Pediatrik omurga cerrahisi sonrası böbrek fonksiyonlarının plazma nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin ile değerlendirilmesi
Assessment of renal function following pediatric spine surgery with plasma neutrophil gelatinase-associated lipocalin
- Tez No: 910753
- Danışmanlar: DR. GÜLŞEN BOSNA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: ABH, subklinik ABH, NGAL, İOH, pediatrik omurga cerrahisi, AKI, subclinical AKI, NGAL, IOH, pediatric spine surgery
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş ve Amaç: Postoperatif akut böbrek hasarı (ABH), mortalite artışına neden olan, cerrahinin türüne ve hasta kaynaklı risk faktörlerine göre farklı insidanslarda saptanan önemli bir komplikasyondur. Serum kreatinin seviyesinin, yaş, kas kütlesi, nütrisyon ve hidrasyon durumu gibi birçok faktörden etkilenmesi, özellikle pediatrik hasta grubunda ABH'yi tanımlamak için güvenilir bir biyobelirteç olarak görülmemesine neden olmuştur. Bu çalışmanın amacı omurga cerrahisi geçiren pediatrik hastalarda postoperatif renal hasar oluşma insidansını ve renal hasarlanmaya neden olabilecek risk faktörlerini belirlemek, postoperatif plazma neutrophil gelatinase-associated lipocalin (NGAL) değerlerinin morbidite ve mortalite açısından prediktör olabileceğini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Genel anestezi altında pron pozisyonda posterior enstrümantasyon cerrahisi geçiren 18 yaş altı 66 hasta çalışmaya dahil edildi. İndüksiyon sonrası 0.saat, 6.saat ve 24. saatte plazma NGAL değerleri ölçüldü. İdrar çıkışı referans alınarak Kidney Disease Improving Global Outcomes (KDIGO) kriterlerine ve postoperatif NGAL değerlerine göre renal hasarlanma tespit edildi. Renal hasarlanmaya neden olacak risk faktörleri ve postoperatif sonuçları kaydedilerek değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 66 hastanın 8'inde (%12.1) ABH saptandı. ABH saptanan hastalarda postoperatif NGAL değerleri anlamlı yüksek bulunmuştur. İndüksiyon sonrası 6. saatte (T2) kanda bakılan NGAL değerinin ABH oluşumunu öngörmedeki eşik değeri 86.01 ng/ml (p=0.004; EAA=0.817; duyarlılık= %100, özgüllük=%63.8), 24. saatteki (T3) plazma NGAL eşik değeri ise 81.73 ng/ml (p=0.031; EAA=0.737; duyarlılık= %75, özgüllük=%65.5) olarak tespit edilmiştir. T2 zamanında bakılan NGAL değerinin 86.01 ng/ml değerinin üstünde olmasına rağmen KDIGO kriterlerine göre ABH saptanmayan 21 hasta (%31.8) subklinik ABH (SUB-ABH) olanlar, NGAL eşik değerinin altında kalan 37 hasta (%56.06) ise ABH saptanmayanlar (NON-ABH) olarak gruplandırıldı. ABH ve SUB-ABH gruplarında ortalama arter basıncı (OAB) 65 ve 70 mmHg altındaki geçen süreler NON-ABH grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksek iken, ABH ve SUB-ABH grupları arasında anlamlı fark bulunmamış, OAB'nin 60 mmHg altında kaldığı süreler karşılaştırıldığında ise ABH grubunda, hem SUB-ABH hem de NON-ABH grubuna göre anlamlı olarak yüksek iken, SUB-ABH ile NON-ABH grupları arasında fark saptanmamıştır. Sonuç: Pediatrik omurga cerrahisi sonrası ABH gelişmesine katkı sağlayabilecek risk faktörleri arasında sadece intraoperatif hipotansiyon (İOH) ile ABH arasında ilişkili bulunmuştur. OAB 70 mmHg altına geçen süreler arttıkça tübüler hasarın görüldüğü, 60 mmHg altına geçen süreler arttıkça ise fonksiyonel hasarın meydana gelerek klinik ABH oluşturduğu saptanmıştır. Hiçbir hastada kalıcı böbrek hasarı ve mortalite saptanmamasından dolayı NGAL'in morbidite ve mortalite için prediktör özelliği değerlendirilememiştir. Bu çalışmada kardiyak dışı cerrahi geçiren pediatrik hastalarda, postoperatif ABH öngörmede plazma NGAL eşik değeri ve renal hasarlanmaya neden olan intraoperatif hipotansif OAB eşik değerleri ilk kez belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Postoperative acute kidney injury (AKI) represents a significant postoperative complication, with an increased mortality rate. The incidence of AKI varies according to the type of surgery and patient-related risk factors. The fact that the serum creatinine level is influenced by many factors, such as age, muscle mass, nutritional and hydration status, has led to it not being considered a reliable biomarker for defining ABH, especially in pediatric patients. The aim of this study is to determine the incidence of postoperative renal injury in pediatric patients undergoing spine surgery, to identify the risk factors that may cause renal injury and to assess the predictive value of postoperative plasma NGAL values for morbidity and mortality. Materials and Methods: A total of 66 patients under the age of 18 who underwent posterior instrumentation surgery in the prone position under general anaesthesia were included in the study. Plasma NGAL values were measured at 0, 6 and 24 hours after the induction of the anaesthesia. Renal injury was determined on the basis of Kidney Disease Improving Global Outcomes (KDIGO) criteria, with reference to urine output and postoperative NGAL values. The potential risk factors for renal injury and the postoperative results were recorded and evaluated. Results: The presence of AKI was identified in 8 of the 66 patients (12.1%) included in the study. The postoperative NGAL levels were found to be significantly elevated in patients with AKI. The cut-off value for plasma NGAL at 6 hours after induction (T2) was 86.01 ng/ml (p=0.004; AUC=0.817; sensitivity=100%, specificity=63.8%). and the cut-off value for plasma NGAL at 24 hours (T3) was 81.73 ng/ml (p=0.031; AUC=0.737; sensitivity=75%, specificity=65.5%). Despite the NGAL value at T2 time being above 86.01 ng/ml, 21 patients (31.8%) who did not meet the AKI criteria according to the KDIGO guidelines were classified as subclinical AKI (SUB-AKI), while 37 patients (56.06%) who had NGAL values below the cut-off were classified as NON-AKI. The duration of mean arterial pressure (MAP) below 65 and 70 mmHg were found to be significantly higher in the AKI and SUB-AKI groups in comparison to the NON-AKI group. However, no significant difference was observed between the AKI and SUB-AKI groups. A comparison of the duration of MAP below 60 mmHg revealed a significantly higher in the AKI group in comparison to both the SUB-AKI and NON-AKI groups, while no significant difference was observed between the SUB-AKI and NON-AKI groups. Conclusions: Among the risk factors that may contribute to the development of AKI following pediatric spine surgery, only intraoperative hypotension (IOH) was found to be associated with AKI. Tubular damage was observed as the duration of MAP below 70 mmHg increased, and functional damage occurred as the duration of MAP below 60 mmHg increased, resulting to clinical AKI. As morbidity and mortality were not observed in any of the patients, the predictive value of NGAL for morbidity and mortality could not be evaluated. This study is the first to determine the plasma NGAL cut-off value for predicting postoperative AKI, as well as the intraoperative hypotensive MAP thresholds causing renal injury in pediatric patients undergoing non-cardiac surgery