Pompa destekli koroner arter bypass greft cerrahisinde intraoperatif near infrared spektroskopi takibi ile postoperatif akut böbrek hasarı riskinin saptanması
Determination of postoperative acute kidney injury risk with intraoperative near infrared spectroscopy monitoring in pump-assisted coronary artery bypass graft surgery
- Tez No: 910770
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAY ÇAKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Bypass Greft, Yakın Kızılötesi Spektroskopi, Akut Böbrek Hasarı, Coronary Artery Bypass Grafting, Near Infrared Spectroscopy, Acute Kidney Injury
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş-Amaç: Kardiyopulmoner bypass sonrası görülen ABH, KABG cerrahisi geçiren hastalarda sık görülen bir komplikasyondur ve postoperatif morbidite ve mortaliteyi artırmaktadır. ABH'ın etkin bir tedavisi olmayıp, tedavide en etkili yöntem hasarın erkenden tespit edilmesidir. Kreatinin seviyesinde artış, böbrek hasarı geliştikten sonra görüldüğü için KABG sırasında ABH riskinin erken dönemde saptanması önem kazanmaktadır. NIRS cihazı, dokuda hipoperfüzyonu, iskemiyi anında tespit edebilir. Bu çalışmada, KABG cerrahisi geçiren hastalarda intraoperatif bölgesel oksijen satürasyonu takibi ile postoperatif ABH gelişme olasılığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal-Metod: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya 40-80 yaş arası, ASA 1- 4,elektif olarak genel anestezi altında pompa destekli kardiyopulmoner bypass uygulanan 95 hasta dahil edilmiştir. Demografik veriler, preoperatif özellikler, laboratuvar testleri ve kan gazı analizleri kaydedilmiştir. İntraoperatif serebral ve kol doku oksijenizasyonu INVOS TM 5100C NIRS monitörü ile değerlendirilmiştir. Tüm hastaların bazal serebral ve doku rSO2 değerleri cerrahiden önce ölçülmüş ve operasyon boyunca da sürekli izlenmiş ve belirli değerlendirme zamanlarında hesaplamalar yapılıp kayıt altına alınmıştır. ABH tanısı KDIGO kriterlerine göre belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan hastalardan KDIGO kriterlerine göre 63'ü ABH olmayan (%66,3), 32'si ABH olan hasta (%33,7) olarak belirlenmiştir. ABH olarak değerlendirilen hastalarda postoperatif mekanik ventilasyon süresi, intraoperatif laktat değeri, verilen eritrosit süspansiyonu miktarı ile kristalloid hacmi miktarı anlamlı olarak fazla; intraoperatif hemoglobin değeri ve vakada çıkan idrar miktarı anlamlı olarak düşük bulunmuştur. ABH olarak değerlendirilen hastalarda bazı değerlendirme zamanlarında üre, kreatinin, AST ve ALT değerleri anlamlı olarak yüksek, GFR değeri ise anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Doku rSO2 analizinde, kardiyopulmoner bypass sırasında rSO2 değerlerindeki azalma medyanı ABH olarak değerlendirilen hastalarda anlamlı olarak yüksek bulunmuştur.Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda doku oksijen satürasyonunun kardiyopulmoner bypass dönemindeki azalma yüzdesi postoperatif akut böbrek hasarı ile ilişkili bulunmuştur. Kardiyopulmoner bypass sonrası akut böbrek hasarı riskini saptamak için daha geniş kapsamlı çalışmalar yapılmasının gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Determination of Postoperative Acute Kidney Injury Risk with Intraoperative Near Infrared Spectroscopy Monitoring in Pump-Assisted Coronary Artery Bypass Graft Surgery Aim: Acute kidney injury (AKI) following cardiopulmonary bypass is a common complication in coronary artery bypass grafting (CABG) patients, contributing to increased postoperative morbidity and mortality. Currently, there is no effective treatment for AKI; therefore, early detection is essential. As creatinine levels rise only after kidney injury has occurred, early identification of AKI risk during CABG is critical. Near-infrared spectroscopy (NIRS) devices can instantly detect tissue hypoperfusion and ischemia. This study evaluates the likelihood of postoperative AKI development through intraoperative regional oxygen saturation monitoring in CABG patients. Materials-Methods: This prospective observational study included 95 patients aged 40-80 years (ASA 1-4) undergoing elective cardiopulmonary bypass under general anesthesia. Demographic data, preoperative characteristics, laboratory tests, and blood gas analyses were recorded. Intraoperative cerebral and arm tissue oxygenation were assessed using the INVOS TM 5100C NIRS monitor. Baseline cerebral and tissue rSO2 values were measured preoperatively and continuously monitored throughout the surgery. AKI diagnosis was made based on KDIGO criteria. Results: Of the participants, 63 patients (66.3%) did not meet AKI criteria, while 32 (33.7%) were classified as having AKI. Patients with AKI had significantly longer postoperative mechanical ventilation duration, higher intraoperative lactate levels, and greater volumes of red blood cell suspension and crystalloid. In contrast, intraoperative hemoglobin levels and urine outputs were significantly lower. Laboratory values like urea, creatinine, AST, and ALT were significantly elevated in the AKI group, while GFR was lower. Tissue rSO2 analysis showed a significantly increased median reduction during cardiopulmonary bypass in the AKI group. Discussion and Conclusion: Our study indicates that the percentage decrease in tissue oxygen saturation during cardiopulmonary bypass correlates withpostoperative AKI. Further comprehensive studies are essential to identify AKI risk following cardiopulmonary bypass.