Development of methods for noninvensive assesment of the cardiovascular system using korotkoff sounds
Korotkoff seslerini kullanarak kalp-damar sisteminin noninvaziv olarak incelenmesi için metodlar geliştirilmesi
  1. Tez No: 90971
  2. Yazar: AHMET TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZİYA İDER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp damar sistemi modellemesi, Korotkoff sesi, Sistolik basınç, diastolik basınç, Kardiyak kontraktilitesi, atar damar kompliansı, Egzersiz testi, puis basmcı propagasyonu, pre-ejeksiyon zamanı, QKD VI, Cardiovascular system modelling, Korotkoff sound, Systolic Pressure, Diastolic Pressure, Cardiac Contractility, Arterial Compliance, Exercise testing, pulse pressure propagation, pre-ejection time, QKD IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
oz KOROTKOFF SESLERİNİ KULLANARAK KALP DAMAR SİSTEMİNİN NONİNVAZİV OLARAK İNCELENMESİ İÇİN METOTLAR GELİŞTİRİLMESİ Türkmen, Ahmet Doktora, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Yusuf Ziya İder Temmuz 2000, 100 sayfa Bu çalışmanın amacı EKG ve Korotkoff sesi verilerinden kalp damar sağlığının incelenmesi için noninvaziv yöntemler geliştirmektir. Bu amacı gerçekleştirmek için kalp damar sisteminin bir minimum matematiksel modeli geliştiriliştir. QKD, manşon basıncının diastolik basınca eşitken yapılan kayıtlarda EKG Q dalgasının meydana geldiği anla Korotkoff sesinin üretilmeye başladığı an arasındaki zaman gecikmesidir. Atar damarların kompliansı ve kalbin kontraktilitesinin QKD üzerindeki etkisini sayısal olarak incelemek amacıyla bu model kullanılarak simülasyonlar yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar göstermiştir ki kardiyak kontraktilitenin QKD üzerindeki etkisi atar damarların kompliansmın etkisinden çok daha yüksektir. Bu çalışmada geliştirilen yöntemler egzersiz testi sırasında kaydedilen Korotkoff sesi ve EKG verilerinin incelenmesi için de kullanılmıştır. Bu amaçla bazı elektronik donanımlar geliştirilmiştir. Bu verilerin incelenesi ile gözlemleniştir ki koşu bandında koşan kişinin yükü arttırıldıkça QKD azalmaktadır. Bu azalmanınmiktarı kardiyak kontraktilitesindeki artış miktarının bir indeksi olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF METHODS FOR NONINVASIVE ASSESMENT OF THE CARDIOVASCULAR SYSTEM USING KOROTKOFF SOUNDS Türkmen, Ahmet Ph.D., Electrical and Electronics Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Yusuf Ziya İder July 2000, 100 pages Aim of this study is to develop noninvasive methods for assessment of cardiovascular health from ECG and Korotkoff sound data. A minimal mathematical model of the cardiovascular system was developed for this purpose. QKD is the time delay between onset time of ECG Q wave and onset time of the Korotkoff sound when the cuff pressure is equal to the diastolic pressure of the person. Simulations using the model were made to study effects of the arterial compliance and cardiac contractility on QKD quantitatively. The results showed that effect of the cardiac contractility on QKD is much higher than that of the arterial compliance. Methods developed in this study were used to study Korotkoff sound and ECG data recorded during exercise test. Some hardware was developed for this purpose. It was observed from the test data that QKD decreases as the person runs on the treadmill and as the load is increased. It was concluded from the msimulation results that QKD decreases during the test since cardiac contractility increases. Therefore, QKD measurements can be incorporated into this test and be used as an index of the amount of increase in cardiac contractility during the test.