Türk Polis Teşkilatı'nın katıldığı uluslararası antlaşmalar ve iş birliklerinin ulusal güvenliğe etkisi
The impact of international agreements and collaborations participated by the Turkish National Police on national security
  1. Tez No: 910194
  2. Yazar: EMRE KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR TÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Polis Teşkilatı, Uluslararası Güvenlik, Ulusal Güvenlik, Turkish National Police, International Security, National Security
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve İstihbarat İncelemeleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
İnsanlığın varoluşundan itibaren güvenlik kavramı, kişi, toplum ve devlet için öncelikli bir gereksinim olarak görülmüştür. Bu noktada tarih çağları boyunca güvenliği sağlamak için çeşitli yöntemler uygulanmış ve güvenlik algısına yönelik tehditlere göre çeşitli baş etme mekanizmaları geliştirilmiştir. Ülkemizin iç güvenlik kurumu olan Emniyet Teşkilatı da zaman içerisinde bu konuda aktif rol oynamış ve değişimler yaşamıştır. Hizmet anlayışının zaman içerisinde şekillenmesi, AB standartlarına ulaşma hedefi doğrultusunda suçla mücadelede her anlamda hazır olması, Türk Polisinin önceliklerinden olmuştur. Küresel dünyanın, hükümetlerin yanı sıra yeni aktörlere ihtiyaç duyması, egemenliğin sınır aşan bir hal alması, coğrafi olarak yakın olunmasa bile başka bir kıtada gerçekleşen olayların diğer ülkeleri de etkiliyor olması çok yönlü bir güvenlik ihtiyacını da beraberinde getirmiştir. Bu çalışmada, Türk Polis Teşkilatı'na ilişkin bilgiler verilmiş olup yapılan iş birlikleri ve antlaşmalar sayesinde dış dünyaya açılarak tüm dünya ile bütünleşme sürecinde gerçekleştirilen eğitimler, istihbarat paylaşımları ile hem küresel hem de bölgesel düzeyde güvenliği sağlamaya yönelik çalışmaların ulusal güvenliğe etkilerinden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the dawn of humanity, the concept of security has been regarded as a fundamental need for individuals, societies, and states. Throughout the ages, various methods have been employed to ensure security, and different coping mechanisms have been developed to address perceived threats to the sense of safety. Turkey's internal security institution, the Turkish National Police, has also played an active role in this domain and has undergone significant changes over time. Shaping its service approach to align with evolving standards and aiming to meet EU benchmarks in combating crime have become key priorities for the Turkish Police. Global demand for new actors beyond governments, the increasingly transnational nature of sovereignty, and the impact of events occurring on distant continents all underscore the necessity for a multifaceted security framework. In this study, an overwiew of the Turkish National Police is provided, highlighting the impact of international agreements and collaborations on national security. Through these partnerships, the Turkish Police has engaged in training programs, intelligence sharing, and initiatives aimed at ensuring security at both global and regional levels, thereby advancing Turkey's integration with the international community.