İleri evre endometrium karsinomunda sitoreduktif cerrahinin yeri
The role of cytoreductive surgery in advanced-stage endometrial carcinoma
  1. Tez No: 910195
  2. Yazar: REFAETTİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: endometrium karsinomu, ileri evre, sitoredüktif cerrahi, endometrial carcinoma, advanced stage, cytoreductive surgery
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET: AMAÇ: İleri evre endometrium karsinomunda önemli prognostik değişkenleri belirlemek ve sitoreduktif cerrahinin sağ kalım üzerine katkısını değerlendirmektir. YÖNTEM: Ocak 1995 – Aralık 2009 yılları arasında İzmir Tepecik Doğumevi'ne başvuran endometrium kanserli olgulara ait dosyalar incelendi. İleri evre (Evre 3 ve Evre 4) endometrium kanseri olan 61 olgu çalışmaya dahil edildi. İleri evre endometrium karsinomunda önemli prognostik değişkenler belirlenerek, sitoreduktif cerrahinin sağ kalım üzerine olan katkısı değerlendirildi. Evreleme FIGO cerrahi evreleme sistemine göre yapıldı. BULGULAR: Çalışmaya 61 hasta dahil edildi. Tüm hastalara primer sitoredüksiyon uygulandı. Hastaların tanı anındaki yaş ortalaması 58'di.Hastaların %18.03'ü premenopozal, %81.07'si postmenopozal dönemde olduğu görüldü. Çalışmada histolojik tipler; endometrioid (%78.7), seröz (%11,5), adenoskuamoz (%6,6), clear cell (%1,6) epitelial (%1,6) olarak saptandı. Cerrahi evreleme sonucunda, en sık metastaz alanları lenf nodu (%52.4),pelvis (%45.9), omentum (%8.1), üst abdomen (%8.1), ekstra abdominal (%8.1) olarak saptandı. Endometrioid tipin diğer histolojik tiplere daha uzun bir sağ kalımı olduğu tespit edilldi. Optimal sitoredüksiyon uygulanan hastalarda ortalama sağ kalım 119 + 10 ay, suboptimal sitoredüksiyon uygulanan hastalarda 22 + 6 ay olarak bulundu. Optimal sitoredüksiyon, hastalara 97 aylık bir sağ kalım avantajı sağlamaktadır. Ayrıca; 24 ay sonunda optimal sitoredüksiyon uygulananhastaların %72'si hayatta iken, suboptimal sitoredüksiyon uygulanan hastaların %22'si hayatta kaldı. SONUÇ: Çalışmamızda optimal sitoredüksiyon; tümör boyutu 1 cm ve altında rezidüel hastalık olarak kabul edilmiştir. Buna göre; optimal sitoredüksiyon ile sağ kalım arasında anlamı bir bağlantı vardır. Bu bilgi literatür bilgisiyle uyumlu olarak bulunmuştur. Geniş vaka serileri ile yapılacak çalışmalarla bu konu hakkında daha net fikirler elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
Abstract Introduction: To identify important prognostic variables and evaluate the contribution of cytoreductive surgery on survival in advanced endometrial carcinoma. Methods: The files of patients with endometrial cancer admitted to Izmir Ege Maternity and Gynecology Training and Research Hospital between January 1995 and December 2009 were reviewed. Sixty-one patients with advanced stage (Stage 3 and Stage 4) endometrial carcinoma were included in the study. Important prognostic variables in advanced endometrial carcinoma were determined and the contribution of cytoreductive surgery on survival was evaluated. The staging was performed according to the FIGO surgical staging system. Results: The study included 61 patients. All patients underwent primary cytoreduction. The mean age of the patients at the time of diagnosis was 58 years. 18% of the patients were premenopausal and 82% were postmenopausal. The histologic types were endometrioid (78.7%), serous (11.5%), adenosquamous (6.6%), clear cell (1.6%), and epithelial (1.6%). Surgical staging revealed that the most common sites of metastasis were lymph node (52.4%), pelvis (45.9%), omentum (8.1%), upper abdomen (8.1%), and extra-abdominal (8.1%). The endometrioid type was found to have a longer survival than other histologic types. The mean survival was 119 ± 10 months in patients with optimal cytoreduction and 22 ± 6 months in patients with suboptimal cytoreduction. Conclusion: In our study, optimal cytoreduction was defined as residual disease with a tumor size of 1 cm or less. Accordingly, there is a significant correlation between optimal cytoreduction and survival.