliyetçiliği modern ve seküler olarak niteleyen araştırmacılar olmuşsa da bu araştırmacıların pek çoğu milliyetçi ideolojinin dini düşünceyi tam anlamıyla dışarıda bırakmayıp dönüştürerek sürdürdüğünü vurgulamışlardır. Bu çift taraflı etkileşim din ve milliyetçilik kavramlarını beraber ele almayı zorunlu kılmıştır. Türkiye'de de siyasal düşünce akımlarını inceleyenler, Türk Milliyetçiliği ve İslamcılığın iç içeliğini belirterek ve aralarındaki sınırın muğlaklığından bahsederek söze başlarlar. Bu araştırmada öncelikle bahsi geçen kavramlar anlam bagajlarını oluşturan diğer kavramlarla birlikte tartışılacak, sonrasında Çağdaş Türk Milliyetçiliğinin serencamında dini düşüncenin konumu ele alınacaktır. Literatür taraması yöntemini kullanıldığı bu çalışmamızda Türk Milliyetçiliğinin dini düşünceye yaklaşımının objektif bir biçimde ortaya konması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Religion, which drew the limits of man's understanding of the world and his environment in the pre-modern era, influenced nationalist conceptions. On the contrary, in the formation process of modern societies, the construction of national identity has affected the social existence of religion. Although there are researchers who interpret nationalism as modern and secular, most of these researchers emphasized that nationalist ideology does not exclude religious thought completely but continues it by transforming it. This bilateral interaction made it necessary to consider the concepts of religion and nationalism together. Those who examine the currents of political thought in Turkey also begin by stating the intertwined Ness of Turkish nationalism and Islamism. In this research, first of all, the boundaries of the two concepts will be tried to be determined, then the position of religious thought in the consequence of Turkish nationalism will be discussed. In this study, the literature review method was used. The aim of this study was to objectively present the approach of Turkish Nationalism to religious.