İzmir'deki aile hekimliği asistanlarının topikal kortikosteroidler hakkındaki bilgi düzeyleri
Topical results of family medicine assistants in izmir knowledge levels about corticosteroids
- Tez No: 910157
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEREN PAMUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Düzeyleri, topikal kortikosteroidler, aile hekimliği, Knowledge Levels, topical corticosteroids, family medicine
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı İzmir ilinde çalışan aile hekimliği asistanlarının topikal kortikosteroidler konusundaki bilgi düzeylerini değerlendirilmesidir. Yöntem: İzmir ilinde uzmanlık eğitimi alan 202 aile hekimliği asistanı çalışmaya dahil edildi. Araştırmada veri kaynağı olarak Katılımcılara 6 sorudan oluşan kişisel bilgi formu ve 15 sorudan oluşan ilgili litaratür doğrultusunda araştırmacılar tarafından hazırlanmış 'Bilgi Düzeyi Anketi' uygulandı. Katılımcıların yazılı ve sözlü onamları alındıktan sonra yüz yüze anket formuyla uygulandı. Bulgular: Çalışmamıza katılan aile hekimliği asistanlarının yaş ortancası 29 (min:24, maks:54)'dur. Asistanlık süresi 2,25 ± 1.079'dur. katılımcıların %61,9'u kadın %38,1'i erkektir. Yöneltilen 15 sorudan ortalama doğru miktarı 8.06 ± 1.837'dir. Topikal kortikosteroidlerin kaç grupta incelendiği, kontrendikasyonları, kaç ay kullanılabileceği, tedavinin nasıl sonlandırılması gerektiği gibi konularda bilgi düzeyleri yetersizken; gruplandırılması, kullanıldığı hastalıklar, kullanıldığı yerler, yan etkileri, gebelik ve emzirme döneminde kullanımı konusundaki bilgi düzeyleri ortalamanın üstündeydi. Sonuçlar: : Topikal kortikosteroidler ülkemizde çok sık reçete edilen ve reçetesiz de alınabilen ilaçlardır. Aile hekimliği asistanlarının topikal kortikosteroidler ile ilgili bilgi düzeylerinin orta seviye olduğu tespit edilmiştir. Aile hekimliği asistanlarının topikal kortikosteroidler hakkında bilgi düzeylerinin arttırılabilmesi için asistan eğitim müfredatında bu konuya daha çok yer verilmeli ve kapsamlı eğitim programları düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the knowledge level of family medicine residents working in Izmir province on topical corticosteroids. Method: 202 family medicine residents receiving specialization training in Izmir province were included in the study. In the study, a 6-question personal information form and a 15-question 'Knowledge Level Survey' prepared by the researchers in line with the relevant literature were applied to the participants as data sources. After obtaining the written and verbal consents of the participants, the survey was applied face-to-face. Findings: The average age of the family medicine residents participating in our study median 29 (min: 24, max: 54). The duration of residency was 2.25 ± 1.079. 61.9% of the participants were female and 38.1% were male. The average number of correct answers out of 15 questions was 8.06 ± 1.837. While the knowledge levels were insufficient on topics such as how many groups topical corticosteroids were examined, their contraindications, how many months they can be used, and how the treatment should be terminated; the knowledge levels on grouping, diseases used, where they are used, side effects, and use during pregnancy and breastfeeding were above average. Results: Topical corticosteroids are drugs that are prescribed very frequently in our country and can be obtained without a prescription. It was determined that the knowledge level of family medicine assistants about topical corticosteroids was at a moderate level. In order to increase the knowledge level of family medicine assistants about topical corticosteroids, this subject should be given more importance in the assistant training curriculum and comprehensive training programs should be organized.