Rezeksiyon yapılan erken evre küçük hücreli dışı akciğer kanserlerinde diferansiyasyonun tnm sınıflamasına katkısı olur mu?
The contribution of differentiation to the tnm staging system in early-stage non-small cell lung cancer following resection
  1. Tez No: 910202
  2. Yazar: GÜLSEREN BİRGÜL ANTEPÜZÜMÜ SEZGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH ÇOKPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük Hücre Dışı Akciğer Kanseri, Erken evre akciğer kanseri, Histopatolojik Grade, Sağkalım, Non-Small Cell Lung Cancer, Early-Stage Lung Cancer, Histopathological Grade, Survival
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Rezeksiyon Yapılan Erken Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserlerinde Diferansiyasyonun TNM Sınıflamasına Katkısı Olur mu? Amaç: Akciğer kanseri dünyada kanserden ölümlerin ilk sırasında bulunmaktadır. Küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) ise tüm akciğer kanserlerinin yaklaşık %85'ini oluşturur. Günümüzde yeni gelişen tanısal metotlara, ilerlemiş cerrahi tekniklere, yeni kemoterapi ilaçlarına, hedefe yönelik tedavi ve immünoterapiye rağmen rağmen genel olarak akciğer kanserinin beş yıllık sağ kalımı hala %14'tür ve sağ kalım süreleri halen istenilen düzeye ulaşamamıştır. Rezeke edilebilir evre I hastalığı tanısı konanlarda ise %60-%90 arasında 5 yıllık sağ kalım oranı olduğu görülmüştür. Evre I KHDAK için, mevcut TNM evreleme sisteminin son güncellemesine dahil edilen yegane prognostik faktörler; tümör boyutu ve visseral plevral invazyondur. Histolojik hücre tipinin prognostik önemi ise tek başına belirsizdir. Mevcut TNM evreleme sistemine göre aynı evrede hastalığı olan hastalar bile küratif rezeksiyondan sonra tekrarlama insidansı ve sağkalım süresi bakımından geniş farklılıklar gösterir. Bu nedenle, klinik ve patolojik bulgulara dayanan mevcut TNM evreleme sistemi, yararlılığının sınırına ulaşmış olabilir ikilemi akıllara gelmektedir. Bu bilgiler ışığında akciğer karsinomlu hastaların tedavi stratejileri için, yeni bir histolojik sınıflandırma tasarlamak da gereklilik haline gelmiştir. Bu çalışma ile histopatolojik farklılaşma (grade) derecesinin sağ kalıma ve bundan dolayı TNM sınıflamasına etkisini araştırmayı hedefliyoruz. Yöntem: Retrospektif olarak yapılan olan bu çalışmada Adnan Menderes Üniversitesi'nde Göğüs Cerrahisi kliniğinde Ocak 2013 ile Aralık 2023 arasında akciğer rezeksiyonu operasyonu yapılan 108 hasta tespit edildi. Malignite harici nedenle opere edilen hastalar çıkarıldı. Erken evre (Evre I-IIA) olan hastalar belirlendi. Daha ileri evredeki hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Bu hastaların demografik verileri, laboratuvar ve patolojik parametreleri, intraoperatif ve postoperatif takip sonuçları ile komplikasyon gelişimleri hastane arşivlerinde tarandı. Her hastanın rezeksiyon materyalinin patolojik sonuçları incelendi. Verilerin istatistiksel analizi IBM SPSS 26 programı ile değerlendirildi. TNM evrelemesi ve Histopatolojik grade derecesine göre sağkalım süreleri, nüks gelişip gelişmediği ve bu parametrelerin arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Çalışmamızda histopatolojik grade ve TNM evrelerine göre sağkalım süreleri arasında istatistiksel olarak fark bulunmadı. Ancak en yüksek ortalama sağkalım süresinin yaklaşık 101.6 ay ile 1B evresinde ve yaklaşık 101.2 ay ile iyi diferansiye tümöre sahip hastalarda olduğu bulundu. En düşük ortalama sağkalım ise yaklaşık 37.6 ay ile 2A evresinde ve yaklaşık 97.1 ay ile orta diferansiye tümöre sahip olan hastalarda gözlemlendi. Sonuç: Erken evre küçük hücreli dışı akciğer kanserinde (KHDAK) küratif tedavi şekli cerrahidir. Ancak histopatolojik farklılaşma (diferansiyasyon) azaldıkça TNM evreleme sistemine göre evre düşük olsa dahi, sağkalım süresinin azaldığının görülmesi hastanın adjuvan kemoterapi açısından aday olabileceği hipotezini güçlenmektedir. Ancak net sonuçlara varabilmek adına tümör histolojisi ve bu histolojide diferansiyasyonun nükse etkisini araştıran yeni çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Contribution of Differentiation to the TNM Staging System in Early-Stage Non-Small Cell Lung Cancer Following Resection Objective: Lung cancer is the leading cause of cancer-related mortality worldwide. Non-small cell lung cancer (NSCLC) accounts for approximately 85% of all lung cancer cases. Despite advancements in diagnostic methods, surgical techniques, chemotherapy drugs, targeted therapies, and immunotherapy, the overall 5-year survival rate for lung cancer remains at approximately 14%, and survival durations have not yet reached the desired level. In contrast, patients diagnosed with resectable Stage I disease exhibit a 5-year survival rate ranging from 60% to 90%. For Stage I NSCLC, the only prognostic factors included in the current TNM staging system are tumor size and visceral pleural invasion. The prognostic significance of histological cell type, however, remains uncertain. Even within the same stage according to the TNM classification, patients exhibit considerable differences in recurrence rates and survival durations following curative resection. This raises the possibility that the current TNM staging system, based on clinical and pathological findings, may have reached its limits in terms of prognostic utility. Given this, the need for a new histological classification system has become evident. This study aims to investigate the impact of histopathological differentiation (grade) on survival outcomes and its potential contribution to the TNM staging system. Methods: This retrospective study identified 108 patients who underwent lung resection at the Chest Surgery Department of Adnan Menderes University between January 2013 and December 2023. Patients operated on for reasons other than malignancy were excluded. Early-stage (Stage I-IIA) patients were selected for the study. The demographic data, laboratory and pathological parameters, intraoperative and postoperative outcomes, as well as complication rates, were retrieved from hospital archives. The pathological results of resected specimens for each patient were reviewed. The statistical analysis of the data was performed using IBM SPSS 26. Survival rates, recurrence, and the relationship between TNM staging and histopathological grade were examined. Results: In this study, no statistically significant difference in survival was observed between histopathological grade and TNM staging. However, the highest mean survival time was found to be approximately 101.6 months for Stage 1B and 101.2 months for patients with well-differentiated tumors. The lowest mean survival time was observed to be approximately 37.6 months for Stage 2A and 97.1 months for patients with moderately differentiated tumors. Conclusion: In early-stage non-small cell lung cancer, surgical resection remains the primary curative treatment. However, as histopathological differentiation decreases, survival time is reduced, even when the TNM stage is low. This suggests that patients with poorly differentiated tumors, despite being in an early stage, may benefit from adjuvant chemotherapy. Nevertheless, further studies are required to explore the effects of tumor histology and differentiation on recurrence and survival outcomes to reach definitive conclusions.