Nurettin Topçu'nun medeniyet siyaseti eleştirisi
Nurettin Topçu's critique of civilization politics
  1. Tez No: 910309
  2. Yazar: ELİF ELİRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BİLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Medeniyet, Siyaset, Batı, Devlet, Ahlak, Civilization, Politics, West, State, Morality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, yakın dönem Türk düşünürlerinden Nurettin Topçu'nun genel olarak devlet idaresi, rejimler, medeniyet, siyaset, ahlak gibi konulara dair yaklaşımı ele alınmaktadır. Siyaseti kısa bir tabirle, adeta hayatın her sahasına nüfus etmiş zehirli bir metot olarak gören düşünür, mevcut medeniyeti ise Batı'nın ve Yahudi lobisinin sömürge sahnesi olarak görmektedir. Çalışmamızın ismi, siyaset yolu ile kurgulanan medeniyet sahnesine ilişkin Topçu'nun sosyolojik ve felsefi eleştirilerinin değerlendirilmesini içermesi sebebiyle“Nurettin Topçu'nun Medeniyet Siyaseti Eleştirisi”şeklinde belirlenmiştir. Çalışmamızda aynı zamanda, Topçu'ya göre, ideal ve sahici bir medeniyet inşasındaki gereklilikler yorumlanmıştır. Çalışmamızda Topçu'nun düşünce hayatında etki yaratan faktörler de değerlendirilmiş ve fikirlerini oluşturan temel unsurlar ele alınmıştır. Hareket felsefesi, bakış açısının mihenk taşı olarak görülen ve ferdiyeti önceleyen Topçu, Batı'nın ve modernizmin getirilerini kesin bir dille eleştirmiş; Türk-İslam dünyasının maziye dayanan değerlerini ön plana çıkartmıştır. İrade ile hareketin ahlaki gücünü ve gerekliliğini, dinden sanata, kültürden tarihe kapsayıcı bir çerçevede ele alan Topçu; sosyalist milliyetçilik ekseninde Anadolucu bir yaklaşımın lüzumundan söz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This research examines how Nurettin Topçu, one of the well-known modern Turkish thinkers, approaches issues of politics, morality, civilization, regimes, and government. Topçu views current civilization as a colonial stage ruled by the West and Jewish lobbyists, and he perceives politics as a poisonous influence that permeates practically every aspect of existence. The title of our study,“Nurettin Topçu's Critique of Civilization Politics,”refers to an assessment of Topçu's sociological and philosophical criticisms of a politicsbased civilization. The study also evaluates Topçu's ideas on what it takes to build an ideal and genuine civilization. In our research, we also assess the factors that influenced Topçu's intellectual life and examine the essential components that shaped his concepts. Topçu emphasizes individualism and the philosophy of movement while critically addressing the consequences of Western modernism and highlighting the historical values of Turkish-Islamic civilization. He promotes an Anatolian approach within the axis of socialist nationalism, addressing the moral strength and necessity of will and movement within an all-encompassing framework that spans religion, art, culture, and history.