Nurettin Topçu'da batı algılaması
The west of Nurettin Topcu
- Tez No: 161193
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURHANETTİN DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İsyan ahlakı, İş ahlakı, Anadoluculuk, İslam m, The rebellion moral, the work moral, the Islam, The Anatolism IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Nurettin Topçu'da Batı Algılaması Tezin Yazan; Osman N. SOFUOGLU Danışman: Yrd.Doç. Burhanettin DURAN Kabul Tarihi : 27 May 2005 Sayfa Sayısı: VH(On kısım)+l 35(tez) Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı: Siyasal ve Sosyal Bilimler Bu tezin amacı Nurettin Topçu'nun Batı algılamasını incelemektedir. Türk siyasi düşüncesindeki ana akımları I. Bölümde inceledik. Bu bölüm, özellikle modernleşme dönemindeki Batı sorunu üzerine odaklaşmaktadır. Modern Türk Siyasi düşüncesini analiz etmemizin temel sebebi Nurettin Topçu ve onun Batı algılamasını etkileyen düşünce okullarım ve entelektüel şahsiyetleri anlamaktadır. Türk siyasi düşüncesinde dört tane Batı algılaması tespit edilmiştir: -Doğu'dan öğrenen Batı -Gelişen ve sömüren Batı -Taklit edilen medeniyet olarak Batı -Modern Medeniyet olarak Batı İkinci bölüm, Topçu'nun biyografisini ve dönemini açıklamaktadır. İkinci bölüm aynı zamanda O'nun Milliyetçilik, Sosyalizm, Anadoluculuk ve Batılılaşma hakkındaki fikirlerini incelemektedir. Üçüncü bölümde Topçu'nun Batı algılaması incelenmiştir. Topçu'nun Batı medeniyetini tümden reddetmediği ama bu medeniyetinde taklit edilmesini kabul etmediği sonucuna varılmıştır. Topçu Pozitivizmi, Materyalizmi ve Endüstri Devrimini eleştirmiştir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University İnsitute of Social SciencesAbstract of Master's Thesis Title of the Thesis: Nurettin Topçu 's conceptualization of the west. Author : Osman N. SOFUOGLU Adviser:Assis.Prof.Dr. Burhanettin DURAN Date : 27 May 2005 Nu. Ofpages : VE(pre text)+l 35(main body) Departman: The public management Subfield :Political and Social Science The aim of this thesis is to study Nurettin Topçu's conceptualization of the west. The main currents of Turkish political thought are analysed in the first chapter. This chapter focuses especially on the question of the west in the modernization period. The main reason why we have analysed is to understand the schools of thought the modern Turkish political thought and intellectual figures who influenced Topçu and his conceptualization of the west. We have determined four conceptualization of the west in Turkish political thought: - West as a student of east - West as a place of progress and exploitation - West as a civilization to be emulated - West as a modern civilization The second chapter also studies his ideas on Nationalism, socialism, Anotolism and westernization. In the third chapter, Topçu's conceptualization of the west has been investigated. İt is concluded that Topçu neither completely reject the western civilization. Topçu also criticizes pozitivizm, Materyalizm and Industrial Revolution