Sağlık çalışanlarında sağlıklı yaşam davranışları ile iş performansı ilişkisi: Tunceli ili örneği
The relationship between healthy living behaviors and work performance in healthcare workers: Tunceli province example
- Tez No: 910090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanları, sağlıklı yaşam biçimi davranışları, iş performansı, Healthcare workers, healthy lifestyle behaviors, job performance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Sağlık çalışanlarında sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile iş performansı ilişkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte yapılan araştırma, 2022 yılı Aralık - 2023 yılı Mart ayları arasında Tunceli ilinde bulunan üç ayrı sağlık kuruluşunda görev yapan 337 sağlık çalışanı ile yapılmıştır. Çalışmanın yapılabilmesi için etik kurul onayı ile idari izinler alınmıştır. Araştırmacı tarafından katılımcılar ile yüz yüze görüşülerek gerekli bilgilendirmeler yapılmış ve katılımcıların onamları alındıktan sonra anketin doldurulması sağlanmıştır. Kullanılan anket üç bölümden oluşmakta ve anketin ilk bölümünü,“Kişisel Bilgi Formu”, ikinci bölümünü“Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği- II”ve son bölümünü ise“İş Performans Ölçeği”oluşturmaktadır. Verilerin analizleri SPSS (Statistical Program in Social Sciences) 25 programı ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin normal dağılıma uyup uymadığı Kolmogorov Smirnov ve Shapiro Wilks testleri ile kontrol edilmiştir. Ölçeklerin güvenilirlik analizini belirlemek için Cronbach's Alpha (α) katsayısı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan sağlık personelinin çalışan iş performans düzeyleri 46,23 olarak tespit edilmiş olup, sağlıklı yaşam biçimi davranış düzeyleri ise 125,67 olarak bulunmuştur. Çalışan iş performansı ölçeği puanları ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği ve ölçeğin alt boyutları tamamı arasında düşük düzeyde pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç: Çalışanların sağlıklı yaşam davranışları ile iş performansları arasında pozitif bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuç doğrultusunda sağlık çalışanlarının sağlıklı yaşam davranışlarının desteklenmesine yönelik çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: It was conducted to examine the relationship between healthy lifestyle behaviors and job performance in healthcare professionals. Materials and Methods: The descriptive and cross-sectional study was conducted with 337 healthcare professionals working in three separate healthcare institutions in Tunceli province between December 2022 and March 2023. In order to conduct the study, administrative permissions were obtained with the approval of the ethics committee. The necessary information was provided by the researcher through face-to-face interviews with the participants, and the survey was completed after the participants' consent was obtained. The survey used consisted of three sections, and the first section of the survey was the“Personal Information Form”, the second section was the“Healthy Lifestyle Behaviors Scale-II”, and the last section was the“Job Performance Scale”. Data analysis was performed with SPSS (Statistical Program in Social Sciences) 25 program. The normal distribution of the data was checked with Kolmogorov Smirnov and Shapiro Wilks tests. Cronbach's Alpha (α) coefficient was used to determine the reliability analysis of the scales. Findings: The employee job performance levels of the healthcare personnel participating in our study were determined as 46.23, and their healthy lifestyle behavior levels were found to be 125.67. It was concluded that there was a low-level positive statistically significant relationship between the employee job performance scale scores and the healthy lifestyle behavior scale and all of the sub-dimensions of the scale. Conclusion: It was concluded that there was a positive relationship between the healthy lifestyle behaviors of the employees and their job performance. In line with this result, it is recommended that studies be conducted to support the healthy lifestyle behaviors of healthcare workers.