Kanser hastalarında venöz tromboembolizm riskinin prognostik nütrisyonel indeks ve diğer nütrisyonel parametreler ile ilişkisi
Association of venous thromboembolism risk with prognostic nutritional index and other nutritional parameters in cancer patients
  1. Tez No: 909727
  2. Yazar: DİLŞAD OKUDUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA SEZGİN GÖKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: kanser, venöz tromboembolizm, prognostik nütrisyonel indeks, antropometrik ölçümler, cancer, venous thromboembolism, prognostic nutritional index, anthropometric measurements
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Kanser hastaları artmış VTE ve malnütrisyon riskine sahiptir. Ayaktan tedavi gören kanser hastalarında VTE risk düzeyleri ile PNİ ve diğer nütrisyonel parametreler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Mart 2023 – Haziran 2023 aralığında Akdeniz Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Kemoterapi Ünitesi'nde kemoterapi alan 300 hastanın PNİ ve diğer nütrisyonel parametreler ile VTE risk düzeyi arasındaki ilişkisi değerlendirilmiştir. PNİ: (Serum albümin seviyesi (g/dl) × 10) + (Total lenfosit sayısı (mm³) × 0.005) formülü üzerinden rutin olarak yapılan laboratuvar verileri ile hesaplanmış, VTE riski Khorana Risk Skoru ile değerlendirilmiştir. VTE risk düzeyi ile PNİ değerinin ve alınan diğer değişkenlerin aralarında anlamlı bir ilişki olup olmadığı Student T testi ve One Way ANOVA testi ile hesaplanmıştır. Bu analizlerde SPSS 27.0 versiyonu kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızdaki hastaların yaş ortalaması 58±11 olup; hastaların %57,3'ü kadın, %42,7'si ise erkektir. Hastalarda en sık görülen kanser türleri; %26,3 akciğer kanseri, %25,3 meme kanseri, %21 GİS kanserleri, %11 jinekolojik kanserlerdir. PNİ ve antropometrik ölçümlerle VTE risk düzeyi arasında istatistiksel açıdan anlamlılık bulunmamıştır. Hastaların %63'ü kanserin 4. evresinde, %16,7'si 3. evresinde, %16'sı 2. evresinde ve %4,3'ü 1. evresindedir. %57,7'sinde metastaz mevcuttur. Hastaların; yaşı, cinsiyeti, bitkisel ürün kullanımı, tanı grupları, evresi ve RT alması VTE risk düzeyi ile istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur. Laboratuvar bulgularından; WBC, NEU, RBC, HGB, HCT, PLT, MPV, ALT ve Albümin de VTE risk düzeyi ile istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur. Sonuç: PNİ ve VTE risk düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Fakat PNİ hesaplanırken kullanılan ve inflamasyon varlığını ya da hiperkoagülabilite durumunu yansıtabilen albümin değerlerinin, VTE riski yüksek olan hasta gruplarında takibinin, tedavi sürecinde bir belirteç olarak değerlendirilebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Cancer patients are at increased risk of VTE and malnutrition. This study aimed to evaluate the relationship between VTE risk levels and PNI, along with other nutritional parameters, in outpatient cancer patients. Method: The relationship between PNI and other nutritional parameters and the VTE risk level was evaluated in 300 patients receiving chemotherapy at the Chemotherapy Unit of Akdeniz University Department of Medical Oncology between March 2023 and June 2023. PNI was calculated using the formula: (Serum albumin level (g/dl) × 10) + (Total lymphocyte count (mm³) × 0.005) based on routine laboratory data. VTE risk was assessed using the Khorana Risk Score. Student T test and One Way ANOVA test were used to calculate whether there was a significant relationship between VTE risk level and PNI value and other variables. SPSS version 27.0 was used in these analyzes. Results: The average age of patients in our study was 58±11 years, with 57.3% being female and 42.7% male. The most common types of cancer among patients were lung cancer (26.3%), breast cancer (25.3%), gastrointestinal cancers (21%), and gynecological cancers (11%). There was no statistical significance between PNI and anthropometric measurements and VTE risk level. 63% of patients were in stage 4 of cancer, 16.7% in stage 3, 16% in stage 2, and 4.3% in stage 1. Metastasis was present in 57.7% of patients. Age, gender, use of herbal products, diagnostic groups, cancer stages, and receiving radiotherapy were found to be statistically significant with VTE risk level. Among the blood parameters, WBC, NEU, RBC, HGB, HCT, PLT, MPV, ALT, and Albumin were statistically significant with VTE risk level. Conclusion: No significant correlation was found between PNI and VTE risk level. However, albumin values, which are used in the calculation of PNI and may reflect the presence of inflammation or hypercoagulability, suggest that monitoring of albumin values in patient groups with high VTE risk may be evaluated as a marker in the treatment process.