Ortaöğretim öğrencilerinin matematik dersi öğretim programına ilişkin değerlendirmeleri ile matematiksel ilişkilendirme öz yeterliklerinin incelenmesi
Investigation of secondary school students' mathematics course teaching program evaluations and their mathematical relationship self-efficiency
  1. Tez No: 909625
  2. Yazar: FİLİZ BAYIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL TUNCA GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik dersi öğretim programı, Program değerlendirme, Öz yeterlik, Matematiksel ilişkilendirme öz yeterliği, Lise öğrencileri, Mathematics curriculum, Program evaluation, Self-efficacy, Mathematical association self-efficacy, High school students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmada, lise öğrencilerinin matematik öğretim programına ilişkin değerlendirmeleri ile matematiksel ilişkilendirme öz yeterlik düzeylerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi ve söz konusu değişkenler arasındaki yordamsal ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nedensel karşılaştırma modeli ve söz konusu değişkenler arasındaki yordamsal ilişkileri belirlemek amacıyla yordamsal araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini 2023-2024 eğitim öğretim yılında Kütahya ili merkezinde öğrenim gören lise öğrencileri, örneklemini ise tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen 692 lise öğrencisi oluşturmuştur. Araştırma verilerinde Bal ve Üdüm (2021) tarafından geliştirilen ''Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı Değerlendirme Ölçeği'' ile Özgen ve Bindak (2018) tarafından geliştirilen ''Matematiksel İlişkilendirme Öz Yeterlik Ölçeği'' kullanılmıştır. Verilerinin analizinde betimsel ve yordamsal istatistik teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda lise öğrencilerinin ortaöğretim matematik dersi öğretim programına ilişkin değerlendirmeleri ile matematiksel ilişkilendirme öz yeterlik düzeylerinin okul türü, matematik desteği alma durumu, son sınav puanı, matematiği sevme durumu, matematiğe ilgi duyma yaş aralığı ve ilgi duymayı sağlayan kişiye göre anlamlı düzeyde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada lise öğrencilerinin matematik öğretim programına ilişkin değerlendirmelerinin matematiksel ilişkilendirme öz yeterlik düzeylerini orta düzeyde anlamlı bir şekilde yordadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine high school students' evaluations of the mathematics curriculum and their mathematical association self-efficacy levels in terms of different variables and to determine the procedural relationships between these variables. A procedural research model was used in the study to determine the causal comparison model and the procedural relationships between the variables in question. The study population of the research consisted of high school students studying in the center of Kütahya in the 2023-2024 academic year, and the sample consisted of 692 high school students selected by stratified sampling method. In the research data, the“Secondary School Mathematics Course Curriculum Evaluation Scale”developed by Bal and Üdüm (2021) and the“Mathematical Association Self-Efficacy Scale”developed by Özgen and Bindak (2018) were used. Descriptive and procedural statistical techniques were used to analyze the data. As a result of the research, it was concluded that high school students' evaluations of the secondary school mathematics course curriculum and their mathematical association self-efficacy levels differ significantly depending on the type of school, the status of receiving mathematics support, the last exam score, the level of liking mathematics, the age range of interest in mathematics and the person who provides the interest. In the study, it was determined that high school students' evaluations of the mathematics curriculum predicted their mathematical association self-efficacy levels in a moderately significant way.