Kış turizminde kalite ve memnuniyet: Yapay zekâ ve metaverse teknolojilerinin geleceği üzerine bibliyometrik bir karşılaştırma
Quality and satisfaction in winter tourism: A Bibliometric comparison on the future of artificial intelligence and metaverse technologies
  1. Tez No: 910586
  2. Yazar: ŞÜKRAN DERTLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Turizm, Sports, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Metaverse, yapay zeka, teknoloji, dijitalleşme, Metaverse, artificial intelligence, technology, digitalization
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 381
Özet
Amaç: Bu tezin temel amacı kış turizminde kalite ve memnuniyet arasındaki ilişkilerin yanı sıra, bu ilişkileri etkileyen metaverse, yapay zekâ ve dijital teknolojilerin rolünü de irdeleyerek önemli bir boşluğu doldurmaktır. Yöntem: Bu çalışma, kış turizminin kalitesi ve memnuniyetinde geleneksel deneyimler ile yapay zekâ ve metaverse'ün farklılaşması bibliyometrik analiz yöntemi ile incelenmiştir. Web of Science (WoS) veri tabanı üzerinden“kış turizmi ve kalite ilişkisi”,“kış turizmi, yapay zekâ ve kalite ilişkisi”,“kış turizmi, metaverse ve kalite ilişkisi”,“kış turizmi, teknoloji, dijitalleşme ve kalite ilişkisi”,“kış turizmi ve memnuniyet ilişkisi”,“kış turizmi, yapay zekâ ve memnuniyet ilişkisi”,“kış turizmi, metaverse ve memnuniyet ilişkisi”ve“kış turizmi, teknoloji, dijitalleşme ve memnuniyet ilişkisi”analiz edilmiştir. Elde edilen veriler Sankey diyagramı, VOSviewer, Bibliometrix R paketi yazılımlarıyla incelenmiştir. Bulgular: Kış turizmi alanındaki araştırmaların sürdürülebilirlik, performans, kalite ve iklim değişikliği gibi kilit konulara odaklandığı, yapay zekanın kış turizmi kalitesini arttırmaya yönelik etkisinin araştırmalarda daha fazla derinleşen bir alan olarak ortaya çıktığı bulgusuna ulaşılmıştır Sonuç: Yapay zeka, metaverse ve dijitalleşme gibi teknolojilerin kış turizmi sektörüne entegrasyonu da önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapay zeka, kayak yaralanmalarını tahmin etme ve güvenlik önlemleri geliştirme gibi alanlarda potansiyel taşırken, metaverse ve artırılmış gerçeklik uygulamaları ise müşteri deneyimini zenginleştiren yeni fırsatlar sunmaktadır. Bu tür teknolojilerin kış turizmi ile birleşmesi, hem turistlerin tatmin seviyelerini artırmakta hem de sektörün dijital dönüşümüne katkı sağlamaktadır. Teknoloji kullanımının arttığı bu dönemde, geleneksel kayak turizmi ile dijitalleşmenin nasıl bir denge kuracağı ve bu dengeyi nasıl optimize edebileceği üzerine daha fazla araştırma yapılması gerektiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main purpose of this thesis is to fill an important gap by examining the relationships between quality and satisfaction in winter tourism, as well as the role of metaverse, artificial intelligence and digital technologies that affect these relationships. Method: This study examines the differentiation of traditional experiences, artificial intelligence and metaverse in the quality and satisfaction of winter tourism through bibliometric analysis.“winter tourism and quality relationship”, 'winter tourism, artificial intelligence and quality relationship', 'winter tourism, metaverse and quality relationship', 'winter tourism, technology, digitalization and quality relationship', 'winter tourism and satisfaction relationship', 'winter tourism, artificial intelligence and satisfaction relationship', 'winter tourism, metaverse and satisfaction relationship' and 'winter tourism, technology, digitalization and satisfaction relationship' were analyzed through Web of Science (WoS) database. The data obtained were analyzed with Sankey diagram, VOSviewer, Bibliometrix R package software. Findings: It was found that research in the field of winter tourism focuses on key issues such as sustainability, performance, quality and climate change, and that the impact of artificial intelligence on improving the quality of winter tourism has emerged as an area of deepening research. Result: The integration of technologies such as artificial intelligence, metaverse and digitalization into the winter tourism sector is also an important development. Artificial intelligence has potential in areas such as predicting ski injuries and developing safety measures, while metaverse and augmented reality applications offer new opportunities to enrich the customer experience. The combination of such technologies with winter tourism not only increases tourist satisfaction levels but also contributes to the digital transformation of the industry. In this era of increasing use of technology, it is clear that more research is needed on how to balance traditional ski tourism with digitalization and how to optimize this balance.