Muscari muscarimi Medik. yer üstü ve yer altı ekstraktlarının farklı biyolojik aktivitelerinin belirlenmesi
Determination of different biological activities of aerial parts and bulb extracts of Muscari muscarimi Medik.
  1. Tez No: 910154
  2. Yazar: BİRSEN ATLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHLİKA ALPER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Mikrobiyoloji, Biochemistry, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Muscari muscarimi, Antioksidan, Biyolojik Aktivite, Muscari muscarimi, Antioxidant, Biolocigal Activity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Türkiye farklı fitocoğrafik bölgelerin kesişim noktasında yer almasından dolayı pek çok şifalı bitkiye ev sahipliği yapmaktadır. Bitkilerin savunma ve adaptasyon amaçlı sentezlediği sekonder metabolitlerin tedavi edici özellikleri bulunmaktadır. Bu bileşiklerin antioksidan, antimikrobiyal, antikanser, anti-inflamatuar ve antidiyabet gibi birçok aktiviteye sahip olduğu farklı çalışmalar ile ortaya çıkarılmıştır. Günümüzde sentetik ilaçların yetersizliği ve yan etkilerinden dolayı araştırmacılar bitki kaynaklı aktif sekonder metabolitlere yönelmişlerdir. Tez çalışması kapsamında Antalya ili Konyaaltı ilçesinden toplanan Muscari muscarimi Medikus bitkisinin yer üstü ve yer altı kısımlarına ait hekzan, etanol ve su ekstraktlarının antioksidan aktiviteleri farklı yöntemlerle (DPPH serbest radikal giderim, ABTS serbest radikal giderim, β-karoten/linoleik asit, bakır (CUPRAC) ve demir indirgeme (FRAP)) araştırılmış ve her ekstraktın total fenolik, total flavonoid ve total tanen içerikleri tespit edilmiştir. Aynı zamanda etanol ekstraktlarının HPLC ile fenolik içeriklerinin aydınlatılması sağlanmıştır. Etanol ekstraktlarının HT-29 (insan kolon kanseri) ve MCF-7 (insan meme kanseri) hücrelerinde antiproliferatif aktiviteleri MTT yöntemi ile belirlenmiştir. Ayrıca bu ekstraktların antimikrobiyal aktiviteleri beş farklı mikroorganizma (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Staphylococcus aurus, Bacillus cereus, Candida albicans) üzerinde disk difüzyon yöntemiyle araştırılmış ve MİK değerleri belirlenmiştir. Bununla birlikte etanol ekstraktlarının Tubifex tubifex üzerindeki antihelmint etkileri de ortaya konulmuştur. Çalışma sonucunda elde edilen verilere göre yer üstü etanol ekstraktının en yüksek antioksidan aktiviteye sahip ekstrakt olduğu belirlenirken, flavonoid ve tanen miktarları açısından da en zengin ekstrakt olarak belirlenmiştir. HPLC analizi ile yer üstü etanol ekstraktında en çok bulunan bileşiğin rutin ve yer altı etanol ekstraktında en çok bulunan bileşiğin 2,5 dihidroksibenzoik asit olduğu tespit edilmiştir. Bunlara ek olarak yer altı etanol ekstraktının antiproliferatif, antimikrobiyal ve antihelmintik aktiviteleri açısından yer üstü etanol ekstraktına göre daha yüksek aktivite gösterdiği belirlenmiştir. Bu çalışmadan elde edilen verilerin, ilaç ve alternatif tıp gibi birçok alanda bitkilerden elde edilen ürünlerin kullanımına yönelik araştırmaların geliştirilmesine katkı sağlayacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkey is home to many medicinal plants due to its location at the intersection of different phytogeographic regions. Secondary metabolites synthesized by plants for defense and adaptation purposes have therapeutic properties. Different studies have revealed that these compounds have many activities such as antioxidant, antimicrobial, anticancer, anti-inflammatory, and antidiabetic. Due to synthetic drugs' inadequacy and side effects, researchers have turned to plant-derived active secondary metabolites. Within the scope of the thesis study, the antioxidant activities of hexane, ethanol, and water extracts of the aboveground and underground parts of Muscari muscarimi Medikus collected from Konyaaltı district of Antalya province were investigated by different methods (DPPH free radical removal, ABTS free radical removal, β-carotene/linoleic acid, copper (CUPRAC) and iron reduction (FRAP)) and the total phenolic, total flavonoid and total tannin contents of each extract were determined. At the same time, the phenolic contents of the ethanol extracts were elucidated by HPLC. Antiproliferative activities of ethanol extracts in HT-29 (human colon cancer) and MCF-7 (human breast cancer) cells were determined by the MTT method. In addition, the antimicrobial activities of these extracts were investigated on five different microorganisms (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Staphylococcus aurus, Bacillus cereus, Candida albicans) by disk diffusion method, and MIC values were determined. antimicrobial and anthelmintic activities were investigated. In addition, the antihelminthic effects of ethanol extracts on Tubifex tubifex were also revealed. According to the data obtained as a result of the study, it was determined that the aboveground ethanol extract had the highest antioxidant activity and was the richest extract in terms of flavonoid and tannin amounts. HPLC analysis revealed that the most abundant compound in the aboveground ethanol extract was rutin and the most abundant compound in the belowground ethanol extract was 2,5 dihydroxybenzoic acid. In addition, it was determined that the underground ethanol extract showed higher activity in terms of antiproliferative, antimicrobial, and antihelminthic activities than the aboveground ethanol extract. It is believed that the data obtained from this study will contribute to the development of research on the use of products obtained from plants in many fields such as medicine and alternative medicine.