Türkiye'de eğitim yönetimi araştırmalarında güncel eğilimler (2021-2023)
Current trends in educational administration researches in Turkey: (2021-2023)
  1. Tez No: 910533
  2. Yazar: EZGİ DEVECİ İNEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Yönetimi, Lisansüstü Tezler, Güncel Araştırma Eğilimleri, Doküman Analizi, Educational Administration, Postgraduate Theses, Current Research Trends, Document Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Eğitim bilimleri alanının en çok tercih edilen çalışma alanlarından biri olan Eğitim Yönetimi alanında her yıl çok sayıda akademik çalışma yapılmakta ve tez yazılmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı 2021-2023 yılları arasında Eğitim Yönetimi alanındaki güncel araştırma eğilimlerinin neler olduğunu belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda 2021 yılı Ocak-2023 Aralık ayları arasında YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanında taranan Eğitim Yönetimi alanında yazılmış lisansüstü tezler incelenerek tanımlayıcı, metodolojik ve tematik özellikleri tespit edilmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman analizi deseninde tasarlanan bu araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş, erişim izni olan 1632 tez incelemeye dâhil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak kullanılan Tez İnceleme Formu araştırma soruları doğrultusunda hazırlanmış ve forma işlenen veriler betimsel analize tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda en çok tezin 2022 yılında yazıldığı, en çok yüksek lisans tezi yazıldığı; tezlerin neredeyse tamamının Türkçe dilinde yazıldığı, sayıca en fazla tezin bir vakıf üniversitesinin bünyesinde yazıldığı, Marmara Bölgesinin akademik anlamda en üretken coğrafi bölge olduğu, Ulusal Tez Merkezi veri tabanında akademik birim adlarıyla ilgili tutarsızlıklar olduğu tespit edilmiştir. Araştırmacıların araştırma yöntemi olarak en yaygın nicel yöntemi, araştırma deseni olarak ilişkisel taramayı, çalışılan örneklem grubu olarak öğretmenleri, veri toplama aracı olarak ölçekleri seçtiği ayrıca veri toplama işlemlerinin büyük ölçüde çevrimiçi ortamlarda gerçekleştirildiği belirlenmiştir. En yaygın çalışılan konu Liderlik, Öğretmen Performansı ve Profesyonel Gelişim, Eğitim Politikaları/Stratejileri, Okul Yönetimi ve Örgütsel Davranış olmuştur. Son olarak tezlerde yer alan yeni kavramlara ilişkin tanımlara yer verilerek ve araştırma bulguları doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Hundreds of postgraduate studies and theses are written every year in the field of Educational Administration, which is one of the most preferred fields of study in the field of educational sciences. The main purpose of this study is to determine the current research trends in the field of Educational Administration between 2021-2023 years. For this purpose, postgraduate theses written in the field of Educational Administration scanned in the YÖK National Thesis Centre database between January 2021 and December 2023 were examined and their descriptive, methodological and thematic characteristics were determined. In this study, which was designed in document analysis design, which is one of the qualitative research methods, no sample selection was made and 1632 theses with access permission were included in the examination. The Thesis Review Form used as a data collection tool was prepared in line with the research questions and the data processed in the form were subjected to descriptive analysis. As a result of the research, it was determined that the most theses were written in 2022, the most master's theses were written according to the data of the 2021, 2022 and 2023 years, almost all of the theses were written in Turkish, the highest number of theses were written in a foundation university, the Marmara Region was the most academically productive geographical region, and there were inconsistencies in the National Thesis Centre database regarding the names of academic units. Researchers have chosen quantitative method as the most common research method, relational survey as the research design, teachers as the sample group, questionnaires and scales as data collection tools, and data collection processes have been carried out largely in online environments. The most commonly studied subjects were Leadership, Educational Policies/Strategies, Teacher Performance and Professional Development, School Management and Organisational Behaviour. Finally, definitions of the new concepts in the theses were given and suggestions were made in line with the research findings.