İleri evre küçük hücreli dışı akciğer kanserlerinde kemoterapiye tümör cev abının değerlendirilmesinde fiber optik bronkoskopi ve bilgisayarlı toraks tomografisinin karşılaştırılması
Comparison of fiberoptic bronchoscopy and thoracic computed tomography in evaluating tumor response to chemotherapy in advanced-stage non-small cell lung cancers
  1. Tez No: 910103
  2. Yazar: ERTAN SARIBAŞ
  3. Danışmanlar: UZMAN NURAY BAYRAK ERDAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: NSCLC, tumor response, chemotherapy, tomography, fiberoptic bronchoscopy
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Kalp Damar Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Akciğer kanseri insidansı giderek artan, mortalitesi yüksek bir hastalıktır. Hastalar tanı konulduğunda büyük oranda tek küratif tedavi yöntemi olan cerrahi rezeksiyon şansını kaybetmiş durumdadırlar. Kemoterapinin yanıtının incelenmesinde en önemli kriter ise tümör cevabıdır. Primer ileri evre küçük hücreli dışı akciğer kanserli hastalarda kemoterapiye tümör cevabının değerlendirilmesinde bilgisayarlı tomografi (BT) ve fiber Optik bronkoskopinin (FOB) yeri araştırıldı. Evre IIIB ve IV oldukları saptanan, endobronşiyal lezyondan FOB forseps biyopsi ile tanı konulan 20 küçük hücreli dışı akciğer kanserli (NSCLC) hastaya 4 hafta arayla 3 kür Cisplatin içerikli standart kemoterapi rejimi uygulandı. Kemoterapi sonrası tümör cevabı FOB ve BT ile ayrı ayrı değerlendirildi. Kemoterapi sonrası yapılan FOB kontrolünde histopatolojik inceleme için biyopsi tekrarı yapıldı. Kemoterapiye tümör cevabını değerlendirmede, BT ile FOB 'un cevap oranları arasında anlamlı fark yoktu (P=0,513). BT cevabı ile FOB 'un cevabı korele (P=0.006 r=0.591) idi. BT ve FOB bulgularının uyumluluğu, tümör tipi, Performans Statüsü, evre, ölüm, lokalizasyon ve survi ile korele değildi. BT ile değerlendirmede 12 stabilite, 6 parsiyel remisyon ve 2 progresyon, FOB ile değerlendirmede 14 stabilite, 5 parsiyel remisyon ve 1 progresyon saptandı. Komplet remisyon saptanmadı. BT ile progresyon gösteren vakalara FOB yapılmasına gerek olmadığını düşünüyoruz. Ancak komplet remisyon gösteren vakalara, FOB yapılması ve histopatolojik olarak desteklenmesini öneriyoruz. Solid tümörlerde, tedavi yanıtını değerlendirmede, FOB'nin katkısının hala bir araştırma konusu olduğu kanaatindeyiz. Anahtar Kelime: NSCLC, Tümör Cevabı, kemoterapi, tomografi, fiberoptik bronkoskopi.
Özet (Çeviri)
Lung cancer is a disease with an increasing incidence and high mortality. When patients are diagnosed, they have lost the chance of surgical resection, which is largely the only curative treatment method. The most important criterion in examining the response of chemotherapy is tumor response. The importance of computed tomography (CT) and fiber optic bronchoscopy (FOB) in the evaluation of tumor response to chemotherapy in patients with primary advanced non-small cell lung cancer was investigated. Twenty patients with non-small cell lung cancer (NSCLC) diagnosed with FOB forceps biopsy from the endobronchial lesion and determined to be Stage IIIB and IV were administered 3 cycles of Cisplatin containing standard chemotherapy regimen at 4-week intervals. Tumor response after chemotherapy was evaluated separately by FOB and CT. Biopsy was repeated for histopathological examination in FOB control after chemotherapy. There was no significant difference between CT and FOB in evaluating tumor response to chemotherapy (P = 0.513). The CT response and the FOB's response were correlated (P = 0.006 r = 0.591). Actual, overall type of CT and FOB Definitions did not correlate with Performance Status, stage, death, localization, and survival. There were 12 stability, 6 partial remission and 2 progression on CT evaluation, 14 stability, 5 partial remission and 1 progression on FOB evaluation. Complete remission was not detected. We think that there is no need to perform FOB in cases showing progression with CT. However, we recommend performing FOB and supporting histopathologically in cases with complete remission. We believe that the contribution of FOB in evaluating treatment response in solid tumors is still a research topic.