Geleneksel danslarda dansçı bedenine somatik yaklaşım
Somatic approach to the dancer's body in traditional dances
- Tez No: 910531
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALE YAMANER OKDAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN ELCİK YORGANCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bale ve Dans, Halk Bilimi (Folklor), Sahne ve Görüntü Sanatları, Ballet and Dance, Folklore, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Somatik yaklaşım, Geleneksel dans, Geleneksel dansa somatik yaklaşım, Somatic approach, Traditional dance, Somatic approach to traditional dance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Halk Oyunları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Oyunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Geleneksel danslar, kültürel mirasın önemli bir parçası olup, dansçıların bedenleri aracılığıyla toplumsal değerleri, tarihsel birikimi ve estetik yapıları ifade eder. Somatik yaklaşım ise bedenin içsel deneyimlerine ve farkındalığına odaklanarak, performansın kalitesini artırmayı ve dansçıların kendilerini daha özgür ve etkili bir şekilde ifade etmelerini sağlamayı hedefler. Bu çalışma, nitel araştırma yöntemleri kullanılarak, somatik yaklaşımların geleneksel dans eğitimine entegrasyonu konusunda somatik pratikler önermektedir. Doküman analizi tekniği ile somatik yaklaşımlar ve geleneksel danslar üzerine yazılmış akademik makaleler, kitaplar, tezler ve diğer yazılı kaynaklar sistematik bir şekilde incelenmiş, elde edilen bulgular geleneksel danslar bağlamında değerlendirilmiştir. Araştırmalar sonucunda somatik farkındalığın dansçıların performanslarına olumlu etkileri olduğu gerçeğinden hareketle, dansçı beden farkındalığının somatik pratiklerle arttırılmasının geleneksel dansların icrasına katkı sağlayacağı görüşüne varılmıştır. Somatik yaklaşımların geleneksel danslarla entegrasyonunun, dansçıların beden farkındalığını artırarak daha bilinçli ve etkileyici performanslar sergilemelerine olanak tanıyacağını vurgulayan bu çalışma, geleneksel dansların zengin mirasını ve somatik yaklaşımların potansiyelini bir araya getirerek dans eğitimine ve performansına yeni bir perspektif kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu tez, geleneksel danslarda somatik yaklaşım bağlamında dansçılara rehberlik edecek pratik önerileri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Traditional dances, as an essential part of cultural heritage, convey societal values, historical accumulation, and aesthetic structures through dancers' bodies. The somatic approach, by focusing on the body's internal experiences and awareness, aims to enhance performance quality and enable dancers to express themselves more freely and effectively. This study, using qualitative research methods, proposes somatic practices for integrating somatic approaches into traditional dance education. Through document analysis, academic articles, books, theses, and other written sources on somatic approaches and traditional dances were systematically reviewed, and the findings were evaluated within the context of traditional dances. Based on the findings, it has been concluded that somatic awareness positively impacts dancers' performances, and increasing body awareness through somatic practices could benefit the execution of traditional dances. Emphasizing that the integration of somatic approaches with traditional dances allows dancers to perform with greater consciousness and impact, this study aims to bring a new perspective to dance education and performance by combining the rich heritage of traditional dances with the potential of somatic approaches. This thesis offers practical recommendations to guide dancers within the context of somatic approaches in traditional dance.