Kıbrıs Barış Harekatı sonrası uygulanan ambargoların Türk dış politikasına etkisi
The Effects of the embargoes implemented after the Cyprus Peace Operation on Turkish foreign policy
  1. Tez No: 910134
  2. Yazar: BERFİN DİLARA DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Politika, Kıbrıs Barış Harekatı, Silah Ambargosu, Türk Dış Politikası, Kıbrıs, Foreign Policy, Cyprus Peace Operation, Arms Embargo, Turkish Foreign Policy, Cyprus
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Uluslararası ilişkiler disiplini, devletlerin karşılıklı etkileşimlerinin yoğunlaştığı dönemlerle birlikte önem kazanmış ve genişlemiştir. Devletler, kendi politikalarını uygulayabilmek ve diğer devletler üzerinde etki sahibi olabilmek amacıyla çeşitli stratejik yöntemlere başvurmuştur. Kıbrıs Barış Harekatı sonrası uygulanan ambargoların Türk dış politikasına etkilerini inceleyen bu tez, Kıbrıs Barış Harekatı'nın Türk dış politikası için bir kırılma noktası oluşturduğunu savunmuştur. Bu çalışma, uluslararası politik ekonomi teorik çerçevesi altında realizm ve liberalizm gibi ana teoriler ve dış politika araçları olan diplomasi, propaganda, ekonomik yöntemler ve savaş ele alınmıştır. Kıbrıs adasının tarihine ve Kıbrıs Barış Harekatı'na odaklanılarak, adanın stratejik önemi, Türk ve Yunan toplumları arasındaki tarihsel anlaşmazlıklar ve Kıbrıs Barış Harekatı'nın uluslararası yankıları incelenmiştir. Mustafa Kemal Atatürk dönemi dış politikadan başlayarak, Kıbrıs Barış Harekatı dönemi ve sonrasındaki dış politika değişimleri analiz edilmiştir. Atatürk'ün“Yurtta sulh, cihanda sulh”ilkesi ile şekillenen dış politika anlayışının, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı ile nasıl bir dönüşüm yaşadığı ve harekat sonrası Amerikan ambargosunun Türkiye Cumhuriyeti üzerindeki ekonomik ve siyasi etkileri detaylandırılmıştır. Sonuç olarak, Kıbrıs Barış Harekatı'nın Türk dış politikası için bir kırılma noktası olduğu, bu süreçte uluslararası politik ekonomi teorik çerçevesinin ve dış politika araçlarının analizinin önemli katkılar sağladığı ortaya konmuştur. Çalışma, Türk dış politikasının Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında yaşadığı dönüşüm ve bu dönüşümün uluslararası ilişkilerindeki etkisini analiz etmiştir.
Özet (Çeviri)
The discipline of international relations has gained importance and expanded with the intensification of interactions between states. States have employed various strategic methods to implement their policies and exert influence over other states. This thesis, which examines the impact of the embargoes imposed after the Cyprus Peace Operation on Turkish foreign policy, argues that the Cyprus Peace Operation constituted a turning point for Turkish foreign policy. This study addresses key theories such as realism and liberalism within the theoretical framework of international political economy, as well as foreign policy tools including diplomacy, propaganda, economic methods, and war. By focusing on the history of the island of Cyprus and the Cyprus Peace Operation, the strategic importance of the island, the historical conflicts between Turkish and Greek communities, and the international repercussions of the Cyprus Peace Operation are analyzed. Starting from the foreign policy of Mustafa Kemal Atatürk's era, the study analyzes the changes in foreign policy during and after the Cyprus Peace Operation. The transformation of Atatürk's foreign policy principle of“Peace at home, peace in the world”following the 1974 Cyprus Peace Operation and the economic and political impacts of the American embargo on the Republic of Turkey are detailed. As a result, it is concluded that the Cyprus Peace Operation was a turning point for Turkish foreign policy, and the analysis within the theoretical framework of international political economy and foreign policy tools has provided significant contributions to understanding this process. The study comprehensively analyzes the transformation of Turkish foreign policy after the Cyprus Peace Operation and its impact on international relations.