İstanbul'daki Suriyeli ailelerin kültürel aktarım süreçlerinde devamlılık ve değişim
Change and continuity in the cultural transmission process of Syrian families in Istanbul
  1. Tez No: 910135
  2. Yazar: FATMA BETÜL BAŞYİĞİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: göç, göçmen, kültürleşme, kültürel aktarım, kültürel değişim, kültürel devamlılık, migration, immigrant, acculturation, cultural transmission, cultural change, cultural continuity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada, farklı disiplinlerin ele aldığı göç konusu kültürleşme ve kültürel aktarım bağlamında ele alınmıştır. Suriye'den Türkiye'ye göç eden ve göç ülkesinde nesiller arası kültürel aktarım deneyimi olan kişilerin kültürleşme biçimleri incelenmiş; zorunlu göç sonucunda gelen ve devamında nesiller arası ilişkiler geliştirerek Türkiye'de yaşam kuran Suriyelilerin kültürleşme deneyimleri ve kültürle kurdukları ilişki değerlendirilmiştir. Suriye'de yaşanan savaş sonrasında zorunlu göç yaşayan kişiler, göç ettikleri ülkelerde sosyal ve kültürel açıdan birçok farklılıkla karşı karşıya kalmıştır. Zorunlu ve kitlesel yaşanan göçün üzerinden 13 yıl geçmiştir. Yaşadıkları toplumda yeni bir hayat kuran ailelerin deneyimleri birçok açıdan önem taşımaktadır. Gündelik yaşam deneyimlerindeki kültürel yansımalar; hayat pratikleri, aile yaşantısı ve yerel toplumla etkileşimleri üzerinden değerli veriler sunmuştur. Katılımcıların anlatımlarında yer alan bu deneyimler kültürel hayatın devamlılığı ve değişimi üzerine bir bakış açısı kazandırmaktadır. Bu çalışmada, İstanbul'da yaşayan Suriyelilerin kültürleşme deneyimleri incelenmektedir. Bu kapsamda, temelde“Kültürleşme ve kültürel aktarım bağlamını nasıl kurabiliriz?”ve“Kültürleşme sürecinde bireylerin kültür ile kurdukları ilişkide neler değişmekte ve neler devam etmektedir?”olarak yer alan iki soruyla ailelerin öz kültür ve göç ettikleri ülkenin kültürünü benimseme ve kültürü devam ettirme durumları kültürün aktarıcısı ebeveynlerin görüşleriyle anlaşılmaya çalışılmıştır. İstanbul'da Suriyelilerin yaşadığı farklı ilçelerde gerçekleştirilen derinlemesine görüşmelerde çoğunlukla kadın katılımcılar yer almıştır. Bireylerin yeni toplumda içinde bulundukları kültürel etkileşimler kültürle kurdukları ilişki biçimlerini etkileyerek kültürleşme tercihlerini belirlemiştir. Yapılan çalışma kapsamında elde edilen bulgular, Suriyeli ailelerin kendi kültürel değerlerini korumaya ve devam ettirmeye çalışırken bir yandan da Türkiye kültürünü benimsemeye gayret ettiklerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the issue of migration, which is addressed by different disciplines, is discussed in the context of acculturation and cultural transmission. The forms of acculturation of people who migrated from Syria to Turkey and experienced intergenerational cultural transmission in the country of migration were examined; the acculturation experiences of Syrians who came to Turkey as a result of forced migration and subsequently established a life in Turkey by developing intergenerational relationships and the relationship they established with culture were evaluated. People who experienced forced migration after the war in Syria faced many social and cultural differences in the countries they migrated to. It has been 13 years since the forced and mass migration. The experiences of families who have established a new life in the society they live in are important in many respects. The cultural reflections in their daily life experiences provided valuable data on life practices, family life and interactions with the local society. These experiences in the narratives of the participants provide a perspective on the continuity and change of cultural life. This study examines the acculturation experiences of Syrians living in Istanbul. In this context, with two questions,“How can we establish the context of acculturation and cultural transmission?”and“What changes and what continues in the relationship that individuals establish with culture in the process of acculturation?”it was tried to understand the adoption and continuation of the culture of the families' native culture and the culture of the country of immigration through the views of the parents who are the transmitters of the culture. In the in-depth interviews conducted in different districts of Istanbul where Syrians live, mostly female participants took part. The cultural interactions of individuals in the new society affected the forms of relationship they established with the culture and determined their acculturation preferences. The findings of the study show that Syrian families strive to adopt Turkish culture while trying to preserve and maintain their own cultural values.