Kosova ve Türkiye'de okul öncesi eğitimde aile katılım sürecinin öğretmen ve anne-baba görüşlerine dayalı olarak incelenmesi
Investigation of the family participation process in preschool education in Kosovo and Turkey based on teachers and family opinions
- Tez No: 910513
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM MELEK ERBİL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Aile Katılımı, Aile Katılımı Etkinlikleri, Preschool Education, Family Participation, Family Participation Activities
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kosova ve Türkiye'de okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanan aile katılımı çalışmalarının öğretmen ve anne-baba görüşlerine dayalı olarak değerlendirilmesi ve karşılaştırılmasıdır. Araştırma temel nitel bir araştırma olarak tasarlanmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla toplanarak tümevarım ve tümdengelim analiz yöntemleri ile çözümlenmiştir. Çalışma grubu, 2022–2023 eğitim-öğretim yılında Eskişehir'de Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi bağımsız anaokulları arasından belirlenen 7 anaokulunda çalışan toplam 21 öğretmen ve 23 anne-baba ile Kosova'da bulunan 7 bölgeden her bölgede Institucıonet Parashkollore IP (Preschool Institutions) bağlı olan 1'er anaokulu olmak üzere 7 anaokulunda çalışan, toplam 14 öğretmen ve 8 anne-babadan oluşmaktadır. Araştırma sonuçları, öğretmenlerin ve ailelerin aile katılımının çocukların gelişimini desteklediğine, okula karşı tutumlarını olumlu yönde etkilediğine, öğretmenlerin çocukları daha iyi tanımasına olanak sağladığına ve aile-öğretmen ilişkisini güçlendirdiğine inandıklarını göstermiştir. Her iki ülkede de aile-öğretmen ilişkilerinin güçlendirilmesi ve çocukların eğitimindeki rolü vurgulansa da Türkiye ve Kosova'daki yaklaşımlar kültürel ve eğitimsel bağlamlara göre farklılıklar göstermektedir. Türkiye'deki öğretmenlerin, Kosova'daki öğretmenlerin düzenledikleri etkinliklere benzer şekilde; hikâye okuma, meslek tanıtımı, geziler, deneyler, sanat etkinlileri, oyun oynama, boyama vb. etkinlikler düzenledikleri görülmüştür. Kosova ve Türkiye'de okul öncesi eğitime katılım konusunda sorun yaşayan anne-babalar olduğu gibi sorun yaşamayanlar da olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kosova'daki anne-babaların etkinliklere katılırken çocukların dikkatini toplama, katılımlarını sağlama ve etkinliğe başlama noktasında sorun yaşadıkları belirlenmiştir. Türkiye'deki anne-babaların ise; etkinlik sürecinde sınıf yönetimini sağlama, çocuklarla iletişim kurma, etkinlik hazırlama, etkinliklere katılım için ortak bir zaman dilimi bulma konularında sorun yaşadıkları görülmüştür. Kosova ve Türkiye'deki aileler etkili bir aile katılımı sürecine yönelik çeşitli önerilerde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate and compare family participation studies implemented in preschool education institutions in Kosovo and Turkey based on the opinions of teachers and parents. The research was designed as a basic qualitative research. Data were collected through semi-structured interview forms and analyzed with inductive and deductive analysis methods. The working group consists of a total of 21 teachers and 23 parents working in 7 kindergartens selected from among the official independent kindergartens affiliated with the Ministry of National Education in Eskişehir in the 2022–2023 academic year, and a total of 14 teachers and 8 parents working in 7 kindergartens affiliated with Institucionet Parashkollore IP (Preschool Institutions) in each region of 7 regions in Kosovo. The research results showed that teachers and families believe that family involvement supports children's development, positively affects their attitudes towards school, allows teachers to know children better and strengthens the family-teacher relationship. Although both countries emphasize the strengthening of family-teacher relationships and their role in children's education, approaches in Turkey and Kosovo differ according to cultural and educational contexts. It has been observed that teachers in Turkey organize activities similar to those organized by teachers in Kosovo, such as story reading, career introductions, trips, experiments, art activities, playing games, painting, etc. It has been concluded that there are parents in Kosovo and Turkey who have problems with attending pre-school education, as well as those who do not have problems. It has been determined that parents in Kosovo have problems in terms of drawing children's attention, ensuring their participation and starting the activity while participating in the activities. It has been observed that parents in Turkey have problems in providing classroom management, communicating with children, preparing activities and finding a common time period for participation in the activities. Families in Kosovo and Turkey have made several suggestions for an effective family involvement process.