Dönüşümcü liderlik tarzının örgütsel sinizme etkisinde çalışanlarda öz yetkinlik algısının aracılık rolü
The mediation role of self-efficacy perception in employees in the effect of transformational leadership style on organizational cynicism
- Tez No: 646180
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YALÇINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü Liderlik, Liderlik, Öz Yetkinlik Algısı, Sinizm, Örgütsel Sinizm, Transformational Leadership, Leadership, Perception of Self-Efficacy, Cynicism, Organizational Cynicism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Örgütsel sinizm, çalışanların bulundukları işyerine ve yöneticilerine yönelik olumsuz tutum ve davranışlarıdır. Bu tutum ve davranışların yönetilmesi ve örgütsel amaçlar doğrultusunda çalışanın motive edilmesi dönüşümcü liderlik tarzını gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada, dönüşümcü liderlik, örgütsel sinizm ve öz yetkinlik algısı arasındaki ilişkiler kuramsal ve ampirik olarak incelenmiştir. Dönüşümcü liderlik tarzının doğrudan ve öz yetkinlik algısı aracılığıyla örgütsel sinizme etkisi olduğu hipoteziyle yola çıkılmıştır. Çalışan ve yöneticiler açısından, örgütsel sinizmin yönetilmesi ve önlenmesine yönelik bir yaklaşım sunmak amaçlanmıştır. Bu nedenle Türkiye'de faaliyet gösteren bir özel havayolu işletmesinin 372 çalışanına anket uygulaması yapılmış, veriler Yapısal Eşitlik Modellemesi ve uygun istatistik yöntemler kullanılarak, SPSS 25 ve AMOS 23 programları aracılığı ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, dönüşümcü liderliğin hem doğrudan hem de öz yetkinlik aracılığıyla örgütsel sinizme etkide bulunduğu görülmüştür. Sonuçların yorumlanması ve değerlendirilmesi ile yöneticilere ve araştırmacılara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Organizational cynicism is the negative attitudes and behaviours of employees towards their workplace and managers. Managing these attitudes and behaviours and motivating employees towards organizational goals require transformational leadership style. In this study, the relationships between transformational leadership, organizational cynicism and self-efficacy perception are examined theoretically and empirically. It was hypothesized that transformational leadership style had a direct effect on organizational cynicism and through self-efficacy perception. It is aimed to provide an approach to the management and prevention of organizational cynicism in terms of employees and managers. For this purpose, a questionnaire was conducted to 372 employees of a private airline company operating in Turkey. Data was analysed using appropriate statistical methods and Structural Equation Modelling by SPSS 25 and AMOS 23 programs. According to the results obtained, transformational leadership has an effect on organizational cynicism both directly and through self-efficacy. By interpreting and evaluating the results, suggestions were presented to the managers and researchers.