Öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları: Ölçek geliştirme çalışması
The attitudes of pre-service teachers towards the teaching profession: A scale development study
  1. Tez No: 909908
  2. Yazar: SAFİYE SELİN FİDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM AFACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tutum, Öğretmenlik Mesleği, Ölçek Geliştirme, Öğretmen Adayları, Attitude, Teaching Profession, Scale Development, Teacher candidates
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmanın amacı öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarını tespit etmek için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmektir. Araştırmada nicel araşatırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nin Fen Bilgisi Eğitimi, Türkçe Eğitimi, Sosyal Bilgiler Eğitimi, Matematik Eğitimi, Sınıf Eğitimi, Okul Öncesi Eğitimi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık anabilim dallarının 1, 2, 3 ve 4. sınıflarında öğrenim gören toplam 425 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Ölçme aracının geliştirilmesi süreci sırasıyla; kapsam geçerliliği için uzman görüşü alma, açımlayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizini içerecek şekilde üç aşamada gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin faktör yapısını ortaya çıkarmak için verilerin analizinde SPSS ve AMOS paket programından yararlanılmıştır. Geliştirilen ölçek iki faktörlü olup 5'li likert tipindedir. Bu faktörler“öğretmen özelliği”ve“sevgi ve değer”olarak isimlendirilmiştir. AMOS programı yardımıyla doğrulayıcı faktör analizi yapılmış ve iyilik uyum endeksleri 2 faktörlü ve 28 maddeden oluşan yapıyı doğrulamıştır. Ölçeğin güvenirlik katsayısı Cronbach Alpha 0.925'dir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop a valid and reliable measurement scale to determine the attitudes of teacher candidates towards the teaching profession. The survey model was used in the study in many research methods. The study group consisted of 425 pre-service teachers studying in the 1st, 2nd, 3rd and 4th grades of Science Education, Turkish Education, Social Studies Education, Mathematics Education, Classroom Education, Preschool Education, Guidance and Psychological Counseling departments of Kırşehir Ahi Evran University Faculty of Education. The development process of the measurement scale was carried out in three stages, including obtaining expert opinion for content validity, exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis, respectively. SPSS and AMOS package programs were used in the analysis of the data to reveal the factor structure of the scale. The developed scale has two factors and is a 5-point Likert type. These factors were named as“teacher characteristics”and“love and value”. Confirmatory factor analysis was performed with the help of the AMOS program and well-being fit indices confirmed the 2-factors and 28-items structure. The reliability coefficient of the scale is Cronbach Alpha 0.925.