E-lojistik süreçlerinde güçlü ve zayıf yönler: Sivas ilinde bir uygulama
Strengths and weaknesses in e-logistics processes: A case study in Sivas
  1. Tez No: 910265
  2. Yazar: MUHAMMET MUSTAFA KEKİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞATAY KARAKÖY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, E-Lojistik, Sivas, Logistics, E-Logistics, Sivas
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Yapılan bu bilimsel araştırma Sivas ilinde farklı sektörlerde ve farklı büyüklük ölçeklerine sahip olan firmaları baz alarak bu bölgede e-lojistik kavramını ve faaliyetlerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu sayede bölgede ki e-lojistiğin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koyarak literatüre katkı sağlamayı ve buna ek olarak firmaların karşılaştıkları zorluklar ile gelecekte ki stratejilerine de yön vermeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış. Firma yöneticileri ile bu form sayesinde mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Elde edilmiş olan nitel veriler, içerik analizi yöntemi kullanılarak çözümlenmiş tema ve kodlara ayrılarak tablolaştırılmıştır. Ayrıca e-lojistik süreçlerine ilişkin ortaya çıkan sonuçlar SWOT analizi yapılarak başlıklar altında toplanmış ve Sivas iline elojistik yönden stratejik değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına bakıldığında, firmaların ve Sivas bölgesinin e-lojistik uygulamalara oldukça önem verdiğini ancak bu olumlu gelişmenin bazı teknolojik alt yapı eksiklikleri ve nitelikli personel istihdamı gibi nedenler yüzünden zor koşullar altında devam ettiği yorumlanmaktadır. Bu zorluklar yüzünden de bu bölgede firmaların rekabet avantajları açısından pazarda geride olduğu ayrıca da Sivas ilinin sanayileşme hızının da bu yüzden olması gerektiğinden yavaş olduğu gözlemlenebilmektedir. E-lojistik süreçleri araştırmaya katılan tüm firmaların kullandığı, yöneticileri tarafından operasyonel verimlilik ve esneklik kazandırdığı ve buna ek olarak önemli bir rekabet unsuru olduğu bulgulanmıştır. Bu ortaya konan birden çok avantajın devamlılığının sağlanması için şirketlerin de teknolojik yönden dönüşüm ve gelişim süreçlerine yatırımlar yapması gerektiği de önemlidir. Sonuç olarak Sivas bölgesinde e-lojistik süreçleri kuvvetlendirmek ve bu alanda rekabet avantajı sağlayabilmek için alt yapı iyileştirilmeleri, bu alanda eğitimli personel yetiştirilmesi ve uzun vadeli stratejik planlar yapılması gerekmektedir. Kamu ve özel sektör iş birliği de dijitalleşme ve şehrin lojistik alt yapısının gelişmesinde mutlak şarttır.
Özet (Çeviri)
This scientific study aims to analyze the concept and practices of e-logistics in the Sivas region, focusing on companies of different sectors and various sizes. By highlighting the strengths and weaknesses of e-logistics in the region, the study seeks to contribute to the xiad eforxie and provide insights into the challenges faced by companies and their future strategies. In this context, a semi-structured interview form was used as the data collection tool, and interviews were conducted with company managers using this form. The qualitative data obtained were analyzed using the content analysis method, categorized into themes and codes, and presented in tables. In addition, the results related to e-logistics processes were categorized under specific headings through a SWOT analysis, and strategic evaluations were xiad efor e-logistics in the Sivas region. The findings indicate that while companies and the Sivas region place significant importance on e-logistics applications, this positive development continues under challenging conditions due to technological infrastructure deficiencies and the lack of qualified personnel. These challenges suggest that companies in the region are lagging behind in terms of competitive advantage, and the industrialization rate in Sivas is slower than it should be as a result. It was found that all participating companies utilize e-logistics processes, and managers reported that these processes enhance operational efficiency and flexibility, as well as being a crucial competitive factor. To ensure the sustainability of these multiple advantages, it is essential for companies to invest in technological transformation and development processes. In conclusion, in order to strengthen e-logistics processes in the Sivas region and gain a competitive advantage in this field, infrastructure improvements, the training of qualified personnel, and long-term strategic planning are necessary. Collaboration between the public and private sectors is also essential for advancing digitalization and improving the region's logistics infrastructure.